Šestiramenný robot pro přesné opylení rostlin má potenciál nahradit včelstva

V posledních desetiletích vyhynuly desítky živočišných druhů a tisícům dalších hrozí zánik. Mezi ohrožené druhy patří různí opylovači, včetně včel a některých druhů můr, motýlů a much. Vzhledem k tomu, že opylování je nezbytným krokem pro růst ovoce, zeleniny a semen, mohlo by vyhynutí těchto druhů ohrozit potravinovou bezpečnost na celém světě. Někteří inženýři se proto snaží vyvinout alternativní přístupy k opylování, které by bylo možné snadno realizovat v reálném prostředí.

Zvláště slibný přístup zahrnuje vývoj opylovacích robotů, robotických systémů, které mohou autonomně rozptylovat pyl ve vzduchu. Navzdory svému potenciálu pro opylování některých plodin není řada těchto robotů schopna opylovat všechny druhy květů. Aby toto omezení překonali, pracují vědci z West Virginia University v USA na takzvaných přesných opylovacích robotech, které jsou navrženy tak, aby používaly pečlivě přizpůsobené strategie pro přenos pylu na konkrétní typy květů.

Nový robot s názvem Stickbug pro přesné opylování navazuje na robotickou platformu, kterou představili vědci před několika lety a která se jmenuje BrambleBee. Bylo zjištěno, že BrambleBee sice úspěšně opyluje květy ostružiníků a malin, ale má pouze jeden manipulátor, což omezuje jeho škálovatelnost a prodlužuje dobu potřebnou k opylení celých polí. Tým se proto rozhodl vyvinout nového opylovacího robota, který by měl více ramen a mohl tak opylovat více květů najednou. To nakonec vedlo k vytvoření robota Stickbug se šesti manipulátory, který může nezávisle na sobě řešit různé opylovací úkoly, uvádí portál Techxplore.

zdroj: Techxplore