Obsah článku

Od útlého věku se věnuje aktivně sportu, začínaje tancem, a nyní se zaměřuje na hraní volejbalu za lokální ženský tým. Velkou část svého volného času tráví v přírodě, sportem, cestování a starostí o zdravý životní styl. V rámci práce využívá svou hlavní přednost, kterou je kreativita, a to jak v oblasti ilustratorství, tak v marketingu.

Získejte náš e-book 6 tipů, jak rychle zhubnout
Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Matcha tea: Kompletní průvodce od přípravy až po účinky

29 dubna, 2024

Matcha čaj

Uložit článek

Zobrazit obsah článku

Matcha čaj, tajemný prášek intenzivně zelené barvy, který dobyl svět svou jedinečnou chutí a pozoruhodnými zdravotními benefity, je dnes více než jen nápojem: je to kulturní fenomén. Původem z Japonska, kde se po staletí užíval v rámci zenových čajových ceremonií, se matcha nyní těší oblibě po celém světě, ať už jako klíčový prvek ve zdravotně orientovaných receptech nebo jako inovativní přísada v moderní kavárenské kultuře. Tento článek vás provede fascinujícím světem matcha čaje, odhalí jeho bohatou historii, popíše tradiční a nové způsoby přípravy a objasní, proč by mohl být tento superpotravinový nápoj právě tou správnou volbou pro váš denní rituál.

Co je to matcha tea?

Matcha tea je speciální forma mletého zeleného čaje, původem z Japonska, který se získává z listů čajovníku Camellia sinensis. Co matchu odlišuje od tradičních zelených čajů, je nejen její forma prášku, ale především způsob pěstování a zpracování. Na rozdíl od běžného zeleného čaje, který se sklízí z nekrytých čajových keřů, jsou keře matcha tři týdny před sklizní chráněny před slunečním světlem. To stimuluje produkci chlorofylu, což čaji dodává jeho charakteristickou sytě zelenou barvu a plnější chuť.

Pole zeleného čaje
Pole zeleného čaje

Historie a původ matcha čaje

Původ matcha čaje sahá do 12. století, kdy byl čaj přivezen z Číny do Japonska buddhistickými mnichy, kteří ho používali k podpoře meditace a udržení bdělosti. V Japonsku se postupně vyvinul jedinečný způsob pití tohoto čaje, který se stal součástí tradičního čajového obřadu zvaného chanoyu. Matcha se stala důležitou součástí japonské kultury a zen buddhismu.

Co za látky matcha obsahuje?

Čaj matcha je bohatý na různé účinné látky, které mají pozitivní vliv na zdraví. Díky těmto složkám je matcha čaj považován nejen za chutný nápoj, ale také za silný zdroj zdravotních benefitů. Zde jsou hlavní složky, které dělají matchu výjimečnou:

  • Antioxidanty: Matcha je obzvláště bohatá na antioxidanty, včetně katechinů, zejména epigalokatechin gallátu (EGCG). Tato látka je známá svou schopností bojovat proti volným radikálům, což pomáhá chránit buňky před poškozením a může zpomalovat proces stárnutí.
  • L-theanin: Tato aminokyselina je v matcha čaji v hojném množství a je známá svým uklidňujícím účinkem na mozek. L-theanin může pomoci zlepšit koncentraci a relaxaci, a zároveň redukuje úzkost a stres. To je jeden z důvodů, proč byl matcha čaj tradičně používán zenovými mnichy během meditace.
  • Kofein: Matcha obsahuje kofein, který dodává energii a zvyšuje bdělost. V kombinaci s L-theaninem může kofein v matcha čaji poskytovat stabilnější a delší pocit bdělosti bez typického nárazu a pádu, jaký bývá spojen s kávou.
  • Chlorofyl: Díky způsobu pěstování v stínu je v listech matcha vysoký obsah chlorofylu. Chlorofyl nejen že dává matcha čaji jeho charakteristickou zelenou barvu, ale také může působit jako detoxikant, který pomáhá čistit tělo od toxických látek.
  • Vitamíny a minerály: Matcha je dobrým zdrojem vitamínů skupiny B, vitaminu C, E, K, a stopových prvků jako jsou draslík, železo, a vápník. Tyto živiny podporují zdraví kostí, krevní oběh a imunitní systém.

Doporučené produkty

BrainMax Pure Matcha set
BrainMax Pure Matcha set
BrainMax Pure Matcha Ceremonial Japan BIO 100g
BrainMax Pure Matcha Ceremonial Japan BIO 100g
BrainMax Pure Matcha Latte Vegan, BIO, 300 g
BrainMax Pure Matcha Latte Vegan, BIO, 300 g

Jak na přípravu matcha čaje?

Příprava japonského matcha čaje je unikátní umění, které kombinuje tradici, preciznost a estetiku do jednoho rituálu. Tento způsob přípravy čaje se odlišuje od běžných metod tím, že nevyžaduje louhování listů, ale místo toho se používá jemně mletý prášek, který se šlehá do pěny. 

Příprava matcha čaje vyžaduje několik specifických nástrojů, jako je bambusová metlička (chasen), bambusová lžička (chashaku) a keramická miska (chawan). Každý nástroj má své místo a účel, a správné použití těchto nástrojů je klíčové pro dosažení ideálního šálku čaje. 

Příprava matcha čaje
Příprava matcha čaje

Tradiční příprava čaje matcha

Tradiční příprava matcha čaje je více než jen obyčejný rituál: je to forma meditace a umění, která vyžaduje pozornost a respekt k tradici. Tato metoda, zvaná Chado nebo-li „cesta čaje“, je zakořeněná v japonské kultuře a spojuje přípravu čaje s filozofií pozornosti a harmonie. Příprava začíná s pečlivým výběrem náčiní a precizní manipulací s ingrediencemi, což zajišťuje, že každý šálek matcha je svým způsobem dílem umění. Tento proces nejen že přináší šálek bohatě aromatického čaje, ale také nabízí chvíli klidu a očisty v rychlém tempu moderního života. Tradiční příprava matcha je zážitek, který oslovuje všechny smysly a přináší hluboké uspokojení jak tělu, tak duchu.

Postup tradiční přípravy

Tradiční příprava matcha čaje se skládá z několika pečlivých kroků, které zajišťují, že každý šálek je co nejlepší. Zde jsou podrobně popsané jednotlivé kroky:

  1. Předehřívání nádobí: Začněte tím, že si připravíte matcha misku (chawan) a bambusovou lžičku (chashaku). Do misky nalijte horkou vodu a nechte ji několik minut odstát, aby se miska rovnoměrně zahřála. Tím se zvýší chuťový zážitek z čaje. Po předehřátí vylejte vodu a misku jemně osušte čistým ručníkem.
  1. Dávkování čaje: Pomocí chashaku nasypte 1-2 lžičky jemně mletého matcha prášku do zahřáté misky. Množství prášku lze přizpůsobit podle toho, jak silný čaj si přejete připravit.
  1. Přidání vody: Přidejte do misky asi 70-80 ml vody, která by měla mít teplotu mezi 70-80°C. Použití příliš horké vody by mohlo čaj spálit a způsobit hořkou chuť. Pro dosažení optimální teploty vody můžete nechat vařící vodu chvíli odstát, než ji použijete.
  1. Míchání čaje: K promíchání čaje použijte bambusovou metličku (chasen). Začněte metličkou jemně míchat prášek, tak aby se nevytvářely hrudky. Poté energicky míchejte rychlými, cikcak pohyby ve tvaru písmene „M“ nebo „W“. Tento způsob míchání pomáhá vytvořit na povrchu čaje jemnou, světlou pěnu, která je známkou správně připraveného matcha čaje. Míchejte dokud nevznikne krémová pěna s mnoha malými bublinkami.
Míchaní matchy bambusovou metličkou
Míchaní matchy bambusovou metličkou

Příprava matcha čaje za studena

Příprava matcha tea za studena je rychlá a praktická metoda, která umožňuje vychutnat si osvěžující a energizující nápoj bez nutnosti teplé vody nebo složitého náčiní. Tento způsob je ideální pro ty, kteří jsou na cestách nebo hledají rychlou alternativu ke klasické přípravě matcha čaje. Studená matcha je také skvělou volbou pro teplé letní dny, kdy potřebujete osvěžující, ale zároveň zdravý nápoj. Příprava je jednoduchá: stačí matcha prášek a studená voda, plus šejkr nebo uzavíratelná nádoba pro snadné a rychlé promíchání. Tento způsob nevyžaduje speciální dovednosti ani nářadí a je skvělý pro začátečníky, kteří se chtějí seznámit s tímto jedinečným nápojem.

Postup přípravy za studena

  1. Příprava náčiní a surovin: Připravte si čistý šejkr nebo uzavíratelnou nádobu. Odměřte si 1-2 lžičky matcha prášku pomocí lžičky nebo malé odměrky a nasypte do nádoby. Pokud máte sítko, můžete prášek prosít, aby se zabránilo vzniku hrudek.
  1. Přidání vody: Přidejte asi 200-250 ml studené vody. Množství vody můžete upravit podle toho, jak moc koncentrovaný nápoj preferujete.
  1. Míchání čaje: Pečlivě uzavřete šejkr nebo nádobu. Energeticky třepejte po dobu 15-30 sekund, aby se prášek plně rozpustil.
  1. Podávání: Matcha čaj za studena je připraven k pití ihned po promíchání. Můžete ho servírovat v sklenici s ledem pro extra osvěžení.
Ledový matcha čaj
Ledový matcha čaj

Tato metoda přípravy je skvělá pro ty, kteří hledají rychlé a chutné osvěžení. Matcha za studena nabízí všechny zdravotní benefity tradičního matcha čaje, ale s osvěžujícím chladným twistem.

Kdy pít matcha tea?

Matcha čaj je ideální pro konzumaci během celého dne díky svému vyváženému obsahu kofeinu a L-theaninu, které poskytují dlouhotrvající energii a podporují koncentraci bez nervozity. Mnoho lidí si rádo vychutnává šálek matcha čaje ráno, aby nahradili ranní kávu a nastartovali se. Další oblíbený čas je odpoledne, kdy matcha pomáhá překonat únavu po obědě a zlepšit mentální činnost pro zbytek dne. 

Ačkoliv je matcha bohatá na antioxidanty a má mnoho zdravotních benefitů, doporučuje se ji pít nejméně hodinu před jídlem nebo dvě hodiny po jídle, aby se maximalizovalo vstřebávání jejích živin. Kvůli obsahu kofeinu se rovněž nedoporučuje pít matcha pozdě večer, jelikož by mohla narušit spánek.

Kdy pít matcha čaj?
Kdy pít matcha čaj?

Předpokládané zdravotní účinky čaje matcha

Matcha čaj je známý pro své rozmanité zdravotní účinky, které zahrnují nejen podporu hubnutí, ale také zlepšení mentálního zaměření a celkovou vitalitu. Jedním z hlavních benefitů je vysoký obsah antioxidantů, zejména epigalokatechin gallátu (EGCG), který může pomáhat zrychlit metabolismus a podporovat spalování tuků. Díky této vlastnosti je matcha čaj často doporučován jako doplněk k dietám pro redukci hmotnosti. Kromě toho kombinace kofeinu a L-theaninu v matcha čaji zajišťuje uvolněnou, ale soustředěnou energii, což může být velkým přínosem pro ty, kteří potřebují zlepšit svou koncentraci při práci nebo studiu.

Co se týče kardiovaskulárního zdraví, existují některé důkazy, že pravidelná konzumace matcha čaje může přispět k mírnému snížení vysokého krevního tlaku, díky vlivu polyfenolů a dalších bioaktivních složek, které pomáhají udržovat pružnost cév a zlepšují krevní oběh. Tyto složky také podporují lepší hladinu cholesterolu, což může být prospěšné pro prevenci srdečních onemocnění. 

Předpokládané zdravotní účinky čaje matcha
Předpokládané zdravotní účinky čaje matcha

Má čaj matcha nežádoucí účinky?

Ačkoliv je matcha čaj ceněn pro své zdravotní přínosy, může mít i některé nežádoucí účinky, zejména pokud je konzumován v nadměrném množství. Obsahuje kofein, jehož vysoká dávka může vést k nervozitě, nespavosti nebo palpitacím. Těhotné ženy by měly být obzvláště opatrné, neboť příliš mnoho kofeinu může negativně ovlivnit plod a zvýšit riziko komplikací. V těhotenství je doporučeno omezit příjem kofeinu na 200 mg denně, což odpovídá přibližně jedné šálku matcha čaje. Dále je dobré mít na paměti, že matcha obsahuje velké množství vitamínu K, který může ovlivnit účinnost léků na ředění krve. Proto je důležité, aby lidé užívající tyto léky nebo těhotné ženy konzultovali případnou konzumaci matcha čaje se svým lékařem.

Kofein v matcha čaji
Kofein v matcha čaji

Další nápoje s matchou

Matcha čaj je nejen výjimečný pro svou jedinečnou chuť a zdravotní benefity, ale také pro svou všestrannost v kulinářském světě. Od tradičních japonských čajových obřadů až po moderní kavárny, matcha inspirovala řadu populárních nápojů a pokrmů. Dva z těchto nápojů, matcha latte a osvěžující drink matcha mango, jsou dokonalými příklady toho, jak lze tento zelený prášek kreativně využít. 

Matcha latte

Matcha latte je oblíbený nápoj, který spojuje tradiční japonský matcha čaj s moderní kavárenskou kulturou. Tento nápoj je ideální pro ty, kdo hledají alternativu k běžné kávě, ale nechtějí se vzdát krémové textury a bohaté chuti. Matcha latte vyniká svou výraznou chutí matchy, která je vyvážena sladkostí a hebkostí mléka. Tento nápoj lze připravit s jakýmkoliv typem mléka, včetně rostlinných alternativ, což ho činí vhodným pro různé dietní preference. Díky svým zdravotním přínosům a atraktivní zelené barvě se matcha latte stalo populární volbou v kavárnách po celém světě.

Matcha latte
Matcha latte

Postup přípravy matcha latte:

  1. Příprava matcha prášku: Začněte tím, že do malé misky nebo šálku dáte 1-2 lžičky matcha prášku. Množství prášku lze upravit podle požadované intenzity chuti. Přilijte malé množství horké vody (asi 30 ml), která by měla mít teplotu okolo 80°C. Nikdy nepoužívejte vařící vodu, protože by mohla spálit prášek a způsobit hořkost.
  1. Smíchání matcha prášku: Pomocí bambusové metličky (chasen) nebo malého šlehače energicky promíchejte matcha prášek s vodou, dokud nevznikne hladký roztok bez hrudek s jemnou pěnou na povrchu.
  1. Příprava mléka: V páře zahřejte požadované množství mléka (asi 200-250 ml) podle vaší preference. Pro extra krémovost můžete mléko napěnit pomocí mléčného napěňovače.
  1. Smíchání a servírování: Do většího hrníčku nejprve nalijte horké napěněné mléko. Poté pomalu přes střed přilévejte roztok matchy. Pro dekoraci můžete povrch posypat trochou matcha prášku.

Matcha latte je tak skvělým způsobem, jak začít den, nebo si dopřát chvíli odpočinku kdykoliv během dne. Tento nápoj nejen že pohladí na duši, ale díky svým zdravotním přínosům také tělo.

Matcha mango

Matcha mango drink je osvěžující a atraktivní nápoj, který dokonale kombinuje sladkost manga s jemnou hořkostí matcha. Tento nápoj se skládá ze dvou hlavních částí: mangového pyré (možnost také mangový džus) a studeného matcha čaje, a je ideální pro horké letní dny, kdy potřebujete rychlé osvěžení.

Matcha mango
Matcha mango

Postup přípravy Matcha mango

  1. Příprava mangového pyré: Do mixéru přidejte mangové kousky (klidně i zmražené), trochu cukru dle chuti a trochu studené vody, která pomůže hladkému mixování. Mango mixujte do hladka. Aby bylo pyré opravdu jemné, přeceďte ho přes sítko, které odstraní všechny vlákniny a tužší části ovoce.
  1. Příprava matcha čaje: Do měřícího hrnku nebo misky nasypte matcha prášek. Přidejte horkou vodu, která by měla mít teplotu kolem 80°C, aby se zabránilo zhořknutí čaje. Důkladně rozmíchejte matcha prášek s vodou, dokud nevznikne hladký roztok bez hrudek. Po rozmíchání základní směsi postupně přidávejte studenou vodu, aby se čaj ochladil.
  1. Sestavení nápoje: Do sklenice nejprve nalijte připravené mangové pyré (je také možné využít hotový mangový džus pro jednodušší a rychlejší přípravu). Následně vložte do skleničky kostky ledy a přelévejte přes ně pomalu ochlazený matcha čaj. Vytvoří se tak krásný barevný gradient.

Matcha mango drink je skvělou volbou pro ty, kteří hledají něco nového a osvěžujícího, ale zároveň chtějí využít zdravotních benefitů matcha čaje. Můžete také využít alternativu s pomerančem.

Doporučenné produkty

44988 3 matcha set detailni
BrainMax Pure Matcha set
21440 4 matcha ceremonial 100g
BrainMax Pure Matcha Ceremonial Japan BIO 100g
42726 3 brainmax matcha latte vegan powder jpg eshop
BrainMax Pure Matcha Latte Vegan, BIO, 300 g

Matcha čaj, s jeho bohatou historií a rozmanitými způsoby použití, zůstává jedním z nejzajímavějších a nejvíce ceněných nápojů na světě. Od svých skromných počátků v japonských klášterech až po moderní kavárny a domácí kuchyně, matcha neustále oslovuje lidi svým jedinečným profilem chutí a zdravotními přínosy. 

Zdroje

(1) Kochman J, Jakubczyk K, Antoniewicz J, Mruk H, Janda K. Health Benefits and Chemical Composition of Matcha Green Tea: A Review. Molecules. 2020 Dec 27;26(1):85. doi: 10.3390/molecules26010085. PMID: 33375458; PMCID: PMC7796401. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33375458/ 

(2) Sokary S, Al-Asmakh M, Zakaria Z, Bawadi H. The therapeutic potential of matcha tea: A critical review on human and animal studies. Curr Res Food Sci. 2022 Nov 23;6:100396. doi: 10.1016/j.crfs.2022.11.015. PMID: 36582446; PMCID: PMC9792400. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36582446/ 

(3) Unno K, Furushima D, Hamamoto S, Iguchi K, Yamada H, Morita A, Horie H, Nakamura Y. Stress-Reducing Function of Matcha Green Tea in Animal Experiments and Clinical Trials. Nutrients. 2018 Oct 10;10(10):1468. doi: 10.3390/nu10101468. PMID: 30308973; PMCID: PMC6213777. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30308973/

(4) Sakurai K, Shen C, Ezaki Y, Inamura N, Fukushima Y, Masuoka N, Hisatsune T. Effects of Matcha Green Tea Powder on Cognitive Functions of Community-Dwelling Elderly Individuals. Nutrients. 2020 Nov 26;12(12):3639. doi: 10.3390/nu12123639. PMID: 33256220; PMCID: PMC7760932. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33256220/

(5) Willems MET, Şahin MA, Cook MD. Matcha Green Tea Drinks Enhance Fat Oxidation During Brisk Walking in Females. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2018 Sep 1;28(5):536-541. doi: 10.1123/ijsnem.2017-0237. Epub 2018 Jun 19. PMID: 29345213. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29345213/ 

5/5 - (2 hodnocení)
Sdílejte článek s ostatními

Komentáře

Další články
Jak vyléčit ploché nohy

Trápí vás ploché nohy? Chcete se zbavit bolesti chodidel? Máme pro vás seznam cviků na ploché nohy, tipy…

Hormonální akné

Na světě je jen pár šťastlivců, kteří nikdy v životě nemuseli řešit nevzhledné pupínky. Většina z nás se s…

Pitný režim po cvičení

⭐Nejlepší keto dieta podle Poznej své zdraví⭐ Keto dieta KetoMix nás zaujala nejen množstvím pozitivních recenzí, ale také…

Toužíte po plnějším a pevnějším poprsí, ale nechce se vám „pod kudlu“? Na následujících řádcích si posvítíme na…

Nordic walking

Chcete zkusit Nordic Walking, ale nejste si jistí, co všechno potřebujete? Přečtěte si náš stručný přehled pro začátečníky!…

Možná tento scénář znáte: Blíží se důležitá událost a vy naráz zjistíte, že nemůžete dopnout vaše oblíbené kalhoty,…

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Získejte ZDARMA
e-book v hodnotě 199 Kč, SLEVY u našich partnerů na oříšky a doplňky výživy a navíc se zepojte do našich soutěží!
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma