V českém výběru pro MS je i zlý muž měnící nenávist v lásku. V NHL z něj jde hrůza, sestřelil už 2797 hráčů

Konečně známe jména vyvolených. Reprezentační kouč Radim Rulík oznámil posily z NHL pro mistrovství světa. Je jich celkem 10. Mezi nimi ční nenáviděný lamač kostí.

i Zdroj fotografie: Florida Panthers
                   

V nominaci hokejistů na České hry v Brně, které jsou generálkou před mistrovstvím světa v Praze, figurují brankáři Petr Mrázek z Chicaga, Karel Vejmelka z Arizony, Lukáš Dostál, obránci Jan Rutta s útočníkem Filipem Zadinou ze San Jose a další forvardi Ondřej Palát s Tomášem Noskem z New Jersey, Dominik Kubalík z Ottawy a Radim Zohorna z Pittsburghu. Tím desátým je největší postrach českého týmu – bek Radko Gudas z Anaheimu.

Gudase se v NHL bojí

Obrovské tělo, zarostlé tváře, zarputilý výraz, pohled, z něhož mrazí. Málokoho se v NHL hráči bojí víc. Radko Gudas už v zámoří děsí soupeře jedenáctou sezonu. Za tu dobu si stihl udělat desítky nepřátel. Maniak, blázen, šílenec na bruslích. Markus Foligno ho dokonce nazval idiotem. Syn bývalého reprezentanta Lea Gudase už dostal spoustu nálepek. „Hokej je tvrdej sport a občas se něco stane. Ale nemyslím si, že bych předváděl zákeřný nebo likvidační fauly,“ prohlásil v minulosti pro iDnes.

Jakmile si nedáváte chvíli pozor, Gudas si vás najde. A tvrdě zaútočí. V NHL dokonce atakuje rekordy v počtu hitů. Historicky je už na devátém místě. Za 748 zápasů sestřelil 2797 hráčů (statistika hitů v NHL je vedená od sezony 2005/06). A některým z nich museli z ledu pomáhat. I proto mu mnozí fanoušci nemohou přijít na jméno. Tedy do chvíle, než nehraje za jejich tým. „Je zábavné sledovat, jak se nenávist promění v lásku,“ usmíval se Radko Gudas v rozhovoru pro iSport.

Řezník se mu zalíbil

Příznivce si na svou stranu získal už v dresu Tampy Bay, Philadelphie, Washingtonu, Floridy a v současnosti ho zbožňují v Anaheimu. „Ve Philadelphii jeden fanoušek natisknul na trika s mým jménem přezdívku řezník. Poslal mi je a chtěl je začít prodávat. Líbilo se mi to. Řezníka jsem si nechal udělat i na rukavice,“ vzpomínal Radko Gudas.

Česko má v NHL Honzu Kollera. Trénoval jako za komunistů, slýchával, že je kyklop, teď ho čeká kontrakt za stovky milionů

Ale hity nejsou vše, co třiatřicetiletý Radko Gudas dokáže. V zámoří už také zaznamenal 39 gólů a 143 asistencí. Nyní na jeho hru spoléhá česká reprezentace, v níž rodák z Prahy nastoupil ke 34 zápasům s bilancí šestnácti bodů a 32 trestných minut. A koho bude mít v týmu po ruce? Kouč Rulík v pondělí vyřadil několik dalších hráčů. Nyní je v jeho výběru celkem 32 hokejistů, ale ještě chce povolat další z finálové série play off, o které jsme také psali na SportechŽivě.

Češi vstoupí do závěrečného turnaje Euro Hockey Tour, který se bude hrát pod názvem Betano Hockey Games, ve čtvrtek proti Finsku od 18:00. O víkendu je čekají zápasy od 16:00: v sobotu proti Švédsku a v neděli proti Švýcarsku. A Gudas už bude u toho.

Líbí se vám hra Radka Gudase? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
112 lidí právě čte
Autor článku

Radek Bardouzl

Zobrazit další články