Naši předci tomu říkali léčivé zlato: Kombinace ze 2 surovin zničí nachlazení a bolest v krku cobydup

Cibule patří mezi silné a mocné přírodní léky. Však svou sílu dává okusit už při pouhém krájení. To ale není nic proti tomu, jaké léčivé účinky nabízí její šťáva.

Smrkající žena kouká na teploměr a má deku na zádech i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Když dostanete infekci dýchacích cest, chcete se jí co nejrychleji zbavit. Většinou si tělo ale dává s uzdravováním na čas. Proto stojí za to ho podpořit přírodními metodami, které nemohou uškodit, jedině pomoci a zkrátit dobu nemoci. Naše babičky si vždy věděly rady, když někdo onemocněl. Znaly mnoho přírodních léků. Velkým léčivým pokladem byla, a stále je, cibule.

Sirup z cibule

Cibulový sirup se připravuje snadno a zvládnete ho sami doma. Nejlepší na něm je, že ho mohou užívat jak dospělí, tak i děti. Užívá se při infekcích dýchacích cest jako doplněk léčby od lékaře nebo jako prevence v rizikových obdobích jako posilovač imunity. Neužívejte cibulový sirup na noc, protože podporuje vykašlávání. Uchovávejte ho v lednici a během dne užívejte 1 čajovou lžičku třikrát denně. Spotřebujte do 14 dnů.

Návod na přípravu cibulového sirupu

  1. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobno.
  2. Cibuli posypte cukrem a počkejte několik hodin, až pustí šťávu.
  3. Do šťávy přidejte med nebo nasekaný česnek. (Obě varianty jsou volitelné, česnek násobí antibakteriální účinky.)
  4. Také je možné přidat citronovou šťávu, která zlepší chuť a dodá vám vitamín C.
Krájení cibule nožem iZdroj fotografie: Freepik
Připravte si cibulový lék, který porazí i ten nejúpornější kašel.

Účinky cibulového sirupu

Kromě chřipky si cibulový sirup poradí i s močovými problémy, aterosklerózou i anémií, protože, jak potvrzuje i web Healthline, je cibule velmi bohatá na železo. Obsahuje velké množství antioxidantů a je považována za přírodní antibiotikum, jak připomíná WebMD. Hojně se v lidové léčbě používá k léčbě zánětů, kdy se z ní dělá obklad. Zevně se s ní léčí také pigmentové skvrny, jak psala naše redakce dříve.

Bílá, žlutá, růžová nebo červená cibule: Jaký je mezi nimi rozdíl a k čemu je použít

Další lidové léky z cibule

Cibule se dá přikládat zevně jako obklad nebo se dá použít její šťáva, kterou před tím vymačkáte. Pro zlepšení a léčbu celého těla si můžete připravit dokonce cibulový čaj. Recept na něj najdete na JakZdravě.

Na jaké nemoci používáte cibuli?

Diskuze Vstoupit do diskuze
86 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články