Vhodný jídelníček jako prevence srdečních onemocnění: Ochránit pomohou i ořechy a luštěniny

Fotografie: Depositphotos

Správná strava hraje klíčovou roli v prevenci srdečních onemocnění. Vhodné potraviny mohou snížit riziko vzniku kardiovaskulárních problémů a podpořit zdraví srdce. 

Srdeční onemocnění patří mezi hlavní příčiny úmrtí po celém světě. S narůstajícím trendem nezdravého životního stylu se výskyt těchto potíží bohužel zvyšuje. Nicméně prevence je klíčem k ochraně srdce a snížení rizika srdečních problémů. Vedle aktivního životního stylu je důležitá také vyvážená strava, která zahrnuje potraviny bohaté na antioxidanty, vlákninu, omega-3 mastné kyseliny a další živiny pro zdraví srdce, uvedla nutriční specialistka Amy Richter.

Význam stravy v boji proti srdečním onemocněním

Srdeční onemocnění zahrnují široké spektrum problémů, jako jsou ischemická choroba srdeční, arytmie, srdeční selhání a další. Tyto stavy mohou být způsobeny různými faktory, včetně vysokého krevního tlaku, vysoké hladiny cholesterolu, obezity, diabetu, kouření a nezdravé stravy, vyjmenovává kardioložka Helen Chen.

Ta dále uvádí, že existuje mnoho zdravých zvyků, které mohou přispět k celkovému zdraví našeho srdce. Pravidelná fyzická aktivita hraje klíčovou roli v podpoře zdravé funkce srdce a cév. Aerobní cvičení, jako je chůze, běh, plavání nebo jízda na kole, pomáhá posilovat srdce a zlepšuje průtok krve, čímž snižuje riziko srdečních onemocnění.

Je rovněž důležité dbát na svůj jídelníček a zvolit vyváženou stravu bohatou na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty, libové bílkoviny a zdravé tuky, uvádí Healthline. Omezení příjmu soli, cukru a škodlivých tuků může dále přispět k ochraně zdraví srdce.

Příznaky infarktu je třeba rozpoznat včas. Mezi varování patří i bolest na hrudi a únava

Potraviny pro zdraví srdce

Každá zmíněná potravina má dle Healthline své specifické vlastnosti, které přispívají ke zdraví srdce a snižují riziko srdečních onemocnění. Začlenění těchto potravin do vyvážené stravy může být účinným způsobem, jak chránit srdce a zlepšit celkové zdraví.

omega3 kyseliny, losos
Fotografie: Freepik
  • Rybí tuky: Obsahují omega-3 mastné kyseliny, které snižují hladinu triglyceridů a záněty v těle, čímž chrání srdce.
  • Ovoce a zelenina: Jsou bohaté na antioxidanty, vitamíny a minerály, jež podporují zdraví srdce a snižují riziko srdečních onemocnění.
  • Celozrnné produkty: Obsahují vlákninu, která snižuje hladinu cholesterolu a reguluje hladinu cukru v krvi, což je prospěšné pro srdce.
  • Ořechy a semena: Jsou zdrojem zdravých tuků, vlákniny a antioxidantů, jež chrání srdce před chorobami.
  • Luštěniny: Obsahují vlákninu, bílkoviny a minerály, které podporují zdraví srdce a snižují hladinu cholesterolu.

Na ZdravémStravování si můžete také přečíst, jak nový výzkum odhalil kritické chyby, kterými si většina lidí ničí zdraví srdce.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]