Pandemie covid-19 zpomalila evropský recyklační průmysl

Pandemie covid-19 silně narušila nejen evropský, ale i celosvětový trh. Měla za následek mimo jiné i to, že tempo růstu recyklačního průmyslu v Evropě se snížilo ze 17 na 10 procent. Uvádí to zpráva oborové organizace recyklátorů plastů Plastics Recyclers Europe (PRE), která shromáždila data zachycující stav oboru v roce 2022 a na počátku roku 2023.

„Pro zajištění životaschopnosti odvětví recyklace plastů je nezbytný pokrok. Naše odvětví čelí bezprecedentním výzvám, nejprve zastavením činnosti během epidemie covid-19 a následně energetické krizi v roce 2022,“ komentoval zjištěná data Ton Emans, prezident PRE.

Kapacita a vývozy

Instalovaná kapacita pro recyklaci plastů v zemích EU27+3 dosáhla v roce 2022 hodnoty 12,5 milionu tun, což představuje 10% nárůst oproti předchozímu roku. Podle statistik však v EU vzniklo kolem 53 milionů tun plastového odpadu za rok (údaj z roku 2019). Používání plastů v EU bude v příštích desetiletích nadále růst, takže v roce 2060 se objem plastového odpadu vyprodukovaného v unii odhaduje na dvojnásobek, tedy zhruba 100 milionů tun ročně.

Největší podíl pak mají plastové obaly. Jejich objem v roce 2021 dosáhl 16 milionů tun a za posledních deset let vzrostl o jednu třetinu.

Vzhledem ke kapacitě recyklačního průmyslu, která podle uvedených dat nestačí ani na recyklaci obalového odpadu, je nutné, aby Evropa svůj odpad vyvážela mimo své území. Původní destinací byla Čína. Po zákazu dovozu plastů v roce 2018 se však Evropa musela poohlédnout jinde. Podle statistik se do zemí mimo EU vyváží až polovina plastů shromážděných za účelem recyklace. Hlavní destinací je v současnosti Turecko, kam v roce 2021 směřovalo skoro 14 milionů tun plastového odpadu. Velkými importéty jsou také Indie a Egypt (2,4, respektive 1,9 milionu tun ročně). Vývoz plastového odpadu z EU nicméně v posledních letech neustále klesá, protože stále více zemí zavádí zákazy a omezení dovozu plastového odpadu.

Aby se tato situace změnila, jsou nutné masivní investice v samotné EU. Podle odhadů PRE investoval evropský průmysl do recyklace plastů v roce 2022 jednu miliardu eur, a to navzdory silnému narušení trhu v průběhu pandemie. Tento trend se však nepodařilo udržet:. „V roce 2023 zasáhla odvětví znepokojivě nízká poptávka po recyklátech, která byla důsledkem nízkých cen primárních plastů v důsledku snížené průmyslové výroby v EU a levného dovozu recyklovaných plastů ze zemí mimo EU. Pro další postup bude zásadní prosazování legislativních opatření, aby bylo zajištěno pokračování růstu,“ uvedl ve zprávě Ton Emans.

Vzhledem k povinnému využívání recyklátů, které je zavedeno evropskou legislativou, bude podle zprávy PRE potřeba v roce 2025 deset milionů tun recyklátů. K tomu je třeba dosáhnout ve stejném roce minimálně 16 milionů tun instalované recyklační kapacity.

Stav oboru

V roce 2022 působilo v EU27+3 v oblasti recyklace plastů přibližně 850 společností. Převážně se jedná o malé závody, z nichž každý má v průměru 15 000 tun. Odvětví zaměstnává kolem 30 tisíc pracovníků a roční obrat celého oboru se dohaduje na 10,4 miliardy eur. Většina kapacit se zabývá recyklací polyetylénu (PE) a polyetylentereftalátu (PET). Více než polovina recyklačních kapacit se nachází na území Německa, Itálie, Španělska a Francie. Nejrychlejší nárůst recyklačních kapacit byl zaznamenán v Belgii, Nizozemsku, Polsku a Rumunsku.

Nová legislativa

Legislativa EU podporuje recyklaci velmi intenzivně, ať jsou to návrhy nařízení o obalech a obalových odpadech nebo směrnice o vozidlech s ukončenou životností, které zavádějí nové cíle jako hnací síly pro zlepšení nakládání s plastovým odpadem v Evropě.

V lednu 2023 hlasoval Evropský parlament o svém postoji k přepravě odpadů, který by měl podpořit opětovné použití a recyklaci a také zabránit znečišťování životního prostředí, protože v dovážejících zemích chybí řádná infrastruktura pro nakládání s odpady. Poslanci se shodli, že vývoz plastového odpadu do zemí mimo OECD by měl být zakázán a přeprava do zemí OECD by měla být postupně ukončena do čtyř let. Legislativa je ještě předmětem dalších jednání.*

Jarmila Šťastná

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down