Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Autobusy SOR dobyly Ústí,
dorazilo pět vozů

 ČD investují miliardy
do nových servisních hal

 Na Rail Business Days
ukáží první bateriový vlak

 Pražské metro důstojně
oslavilo 50 let provozu

Metro jezdí 50 let, DP připravil bohatý program

PRAHA - Půlstoletí páteře pražské MHD mapuje nová putovní výstava, kterou dopravní podnik představil v Muzeu MHD ve vozovně Střešovice. K významnému výročí metra ale připravil řadu dalších akcí. 

Kromě různých akcí, jakou jsou speciální jízdy souprav, pak dopravní podnik připravuje také reprint původního vydání Večerníku Praha k zahájení provozu metra...


Ilustrační foto (nedatováno, Vlčoun/archiv)

Ve čtvrtek 9. května 2024 v 9.19 hodin uplyne přesně 50 let od slavnostního zahájení provozu metra v Praze, prvního úseku Kačerov - Florenc (tehdy Sokolovská) na lince C. Praha se tak stala 44. městem na světě, kde jezdí podzemní dráha, a navždy se tím změnila její tvář. Metro se stalo neoddělitelnou součástí života v Praze a páteří veřejné dopravy, na kterou každý pracovní den spoléhá více než milion cestujících. "Jak je metro pro pohyb po Praze důležité, ukázaly ničivé povodně z roku 2002, kdy přeprava po městě připomínala období před rokem 1974. Nejen historii uplynulých 50 let metra, ale také kam se bude metro ubírat a další zajímavosti mapuje nová putovní výstava, kterou všem doporučuji navštívit," řekl náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib. 

"Chystáme celou řadu akcí, na které bych chtěl naše cestující pozvat. Ať už na den otevřených dveří v depu Kačerov v sobotu 4. května, nebo jízdy historickými soupravami na lince C o státním svátku 8. května od 9.19 do 16.00 hodin, které budou za běžné jízdné. Pro rodiny s dětmi jsme v metru připravili zábavnou geolokační hru, díky které bude metro nejen prostředek k přepravě z bodu A do bodu B, ale cílem výletu. O všech třech linkách jsme nechali natočit dokumenty, kterými vtipně provází David Vávra, a které veřejnost bude moct zhlédnout během května ve vysílání České televize," doplnil pak Petr Witowski, generální ředitel pražského dopravního podniku. Oslavy pak vyvrcholí ve čtvrtek 9. května v CAMPu, kde je celé odpoledne až do večerních hodin program pro veřejnost.


Ilustrační foto (nedatováno, Vlčoun/Filip Vlček)

"S padesátým výročím zahájení provozu pražského metra si připomínáme i založení společnosti Metrostav, která vznikla 1. ledna 1971 s jasným zadáním postavit tuto výjimečnou inženýrskou stavbu. S výstavbou podzemní dráhy neměl tenkrát nikdo z našich zkušenosti a za jejich nasazení i odvahu jim patří velké poděkování. Profesionální přístup našich tehdejších kolegů, jejich disciplína a odhodlání představují základy, na kterých Metrostav funguje dodnes," doplnil pak Jaroslav Heran, generální ředitel společnosti Metrostav. Z důvodu zastřešení projektové přípravy výstavby metra v Praze jednou společností vznikl 1.května 1971 Metroprojekt. "Sešel se tým skvělých odborníků, kteří dokázali navrhnout dopravní stavbu, která do té doby neměla v tehdejším Československu obdoby. Položili tak základy firmě, která v současné době patří mezi největší projekční společnosti v České republice," uzavřel Vladimír Seidl, generální ředitel Metroprojektu Praha.

Do pátku 3. května 2024 bude výstava k vidění na horním nádvoří vozovny Střešovice, mezi 5. a 6. kolejí před vstupem do samotného Muzea MHD. V sobotu 4. května se výstava přestěhuje do depa Kačerov na výroční den otevřených dveří. Necelé dva týdny, od neděle 5. do pátku 17. května si výstavu budou moct prohlédnout cestující ve stanici Kačerov, kde provoz před 50 lety začal. Poté výstava poputuje do centra Prahy, do konce května bude na Jungmannově náměstí, další dva týdny až do 14. června před Novou radnicí Magistrátu hl. města Prahy na Mariánském náměstí. Do 28. června si ji budou moct prohlédnout návštěvníci Westfield na Chodově. Následně bude výstava k vidění v budovách Metroprojektu a Metrostavu. 


Ilustrační foto (nedatováno, Vlčoun/Filip Vlček)

Kromě geolokační hry, o které zájemci najdou podrobnosti na webu dopravního podniku, připravil dopravní podnik také třídílnou sérii dokumentů 'Prahou podzemní drahou', ve které je každý díl věnovaný jedné lince, technickým nebo provozním zajímavostem, ale i blízkému okolí stanic. Dokumenty mají cca 40 minut a vychází z obdobné koncepce, resp. nesou se v podobném duchu jako populární dokumentární série Šumná města. Průvodcem jednotlivými díly je architekti a here David Vávra. Všechny tři díly odvysílá Česká televize na kanálu ČT2, a to o trase C dne 30. dubna od 14.45 hodin, o trase A dne 7. května od 14.50 hodin a o trase B dne 14. května od 14.55 hodin. Vždy o dva dny později pak budou díly uvedeny také v repríze. 

Na sobotu 4. května je od 10.00 do 16.00 hodin připraven speciálním výroční den otevřených dveří v depu Kačerov a ve středu 8. května 2024 jízdy historických souprav metra na lince C za běžné jízdné. Jako první vyjede v 9.19 z Kačerova na Florenc historická třívozová souprava ze zahájení provozu metra v roce 1974. V 9.25 se k ní připojí historická pětivozová souprava 81-71, v 9.30 opět z Kačerova bude následovat rekonstruovaná souprava 81-71M, jako poslední vyjede z Kačerova v 9.35 vlak M1. Vlaky Ečs budou do 16.00 jezdit na nejstarším úseku metra Kačerov - Florenc, souprava 81-71 mezi Kačerovem a Nádražím Holešovice, 81-71M pak až na Ládví a nejstarší souprava M1 až do Letňan.


Ilustrační foto (nedatováno, Vlčoun/Filip Vlček)

Dopravní podnik hlavního města Prahy pak k jubileu metra připravuje také vydání nových publikací. První z nich '50 příběhů metra' na 240 stranách představí historii pražského metra prostřednictvím 50 unikátních příběhů 50 osobností spojených s pražskou podzemní drahou. Knihu v květnu vydá Grada. Architektka metra Anna Švarc s dalšími spolupracovníky připravuje vydání knihy s pracovním názvem 'Nejkrásnější metro na světě', která mapuje historii i současnost architektury, designu a umění v pražském metru. Dopravní podnik kromě toho vydá brožuru o vozidlech nezávislé trakce pražského metra.

A myšleno bylo také na sběratele, pro které k padesátinám metra dopravní podnik vydal výroční edici různých suvenýrů, jako například turistickou známku, turistické vizitky či nálepky nebo bankovku 0 Euro Souvenir. "Zakoupit je lze v Infocentrech dopravního podniku ve stanicích metra Anděl, Hlavní nádraží, Hradčanská, Můstek, Nádraží Veleslavín, na Magistrátu hlavního města Prahy, v obou Terminálech na Letišti Václava Havla Praha nebo ve Fanshopu dopravního podniku," doplnila závěrem tisková mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy Aneta Řehková. 


Ilustrační foto (nedatováno, Vlčoun/František Živnůstka)

Praha teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Redakce Praha:

201 praha
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Martin Röslein

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!