Co je kapitálová přiměřenost?

Kapitálová přiměřenost je finanční ukazatel, který hodnotí, zda má banka dostatečný kapitál k pokrytí svých rizik. Tento koncept je zásadní pro zajištění stability a bezpečnosti bankovního sektoru a je úzce spojen s bankovními regulacemi, jako jsou Basilejské dohody.

Kapitálová přiměřenost se obvykle vyjadřuje jako poměr mezi kapitálem banky a jejími rizikově váženými aktivy. Tento poměr je důležitým ukazatelem finanční síly a odolnosti banky proti potenciálním ztrátám.

Basilejské dohody, zejména Basel II a Basel III, stanovují mezinárodní standardy pro kapitálovou přiměřenost bank. Tyto dohody určují minimální kapitálové požadavky a podporují bezpečnost a stabilitu finančního systému.

Základní vzorec pro výpočet kapitálové přiměřenosti je následující:

Kapitálová přiměřenost = Kapitál banky / Rizikově vážená aktiva

Kapitál banky zahrnuje prvky jako jsou akciový kapitál, zveřejněné rezervy a některé druhy subordinovaného dluhu. Rizikově vážená aktiva jsou aktiva banky, která jsou upravena o faktor rizika.

Porozumění a správné řízení kapitálové přiměřenosti je klíčové pro banky, aby splnily regulatorní požadavky a zároveň byly schopny čelit finančním šokům. To má přímý dopad na ekonomickou stabilitu a důvěru v bankovní systém.

Zdroj
https://www.cnb.cz/cs/o_cnb/cnblog/Jak-se-stanovuji-kapitalove-pozadavky-pro-banky/
https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/120192/120354627.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Našli jste v textu chybu či nepřesnost? Dejte nám vědět.