Spojené síly antén sítě DSN naslouchaly Voyageru 1

Jet Propulsion Laboratory minulý týden na sociální síti X informovala, že 20. dubna došlo k zajímavé události. Všechny antény, které jsou umístěny na stanici sítě DSN (Deep Space Network) u Madridu, byly otočené stejným směrem a společně zachytávaly signál ze sondy Voyager 1. Šlo tehdy o čekání na zachycení signálu ze sondy, který měl potvrdit, zda byla oprava softwaru pro odesílání telemetrických dat úspěšná. Dnes již víme, že byla, ale celá událost je zajímavá ještě z jednoho pohledu a tím je právě spojení sil všech antén na stanovišti. Něco takového totiž budeme u sond Voyager časem pozorovat zřejmě stále častěji.

20. dubna poslouchaly všechny antény madridské stanice DSN signál z Voyageru 1.

20. dubna poslouchaly všechny antény madridské stanice DSN signál z Voyageru 1.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

S tím, jak se oba nejvzdálenější vyslanci lidstva nezadržitelně vzdalují, slábne i jejich signál, který přijímáme na Zemi. V uplynulých desítkách let dokázali technici výrazně zlepšit citlivost přijímačů, ale je to boj s větrnými mlýny. Jak přiznává JPL, spojování sil antén sítě DSN k poslouchání Voyagerů bude časem naprostou nezbytností. „Přidání dalších antén je stejné, jako kdybyste měli větší ucho, které lépe zaslechne signál Voyagerů z hlubokého vesmíru. Každá anténa přijímá stejný signál. Poté jsou záznamy z každé antény spojeny do jednoho, čímž dojde v podstatě k zesílení signálu,“ vysvětlila JPL na síti X.

Připomeňme ještě, že každý má možnost bezplatně na internetu sledovat, s jakými sondami zrovna sítě DSN hovoří. Stačí navštívit stránku Deep Space Network Now a máte celý aktuální přehled k dispozici. Po kliknutí na jednotlivé prvky stránky se dostanete na výpis ještě podrobnějších informací včetně přenosové rychlosti.

Zdroje informací:
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/GMH1yUtaMAADkKV?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/GMH2twjaoAAz65z?format=jpg&name=medium

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.