Kdo má v Česku tuhle televizi, má velký problém. Tisíce domácností ve velkém ohrožení

Takzvaná chytrá zařízení představují v domácnosti velké pomocníky, ovšem už před časem experti varovali před tím, že by mohly způsobovat také závažné problémy. Jedna věc je totiž mít doma nějaký ten počítač nebo mobilní telefon, kde nějakou tu hrozbu očekáváte.

Starost o bezpečnost

Napadlo vás ale, že slabým místem vaší domácnosti může být třeba lednice nebo také televize? V druhém případě je to stále častější, jelikož televizory jsou jedním ze spotřebičů, které na chytrosti získávají nejrychleji ze všech.

Dnes už má jen málokdo doma TV, kterou pustí a jen na ní ladí předdefinované kanály. V současnosti mají i velmi levná zařízení vlastní operační systém a jsou v podstatě takovými zábavními centry pro celou domácnost.

Problém je ale v tom, že jakmile televizi do domácnosti umístíme, už se o ní obvykle nestaráme a chováme se k tomu, jakoby šlo právě o hloupý přístroj. A už se i v České republice začíná naplno ukazovat, že to není jen nějaká hypotetická situace.

Výrobce to nezvládl

Objevil se totiž případ televizí značky LG, ve kterých je systémová díra, kterou mohou zneužít nejrůznější organizované skupiny a získat nad vaším zařízením kontrolu. Přesně před tím varovala společnost Bitdefender, která poukázala na zranitelnost verzí 4 až 7 operačního systému WebOS.

Konkrétně jde o tyto verze a televizory:

  • WebOS 4.9.7 až 5.30.40 – LG43UM7000PLA
  • WebOS 04.50.51 až 5.5.0 – OLED55CXPUA
  • WebOS 0.36.50 až 6.3.3-442 – OLED48C1PUB
  • WebOS 03.33.85 až 7.3.1-43 – OLED55A23LA

Podle všeho jde o stovky tisíc domácností, které některé z těchto zařízení využívají a teď vlastně ani netuší, co všechno jim hrozí. Odborníci navíc poukázali na skutečnost, že výrobce trestuhodně zaspal. O problému se totiž vědělo už v listopadu minulého roku a záplata vyšla až teď.

Čtěte také: Televize Nova rozjíždí fantastické novinky. Diváci nevěří vlastním očím, tohle tu ještě nebylo

I když už je ale oprava k dispozici, předpokládá se, že většina lidí si jí stejně nestáhne, jelikož o nějakých potížích vůbec netuší a nenapadne je, že by se měli údržbě televize pravidelně věnovat. Může se jim tedy klidně stát, že se jejich televize na dálku zmocní někdo jiný a může dělat paseku i v celé domácí síti, jelikož přístroj je pravděpodobně připojen k domácímu Wi-Fi.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
George
George
13 dní

Jo když maji chytrou TV v restauraci je celkem sranda si k ni do telefonu stahnout apku a koukat na to jak servirky koukaj co se jim deje s televizí když jim ze srandy clovek zacne prepinat programy a nebo ji davat potichu a nebo nahlas 😀

George
George
13 dní

Co by mi udelal bude mi menit programy ? Nebo otravovat s tim ze vi na co se divam ? 😀 na to mi staci to co delam stale jednou za cas si zkontroluju domaci sit pres prikazovy radek na pc a vic se netrapim 😀