MČR mužů a žen – po dvou kolech nikdo stoprocentní!

V úvodním kole letošního šampionátu diváky možná nejvíce překvapil jasný favorit David Navara, který jen remizoval s Petrem Neumanem. Ovšem černými je někdy těžké vyhrát, pokud bílý zvolí solidní zahájení, resp. variantu. Petr „získal“ pěšce chameleona, kterého se poměrně rychle zbavil spolu s výměnou dam a přechodem do koncovky, kterou náš nejlepší hráč prostě vyhrát nemohl. Start turnaje se nepovedl Pavlu Šimáčkovi, který proti Štěpánu Hrbkovi v dámském gambitu nejen že nic nezískal, ale postupně se dostal pod silný tlak na dámském křídle. Štěpán určitě mohl partii vyhrát i dříve, nakonec velmistra udolal ve věžové koncovce. Skvěle naopak začal benjamínek turnaje Vašek Finěk, který učebnicově přehrál Miloše Jirovského. Miloš se ve stísněné pozici pokusil získat trochu vzduchu postupem c6-c5, kosa však narazila na kámen:

 

 

Václav Finěk, Foto: Petr Vrabec, PICF

 

Velice zvláštní partii sehráli Stalmach se Štočkem. Richardovi se vůbec nepovedlo zahájení a už po patnácti tazích stál bílými figurami velmi zle! Jirka ovšem hned několikrát minul prakticky prázdnou bránu a partie nakonec skončila v remízové koncovce!

 

 

Velice bojovnou partii sehráli Jáchym Němec s Tomášem Krausem. Jáchym se pustil do teoretické varianty s obětí figury, nepokračoval však správně a dostal se do nevýhody. Tomáš poté mohl šikovným mezitahem 18…Je7! vynutit výměnu dam a přejít do přivyhrané koncovky. To se však nestalo a Jáchym se postupně dostal k drtivému útoku, kterým partii rozhodl ve svůj prospěch.

 

 

Ve druhém dějství už David Navara předvedl svou sílu a Jáchyma Němce přehrál naprosto čistě a zaslouženě. Pavel Šimáček nejprve bílými ve střední hře díky prostorové převaze přehrál Petra Neumana, pak ovšem o veškerou výhodu postupně přišel. V remízové koncovce se však spletl Neuman a dovolil svému soupeři zasmečovat.

 

 

Jirka Štoček bojoval bílými s Vaškem Fiňkem jako lev. Postupně dokázal získat převahu a také pěšce (později i dva), Vašek ovšem také srdnatě bojoval a v dámské koncovce se mu podařilo po skoro devadesáti tazích vydřít remízu! V jeden moment však měl hodně namále:

 

 

Ve druhém kole se rehabilitoval Tomáš Kraus, který bílými v Královské indické jasně přehrál Richarda Stalmacha. Jako poslední nám do výčtu zbývá souboj mezi Hrbkem a Jirovským. Štěpán si odvážně sebral pěšce, zaostal však ve vývinu a dostal se pod tlak. Načež přehlédl velmi pěknou skrytou taktiku, kterou bystrý taktik Miloš našel a svému soupeři poté už nedal sebemenší šanci:

 

 

U žen se v úvodním kole urodil jediný rezultativní výsledek, a to očekávaná výhra Olgy Sikorové proti Daniele Nagyové.

David Kaňovský

Komentář pořadatele

1. kolo

Pátečním losováním turnaje mužů bylo zahájeno Mistrovství České republiky jednotlivců v šachu, které se letos koná v rámci festivalu Ostravský koník 2024.

Hraje se v Ostravě v pavilónu A na Výstavišti Černá Louka, kde se také konají tři open turnaje a v neděli zahájí i Mistrovství České republiky žen, které hrají vyřazovacím způsobem.

První kolo turnaje mužů bylo velmi bojovné. Snad jediná klidná remíza se odehrála v partii Neuman-Navara. Několikanásobný mistr ČR David Navara se sice černými snažil obelstít svého soupeře, ale Petr Neuman hrál velmi pozorně a dobře. Partie skončila remízou opakováním pozice.

Pavel Šimáček přišel v partii se Štěpánem Hrbkem o pěšce. Uplatnění převahy nebylo lehkou záležitostí a oba hráči se postupně dostali do časové tísně. Tah před časovou kontrolou dělá poslední chybu v partii bílý a Hrbek si připisuje bod.

Jáchym Němec a Tomáš Kraus rozehráli divokou variantu Katalánské obrany. Ve složité pozici se nakonec lépe orientoval bílý. Podařilo se mu prolomit pěšcový val před černým králem v centru a partie skončila matem.

Richard Stalmach hrál s Jiřím Štočkem špatnou partii s dobrým koncem. Stalmach se po chybě v zahájení dostal do těžké pozice, ale vynalézavě se bránil. Když bílý dobyl pěšce zpět, hra se vyrovnala. Štoček se ještě pokoušel využít svých aktivnějších figur, ale bílý už mu další šanci nedal, remíza.

V partii nejmladšího účastníka s nejstarším slavilo úspěch mládí. Václav Finěk vystavěl nadějnou pozici, ale ani Miloš Jirovský nemusel být nespokojen, protože jako černý neměl žádné slabiny. Bílý stál aktivněji, ale při přesné obraně by to nemělo hrát žádnou roli. Velmistr Jirovský však pochybil při výběru plánu hry. Rozhodl se vyřešit situaci v centru postupem c6-c5, což se ukázalo jako chyba, protože Finěk nejprve vyměnil jezdce a poté zaútočil na královském křídle postupem f-pěšce. V těžké pozici černý opět chyboval a v sedmadvacátém tahu před nekrytelným matem kapituloval.

Po prvním kole tak překvapivě nebyl v čele favorizovaný David Navara, ale trojice mladých hráčů (Němec, Finěk, Hrbek), kteří dokázali porazit své zkušenější soupeře.

Spolu s Mistrovstvím ČR byly zahájeny i festivalové open turnaje.

V turnaji „A“ hrají hráči s ratingem nad 1900 a na jeho startu se sešlo 92 hráčů ze dvanácti šachových federací. V turnaji hrají kromě jiných i dva velmistři a šest mezinárodních mistrů.

Open „B“ je určen pro hráče s ratingem pod 2000. Se 136 hráči jde o nejpočetněji obsazený festivalový turnaj letošního ročníku.

V turnaji „C“ hraje 113 hráčů s ratingem nižším než 1700 a na startovní listině je řada mládežníků, kteří se šachem teprve začínají. Nechybí však ani zkušení matadoři a hráči, kteří šachy hrají hlavně pro radost.

Mistrovství ČR žen začalo prvními zápasy vyřazovacích předkol. O postup do čtvrtfinále se utkaly dvojice:

Lhotská – Voříšková
Sikorová – Nagyová
Richterová – Zelbová
Koubová – Rybáčková

Nasazené hráčky Julia Movsesian, Eliška Richtrová, Martina Kořenová a Natálie Kaňáková nastoupí až ve čtvrtfinále.

Nataša Richterová remizovala s Ladou Zelbovou po těžkém boji, v němž měla několik solidních šancí na zisk výhody. V časové tísni se jí však nepodařilo najít správné tahy a hráčky si zaslouženě připsaly půl bodu za remízu.

Olga Sikorová zatáhla svou soupeřku Danielu Nagyovou do strategicky těžké pozice. Nagyová se držela, ale ztrácela hodně času. Časovou tíseň nezvládla a Sikorová se v minizápase ujímá vedení.

Mírně lepší pozici měla po zahájení Anna Lhotská s Annou Voříškovou. Černá se vynalézavě bránila a pozice se nakonec vyrovnala, remíza.

Anna Marie Koubová zkoušela přelstít bílými figurami Lucii Rybáčkovou. Přes malé problémy se však černé podařilo pozici ustát a také zde skončila partie remízou.

 

2. kolo

V turnaji mužů se hrálo bojovné druhé kolo, v němž byly k vidění zajímavé partie.

Štěpán Hrbek prohrál s Milošem Jirovským poté, co v rovné pozici udělal hrubou taktickou chybu, po které následoval dvojí úder s hrozbou zisku dámy nebo věže. Bílý ještě chvíli vzdoroval, ale Jirovský byl neúprosný.

David Navara si bílými poradil s Jáchymem Němcem. Po zahájení získal o něco lepší pozici a po chybách soupeře se mu dařilo svou výhodu stupňovat až k vítěznému konci.

Zvítězil také Tomáš Kraus s Richardem Stalmachem. Černý v Královské indické hře optimisticky nastoupil pěšci na královském křídle, což však vedlo jen k destrukci vlastní pozice. Bílý mezitím dosáhl převahy na opačné straně šachovnice a v centru. I přes drobná pochybení Kraus pohodlně zvítězil.

V partii Šimáčka a Petra Neumana dlouho nebylo jasné, zda se bílému podaří uplatnit dva pěšce, které měl v koncovce více. Nelehká koncovka ukázala, jak ošidná je občas materiální převaha. Černý měl totiž velmi dobré šance na udržení partie a v závěru se vyskytl i studiový obrat, který neviděl nikdo z hráčů ani diváků.
Černý svou příležitost nevyužil a bílý si připsal celý bod.

Těžkou bitvu sváděli Jiří Štoček a Václav Finěk. Finěk jako černý po zahájení vyrovnal hru, ale bílý si udržel alespoň iniciativu. Stále zkoušel obranné dovednosti černého. Nakonec se Štočkovi v koncovce těžkých figur podařilo získat pěšce. Koncovka však nebyla jednoduchá a Finěk se vynalézavě bránil. Několikrát se na šachovnici vyskytla možnost zisku velké výhody bílého, která by znamenala jeho vítězství, ale svou roli zde sehrála asi i únava po těžkém boji.

Jiří Štoček už podruhé v turnaji nevyužil svých šancí a partie skončila remízou.

 

za pořadatele
Marek Jelínek

 

Užitečné odkazy: