Nakupovala na internetu, přišla kvůli tomu o 120 000 Kč. Na tuto chybu pozor, děje se to stále častěji

I obyčejná chybová stránka může představovat vážné nebezpečí. V některých případech vás dokonce může připravit o všechny peníze. Na tohle si dejte pozor!

neplatné bankovky i Zdroj fotografie: Depositephotos
                   

V dnešní době nelze na internetu už věřit opravdu ničemu. Dokonce i na první pohled neškodná chybová stránka může obsahovat nebezpečný kód, který uživatelům ukradne jejich platební údaje. Díky tomuto triku pak mohou kyberzločinci jednoduše ukrást peníze z bankovního účtu oběti.

Nebezpečná chybová stránka

Chybová stránka s vyobrazeným textem „404 – požadovanou stránku nelze zobrazit“ není na internetu ničím neobvyklým. Uživatelům tím dává najevo, že vyhledávaná stránka už není nadále k dispozici. V případě internetových obchodů se může jednat o odkazy na zrušené zboží. Právě tyto neplatné odkazy však lákají různé kyberpodvodníky, kteří chybovou stránku „nakazí“ nebezpečným kódem. Ten pak velmi lehce ukradne údaje z platební karty daného uživatele.

Skimmer loader

Tomuto škodlivému kódu se říká „skimmer loader“. Často ho bezpečnostní experti nacházejí ve zdrojovém kódu napadeného e-shopu. Zákazník ani provozovatel e-shopu většinou nemají o přítomnosti škodlivého kódu ani ponětí. Všechno funguje úplně normálně. Zákazník si bez sebemenšího zádrhelu vybere žádané zboží a následně prochází všemi kroky k ukončení objednávky. Pokud si zákazník vybere jako způsob platby platbu kartou předem, přichází na scénu škodlivý kód.

chybová stránka
iZdroj fotografie: I screenshoted this image, the images of the Mars spacecraft and rovers are property of NASA. / Creative Commons / CC BY-SA

Podvodníci v tuto chvíli do e-shopu nastrčí falešnou platební bránu, do které nic netušící zákazník vyplní údaje ke své platební kartě včetně bezpečnostního kódu. Místo úspěšného zpracování platby však vyskočí chybová stránka. Zmatený zákazník se tak pokusí vrátit zpátky a zadat platbu znovu. Tentokrát vše proběhne úspěšně a bez problémů. Škoda však vznikla při prvním pokusu, kdy podvodníci získali citlivé bankovní údaje oběti.

Dbejte zvýšené opatrnosti

Stejně jako u všech ostatních internetových nástrah i zde je jedinou ochranou naše vlastní obezřetnost. V tomto případě byste si měli varovných znaků všímat ještě před tím, než na vás vyskočí chybová stránka. Ačkoliv falešné platební brány většinou velmi dobře imitují ty skutečné, jistých varovných znaků si můžete všimnout vždy. Může se jednat o jazykové vady nebo drobné odchylky od známého vizuálního provedení platební brány.

Varování: Tomuto e-shopu se vyhněte obloukem, hned při jeho návštěve zaplatíte 10 000 Kč, bez výjimky

V některých případech po vás může být platba vyžadována nezvykle brzy v objednávacím procesu e-shopu. Nejjistější tak vždycky máte možnost platby na dobírku, kdy podobná krádež platebních údajů nehrozí.

Diskuze Vstoupit do diskuze
65 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články