Zdraví

Jak účinně zabojovat s diabetem?

Cukrovka je celosvětově jedním z nejvíce rozšířených vážných onemocnění, které s sebou často přináší přidružené zdravotní komplikace. Jen v České republice touto nemocí trpí každý 10. člověk. Nejčastěji jde přitom o diabetes 2. typu, který úzce souvisí s obezitou. „Pacienti proto musí kromě medikace často přistoupit zároveň k řízené redukci hmotnosti. Právě úprava životního stylu je důležitým krokem v boji s tímto onemocněním. Dobrou zprávou je, že klinické studie prokázaly možnost remise cukrovky, tedy vymizení příznaků nemoci. Ovšem za dodržení určitých podmínek,“ vysvětluje výživový specialista komplexního programu The 1:1 Diet Lukáš Vrána.

Neváhejte s úpravou životního stylu

Pokud se pacient léčí s diabetem druhého typu a zároveň trpí silnou nadváhou, doporučují lékaři standardně kromě medikace také výraznou redukci hmotnosti. Té je podle výživového specialisty Lukáše Vrány možné dosáhnout pomocí postupů využívajících velmi nízkého příjmu energie. Konkrétně u low energy diet (LED) je příjem energie 800-1200 kcal denně: „Uvedený postup musí vést specialista seznámený s problematikou na základě pokynů schválených lékařem. Existuje i varianta s ještě nižším příjmem energie, ta je ale standardně využívána pouze v nemocnicích,“ dodává.

Remise diabetu podle klinické studie DiRECT

Jednou ze studií, které postup využití low energy diet ověřily, byla studie DiRECT. „Remisi diabetu 2. typu po 24 měsících udrželo 70 % pacientů neléčených inzulinem, kteří zhubli víc než 15 kilogramů. Studie DiRECT prokázala, že výraznou změnou hmotnosti lze u vybrané skupiny pacientů neléčených inzulinem dosáhnout remise cukrovky 2. typu,“ vysvětluje Lukáš Vrána a zdůrazňuje, že v klinické studii DiRECT ve Velké Británii byly použity produkty komplexního výživového programu The 1:1 Diet.                

Pacientů stále přibývá, přestože ve většině případů známe příčinu onemocnění

V Česku každým rokem přibývá zhruba 60 tisíc nemocných s diabetem a negativní predikce předpokládají, že do roku 2050 se na světě počet diabetiků zdvojnásobí. Průměrné roční náklady na léčbu jednoho pacienta s diabetem se podle Českého statistického úřadu blíží 26 tisícům korun. V rámci republiky je to až 10 % celkových ročních výdajů ve zdravotnictví. „Jedním z kroků úspěšné prevence je pro většinu lidí udržování adekvátní hmotnosti. Pokud se to někomu v dlouhodobém horizontu nedaří a neví si rady, je vždy možné obrátit se na nejbližšího výživového poradce, který nejenže pomůže se sestavením jídelníčku, ale ukáže také cestu, jak změnit životní styl tak, aby byl udržitelný a nedocházelo k jojo efektu,“ dodává Lukáš Vrána.

Vyváženým stravováním a pravidelnou pohybovou aktivitou je možné většině případů vzniku diabetu 2. typu zabránit nebo ho alespoň oddálit o mnoho let. Lékaři proto lidem jednoznačně doporučují dbát na adekvátní tělesnou hmotnost a nastavit si dlouhodobý „udržitelný“ životní styl.

Co je program The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan

Na základě hesla „Spolu kila dolů!“ je stěžejním pilířem tohoto komplexního výživového programu úzká spolupráce s výživovým poradcem, který klienta provází po celou dobu redukčního programu v několika krocích, včetně závěrečné stabilizační fáze, kde se klade důraz na dlouhodobé udržení váhy bez jojo efektu.

Program The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan (dříve znám jako Cambridge dieta) je bezpečný, účinný a komplexní výživový program vyvinutý britskými lékaři, který pomáhá osvojit si zdravé stravovací i pohybové návyky, zbavit se nadbytečných kilogramů a nastavit a udržet dobrou mentální a fyzickou kondici. Historie programu sahá až do 70. let minulého století a díky rychlým, dlouhodobě udržitelným výsledkům se brzy stal oblíbený po celém světě.

www.spolukiladolu.cz

0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..