3 důvody, proč nepoužívat pivní pasti proti slimákům

3 důvody, proč nepoužívat pivní pasti proti slimákům
Prodávají je v hobby marketech, železářství i zahradnictví. Řeč je o takzvaných pivních pastech, které mají údajně nalákat a pochytat slimáky, aby tak ochránily vaši úrodu. Ale nejsou to jen zbytečně vyhozené peníze?

Možná by vás nenapadlo zkoušet opít slimáky. Ale zahrádkáři z nich bývají tak zoufalí, že jsou ochotní zkusit téměř cokoliv – od jedu přes sůl až po alkohol. A možná i proto jsou tak populární pivní pasti, které mají slimáky nalákat, opít, utopit a tím i zlikvidovat. Nejeden zahrádkář už se takhle nechal nachytat, rozmístil si po zahradě pivní pasti a pak jen sledoval, jak slimáci dál vesele likvidují úrodu. Proč pivní pasti obvykle nefungují a jak to udělat, aby fungovat začaly?

1. Slimák se napije a jde

Prvním důvodem, proč pivní pasti ve většině případů vůbec nezabírají a proč slimáci devastují úrodu dál, je, že se zkrátka napijí piva a lezou dál. Většinou se v něm nejen neutopí, ale ani se neopijí natolik, aby je pivo zabilo. Takže jim spíš pivem dodáte další laskominu, ke které se mohou stahovat a následně pokračují dál ve své ničivé cestě záhonkem. Pivní pasti by musely být velmi velké nebo by v nich musel být skutečně silný alkohol, případně jed, aby na slimáky zabraly. Těch pár, co zlikvidují, snad ani nestojí za tu námahu s instalací.

2. Ohrožení rostlin v okolí

Možná už jste pivní past vyzkoušeli a pořídili si jich hned několik. Rozvrstvili jste je po záhoně a napjatě čekali. A pak jste každé ráno fascinovaně sledovali, jak je úroda kolem pivních pastí totálně zničená, zatímco ta opodál od slimáků tolik zabrat nedostává. Jak je to možné? Jednoduše. Slimáci se stahují za vůní piva, ale zároveň lezou kolem úrody. Pokud tedy pivní pasti rozmístíte přímo do záhonu, doslova slimáky přitahujete ke svým pečlivě pěstovaným rostlinkám. Jedinou šancí je rozmístit pivní pasti úplně mimo záhony – ale to vám zase nezaručí, že slimáci opustí lákavý záhon plný zeleniny a budou se plazit kdovíjak daleko k pivní pasti.

Slimáci se piva napijí, ale ne tolik, aby je to zabilo. Ani se v pivu neutopí
Slimáci se piva napijí, ale ne tolik, aby je to zabilo. Ani se v pivu neutopí | Zdroj: room76photography / Depositphotos

3. Nedostatečná hloubka

Posledním důvodem, proč pivní pasti ve většině případů nefungují, je, že slimák zkrátka vyleze. Pokud si koupíte pivní pasti, jaké se běžně prodávají, tak sice vypadají zajímavě, ale nejsou dostatečně hluboké. I když se v nich tedy třeba pár slimáků utopí, ostatní z nich dokážou vylézt. Proto mnohem lépe fungují pivní pasti, které si vyrobíte svépomocí. A ukazuje se, že mnohem lépe než jakékoliv kupované pasti zafunguje obyčejná PET lahev. Pokud jí odříznete vrchní část a nalijete do ní pivo, slimáci do ní polezou, ale už kvůli její hloubce nebudou schopni uniknout.

Jakou návnadu použít?

Máte už doma pivní pasti, slimáci vesele lezou všude kolem, a tak váháte, jestli pasti vyhodit? Nutně nemusíte. I pivní past může dokonale fungovat – jen je potřeba dát do ní tu správnou návnadu. A pivo jí rozhodně není. Nejlépe fungují toxické návnady na slimáky, které je otráví. Takovou návnadu si buď můžete koupit a nasypat ji do nádobky pasti, nebo si ji vyrobíte doma. Každopádně je potřeba, abyste zároveň neměli psa nebo kočku, kteří by k pasti měli přístup a mohli se obsahem také otrávit. A samozřejmě je potřeba ohlídat i děti.

Věčný boj se slimáky

Možná se vám pivní past osvědčila, možná ne. Každopádně, existuje i mnoho dalších metod, jak bojovat proti slimákům. Někdo je vždy při setmění ručně sbírá a odnáší ze zahrady. Někdo chodí po zahradě, kolem záhonu a sype na ně sůl, což je dost drasticky zlikviduje. Někdo je doslova propichuje motyčkou nebo jiným nářadím. A někdo kolem rostlinek sype jedovaté granule. A s dalším deštěm je sype znovu a znovu. Říká se, že pomáhá obsypat náhon pilinami, případně rozdrcenými skořápkami od vajec. To vše je ale po každém dešti potřeba obnovit a stoprocentně to proti slimákům nikdy nepomůže. Další možností je pak dát kolem každé malé sazeničky měděný kroužek, který slimáci nepřelezou – ale i to se musí udělat dobře, aby to pomohlo. Jinak je to opět boj s větrnými mlýny.