Sponzorováno

Káva a přibírání na váze – můžete kávičkováním přibrat? 4.5/5 (20)

  • Pití černé kávy samotné nevede přímo k přibírání na váze, pokud je káva konzumována s mírou a v rámci vyvážené stravy a životního stylu.
  • Pokud ale pijete kávu s přidaným cukrem, smetanou, mlékem nebo sladidlem, kalorický obsah se zvýší, což může přispět k přírůstku hmotnosti. Doporučuje se sledovat množství přidaných kalorií do kávy, zejména pokud pijete více šálků denně.
  • Někteří lidé také zaznamenávají, že káva může zvýšit jejich chuť k jídlu nebo stimulovat apetit. To může vést k tomu, že budete mít tendenci jíst více, což by mohlo přispět k přírůstku hmotnosti, pokud nekontrolujete svůj jídelníček.

Konzumace čisté černé kávy nepovede k nárůstu hmotnosti, protože neobsahuje prakticky žádné kalorie.

Konzumace čisté černé kávy nepovede k nárůstu hmotnosti, protože neobsahuje prakticky žádné kalorie.

Voňavá, čerstvě mletá káva má bohatou chuť a lákavé aroma, díky čemuž je jedním z nejoblíbenějších a nejkonzumovanějších nápojů na světě. Odhaduje se, že až 55 % dospělých Evropanů pije kávu každý den. Když pomineme neodolatelný smyslový zážitek, mnoho lidí pije kávu, aby se nastartovali na začátku nového dne. Koneckonců, kdo by neměl rád teplý, chutný nápoj hned po ránu, který tělu dodá potřebnou dávku energie pro zvládnutí všech povinností a úkolů?

Ale váš každodenní šálek kávy může udělat pro vaše tělo víc, než jen podpořit bdělost a produktivitu. V závislosti na tom, jak a kdy kávu připravujete, může káva ovlivnit vaši váhu. V tomto článku zjistíte, zda káva způsobuje přibírání na váze.

Jak může káva způsobit přibírání na váze

Přestože káva působí na každého z nás trochu jinak, existuje několik důvodů, proč mohou někteří jedinci pociťovat neúmyslné přibírání na váze kvůli pravidelné konzumaci kávy. Pojďme si toto téma trochu více rozebrat.

Některé kávové nápoje obsahují vysoce kalorické přísady

Na to pozor. To je asi hlavní strašák. Jakkoli lahodné a povznášející může být každodenní latte nebo Frappuccino z vaší oblíbené kavárny, v těchto míchaných nápojích se skrývá mnohem více, než jen samotná káva. Ve skutečnosti obrovsky záleží na tom, co dáte do kávy. Přidání smetany, sirupů a sladidel může snadno přispět k nárůstu vypitých kalorií, což může v konečném důsledku vést k přibírání na váze.

Ale bavme se raději konkrétně. Jen na pár příkladech uvidíte, jak diametrální rozdíly mezi kávičkami mohou být. Tak třeba Mocha Cookie Crumble Frappuccino ze Starbucks obsahuje 480 kalorií a 55 gramů přidaného cukru – což je 150 % až 220 % doporučeného denního limitu pro přidaný cukr. Odborníci doporučují mužům zkonzumovat maximálně 36 gramů cukru denně a ženám ne více než 25 gramů. A zde v tomto Frappucinu cukru máte hned 55 gramů. Podle studie z roku 2019 je konzumace cukru, zejména cukrem slazených nápojů, spojena s přibíráním na váze a obezitou.

Naproti tomu samotné espresso bez přidaných přísad, obvykle obsahuje pouze několik kalorií, přibližně 2-10 kalorií (záleží na velikosti, typu apod.). Tato hodnota je tak nízká, protože espresso je zpravidla připravené z pomletých kávových zrn bez přidaných tuků nebo sacharidů.

Kofein může rušit kvalitní spánek

Nezáleží jen na tom, co si dáte do kávy (i když to je to hlavní), ale také na denní době, kdy kávu pijete. Studie z roku 2018 se zabývala vztahem mezi příjmem kávy a spánkem. Vědci poznamenali, že když se káva konzumuje pár hodin před spaním, výrazně narušuje spánek. Jak to ale souvisí s přibíráním na váze? Výzkum ukázal, že když pravidelně spíte méně než 7 hodin za noc, máte zvýšené riziko přibírání na váze. Tento účinek může být způsoben zvýšenou hladinou ghrelinu (hormonu hladu), zadržováním soli a zánětem spojeným se špatným spánkem. Tak na to také pozor.

Konzumace kávy může zvýšit hladinu kortizolu

Po kvalitním nočním odpočinku vaše tělo produkuje a uvolňuje hormon zvaný kortizol, který vám pomůže se ráno probudit. Kortizol je primárně uznáván jako „stresový hormon“, ale také hraje důležitou roli v tom, že vám pomáhá cítit se bdělí, vnímaví a soustředění v raných hodinách dne. I když vaše tělo přirozeně produkuje kortizol po probuzení, konzumace kávy s kofeinem může zvýšit hladiny kortizolu ještě více, potvrzují to studie. V důsledku toho mohou vysoké hladiny kortizolu zvýšit touhu po potravinách s vysokým obsahem cukru a nasycených tuků, což pak samozřejmě vede k nárůstu hmotnosti.

Jak může káva podpořit zdravou váhu

To, co do kávy přidáváte a kdy ji konzumujete, může ovlivnit přibírání na váze, ale samotná káva může být v pohodě součástí diety na regulaci hmotnosti.

Černá káva má nízký obsah kalorií

Pokud potřebujete ráno šálek kávy, aby vás nastartoval, nebo si ji jen rádi vychutnáváte, zvažte, jakou kávu pijete (co si do ní dáváte). Konzumace čisté černé kávy nepovede k nárůstu hmotnosti, protože neobsahuje prakticky žádné kalorie. Ačkoli může trvat trochu si zvyknout na chuť černé kávy, 1 šálek bez cukru, smetany nebo sirupů obsahuje pouze 2-4 kalorie. Nahrazení vysoce kalorických nápojů nízkokalorickými nápoji, jako je právě moc dobrá černá káva, může pomoci snížit váš kalorický příjem. A tím může káva pomoci s hubnutí.

Sponzorováno

Káva obsahuje prospěšné sloučeniny

„Obyčejná“ káva má nejen nízký obsah kalorií, ale také obsahuje prospěšné sloučeniny. Káva obsahuje polyfenol (neboli rostlinnou sloučeninu) zvanou kyselina chlorogenová. Kyselina chlorogenová stimuluje uvolňování inzulínu a pomáhá snižovat výkyvy hladiny cukru v krvi po jídle. Pravidelné udržování vyvážené hladiny cukru v krvi sníží pravděpodobnost, že si tělo bude ukládat přebytečný tuk. Kromě kyseliny chlorogenové obsahuje káva také sloučeninu trigonelin, u které se podle studie z roku 2019 prokázaly účinky proti obezitě. Proto mohou tyto sloučeniny napomáhat redukci hmotnosti a dokonce i snížení množství viscerálního tuku. Je však zapotřebí dalšího výzkumu těchto výhod.

Kofein může podpořit spalování tuků během cvičení

Popíjení kávy před cvičením může pomoci zvýšit schopnost vašeho těla odbourávat a spalovat tuky. Podle studie z roku 2020 může konzumace více než 3 miligramů kofeinu na kilogram tělesné hmotnosti zvýšit využití tuku během aerobního cvičení, zejména po půstu.

Vědci zjistili, že tento efekt spalování tuků byl více patrný u netrénovaných jedinců, než u trénovaných sportovců. Proto příjem kofeinu spojený s cvičením může u sedavých lidí více pomoci při hubnutí.

Jak si vychutnat kávu a přitom udržovat zdravou váhu

Pokud nechcete pít obyčejnou černou kávu (i když i ta je skvělá), existuje několik způsobů, jak si stále můžete vychutnat svůj oblíbený šálek kávičky a zároveň si udržet zdravou váhu.

  • Pijte ochucenou kávu opravdu s mírou. Dejte si speciální kávové nápoje se smetanou, cukrem nebo sirupy jen ve zvláštní příležitosti. Určitě ne každý den.
  • Zkuste nízkokalorické přísady a přírodní sladidla do kávy. Připravte si každodenní kávu s nízkotučným nebo rostlinným mlékem a trochou medu či stévie (dobrý je i čekankový sirup), pokud potřebujete nějakou tu sladkost.
  • Okořeňte svůj ranní nápoj kořením. Pokud chcete do kávy nějakou extra chuť, zkuste přidat koření jako skořici nebo muškátový oříšek nebo extrakty jako vanilku, mátu nebo malinu. Přidáním koření a extraktů do kávy můžete přidat chuť, aniž byste přidali další kalorie.

Takže? Může pití kávy způsobit přibírání na váze?

Pokud jde o kávu a potenciální přibírání na váze, jde o to, co si dáváte do kávy a kdy ji pijete. Pokud často konzumujete kávu s přidaným cukrem, sirupy a vysoce kalorickou smetanou, může to vést k nárůstu hmotnosti. Kromě toho výzkum ukázal, že pokud pravidelně konzumujete kofein do 4 hodin před spaním, můžete zaznamenat špatný spánek, což může mít za následek zvýšení tělesné hmotnosti.

Způsobuje kofein břišní tuk?

Ne, kofein přímo nezpůsobuje břišní tuk. Hlavní příčinou zvýšeného nebo nadměrného břišního tuku je přebytek kalorií. Kofein neobsahuje kalorie, a proto nemůže břišní tuk přímo způsobit.

Můžete pít kávu, když chcete zhubnout?

Pokud chcete zhubnout, kávu si můžete určitě vychutnat. Pro udržení nízkého obsahu kalorií je však důležité omezit přidaný cukr, vysokotučné smetany a sirupy. Místo toho můžete použít nízkotučné smetany, malá množství přírodních sladidel a koření, abyste přidali chuť svým oblíbeným kávičkám.

Způsobuje černá káva přibírání na váze?

Pití šálku černé kávy bez cukru, sirupů nebo smetany nezpůsobí nárůst hmotnosti, protože obsahuje pouze 2-4 kalorie. Ve skutečnosti obsahuje prospěšné sloučeniny, které mohou pomoci podpořit hubnutí.

Sečteno a podtrženo

Dobrou zprávou pro milovníky kávy je, že káva bez vysokokalorických přísad obvykle nevede k přibírání na váze. Ve skutečnosti je černá káva sama o sobě nízkokalorický nápoj, který obsahuje prospěšné sloučeniny, které mohou podporovat zdravou váhu – zvláště když se konzumuje před cvičením.

Existují však výhrady ke konzumaci kávy. Pokud vaše oblíbené kávové nápoje obsahují velké množství přidaného cukru a smetany s vysokým obsahem tuku, můžete zaznamenat nárůst hmotnosti, pokud budete konzumovat více kalorií, než je váš energetický výdej. Je také důležité vzít v úvahu denní dobu, kdy kávu konzumujete, abyste si pomohli kontrolovat svou váhu.

Než tedy zítra sáhnete po svém denní kávičce, zkuste ji vypít čistou, jen tak, s minimálním množstvím přidaných cukrů a smetany nebo zamícháním pár špetek koření, abyste snížili její kalorický obsah. Kávu si tak můžete vychutnat bez obav z přibírání na váze.

Sponzorováno

A jak pijete kávu vy? Já se snažím pít černou, ale často podlehnu a dám si i něco sladšího :)

A o kávě si u nás ještě přečtěte

Studie a zdroje článku

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Dara Slánská (více o nás)

 

Dara má na starosti ženská témata v našem magazínu. Má rozhled, životní zkušenosti, ráda bloguje. Mezi její oblíbená témata patří zdravý životný styl, cvičení, ženská krása a obecně problémy, které trápí něžnější část populace. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva