Rokycanské koupaliště už se chystá pro první plavce
Rokycanské koupaliště, zdroj foto: město Rokycany
Rokycanské koupaliště, zdroj foto: město Rokycany

Rokycanské koupaliště už se chystá pro první plavce

29 dubna, 2024 0 Od Pavel Žižka

Na Městském koupališti v Rokycanech se tradičně sezona otevře 1. června. Už od dubna ale probíhají intenzivní přípravy na nadcházející sezonu. Napouštění koupaliště z řeky Klabavy začalo 19. dubna a do konce května je potřeba do koupaliště přečerpat 24 tisíc kubíků vody.

Jaroslav Moravec, vedoucí Sportovních zařízení města Rokycany, sdělil, že rokycanské přírodní koupaliště o rozloze 12 tisíc metrů čtverečních je druhé největší v České republice a jedno z nejoblíbenějších v západních Čechách. Velkou výzvou bude překonat loňskou návštěvnost. V roce 2023 sem přišlo 45 tisíc osob a rokycanští doufají, že letos dosáhnou ještě vyšších čísel.

Přípravy na sezonu ale nejsou jen o napuštění vody. Zahrnovaly též údržbu čističky vody, vyčištění betonového dna koupaliště a úpravy dřevěných prvků jako jsou lavičky a kabiny. Koupaliště má objem 24 tisíc kubíků a největší hloubku 2,5 metru. Patří k němu i brouzdaliště o objemu 450 kubíků.

Zdeněk Frána, vedoucí provozu bazénu a koupaliště, uvedl, že každodenní čerpání z Klabavy je závislé na počasí a stavu vody v řece. Počítá však s tím, že bude napuštěno do tří týdnů.

Letošní sezóna bude pro rokycanské koupaliště jubilejní. Město Rokycany letos oslaví 90 let od jeho otevření koupaliště. To se psalo datum 24. června 1934. Oslavy tohoto výročí jsou naplánovány na 28. června 2024 s programem pro děti a s večerními koncerty. Po celé léto bude na koupališti umístěna výstava o jeho historii.

Loňskou novinkou byla možnost platit vstupné platební kartou. Tozůstává stejné jako v roce 2023. Celodenní vstupné pro dospělého je 100 korun, zlevněné 80 korun, děti do 6 let mají vstup zdarma a rodinné vstupné (2+2) stojí 280 korun. Koupaliště bude otevřeno od 1. června do konce letních prázdnin.

zdroj: Mgr. Adriana Jarošová, město Rokycany