Proč to jen dělají. Kroužek v nosní přepážce neboli septum se šíří mezi lidmi jako lavina. Odpověď nabídl odborník

Radka Třeštíková
Radka Třeštíková
Foto: Profimedia
Alena Šindelářová | redaktorka
[email protected]
Publikováno: 29. 4. 2024

Kroužek v nosní přepážce neboli septum je u lidí mladší věkové kategorie k vidění čím dál častěji. Není to ale jen výsada mladé generace. Ozdobu mezi nosními dírkami lze vidět i u starších ročníků. V České republice septum nosí již několik let například fotograf Tomáš Třeštík. Zhruba před dvěma lety ho následovala jeho bývalá manželka Radka. Právě ona několikrát na svém instagramovém profilu zmínila, že její ozdoba v nose spoustu lidí irituje. Kolik lidí ale vidí ve šperku na netradičním místě nehezký až odporný prvek, tolik lidí v něm naopak vidí trendy doplněk. Na trend posledních let se redakce ŽivotvČesku.cz dotázala odborníka na módu a styl Káji Pavlíčka.

Piercing v nose není žádnou novinkou, ale piercing nosní přepážky pronikl do módních trendů poměrně nedávno. Velmi oblíbenou variantou je ale v poslední době mít tento šperk jenom nasazený. Bezbolestně a bez zdlouhavého hojení se pak v hojné míře mladí lidé chlubí nepřehlédnutelnou ozdůbkou svého nosu na sociálních sítích.

Právě tam se šíří nošení kroužku v nose jako lavina. Čím dál více je k vidění u mužů i žen. Známými nositeli septa jsou například již zmínění bývalí manželé Třeštíkovi. Kroužek v nosní přepážce má i hudebník Jordan Haj, trendu podlehla i sestra influencerky Týnuš Třešničkové a nosní přepážku si občas ozdobí i influencerka Aneta Chovanová alias A.N.D.U.L.A.

Na trend, kteří mnozí nemohou vystát, se redakce ŽivotvČesku.cz dotázala zkušeného stylisty Káji Pavlíčka, odkud a proč se pro někoho podivný módní doplněk infiltroval mezi běžnou populaci. "Loni s tím začal Givenchi ve svých kolekcích, na módních přehlídkách začal dávat modelům a modelkám kroužky do nosu. Vždy to bylo součástí celkového stylingu, ladilo to s náramky, náušnicemi a podobně. Takže tam se to odstartovalo," popsal módní guru, odkud se masově začala šířit obliba piercingu v nosní přepážce.

"Piercingy se vrací do módy, zejména k tomu přispěl již zmíněný návrhář. Nicméně se dá tento piercing jen nasadit, pak už ale nemluvíme o klasickém piercingu, ale o nasazovacím šperku, který se může dát kamkoliv. Nemusí to být nutně jen kroužek, ale můžou tam být různé tvary, stejně jako u náušnic. Viděl jsem, že tam měl někdo i brouka. Když se podíváme do historie, tak v Africe nebo v Indii to nosili běžně. Ale samozřejmě ne z důvodu módního trendu, ale kvůli tradici," doplnil stylista hvězd Kája Pavlíček pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.