Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Hanácký salát svou historii prozrazuje již ze samotného názvu. Jde o tradiční salát, který vychází ze surovin dostupných na Hané. Většina lidí ho ale zná jako naprostou klasiku v bufetech nebo samoobsluhách. Zároveň si lidé velice často dávají třeba trochu hanáckého salátu k sekané nebo jinému masu.

Jeho příprava je pak velice jednoduchá, protože se veškeré suroviny jen smíchají v jedné míse a ideální je, když se nechá trochu odležet. Lidé si pak ale kupují tento salát za drahé peníze, i když je jeho výroba jednoduchá a levná. Je tak jednoduchá, že ji zvládne skutečně každý.

Nemluvě pak o tom, že hanácký salát je o mnoho zdravější, než třeba vlašský, který se skládá z výrobního salámu a majonézy. Takový salát vám nedá žádné zdraví prospěšné látky a pouze máte naději, že do sebe dostanete nějaká „éčka“. Hanácký salát v našem provedení navíc neobsahuje majonézu, ale zakysanou smetanu. Tím je vlastně zdravější a chutnější.

Zdroj: Žádný Špeky

Hanácký salát

Počet porcí

6

porcí
Doba přípravy

10

minut
Kalorie

80

kcal

Suroviny

  • 1/2 hlávky červeného zelí

  • 1 cibule

  • 1 PL cukru

  • 1 PL octa

  • 1 PL hořčice

  • 1 zakysanou smetanu

Postup

  • Zelí si rozdělíme na čtvrtiny a nakrouháme na jemno nebo nastrouháme na hrubém struhadle. 

  • Poté přidáme všechny další suroviny, promícháme a dle potřeby můžeme dosolit a dopepřit. 

  • Hanácký salát necháme ideálně přes noc oddležet v lednici - zelí změkne a chutě se vzájemně prolnou.