Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zendaya zachraňuje americká kina, ač jejich tržby setrvale klesají. Spasí je tenisové melodrama Rivalové?

Josh O’Connor, Zendaya a Mike Faist na losangeleské premiéře filmu Rivalové. Foto: Chris Pizzello, ČTK / AP
Josh O’Connor, Zendaya a Mike Faist na losangeleské premiéře filmu Rivalové. Foto: Chris Pizzello, ČTK / AP

Herecká superhvězda současnosti Zendaya vládne filmu Rivalové, který minulý týden vstoupil do americké i české distribuce. Jde o snímek plný erotického napětí, ale bez explicitních sexuálních scén. V USA je mládeži nepřístupný, přesto se mu u diváků i kritiků daří. Jinak ale návštěvnost amerických kin vyvolává znepokojení.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Do kin se zpožděním vstoupilo sportovní melodrama italského režiséra Lucy Guadagnina. Do filmografie oceňovaného tvůrce patří například oscarové queer coming of age drama Dej mi své jméno, moderní zpracování hororové klasiky Suspiria či kanibalská romance Do morku kostí.

Není divu, že režisér měl se svým sportovním milostným trojúhelníkem Rivalové otevřít loňský osmdesátý ročník benátského filmového festivalu. V důsledku probíhající herecké stávky v Hollywoodu se však premiéra odsunula a film vstupuje do oficiální distribuce až nyní.

Na osudové utkání mezi dvěma bývalými přáteli se každopádně vyplatilo počkat. Svědčí o tom i první čísla návštěvnosti, která hlásí na území Spojených států patnáctimilionové tržby za otevírací víkend – což znamená nejen nejúspěšnější režisérův „otvírák“, ale také stvrzení stále rostoucí popularity herečky Zendayi.

Zendaya byla totiž podle agentury PostTrak, provádějící výzkumy filmového diváctví pro velká hollywoodská studia, tím hlavním důvodem, který diváky do kina přivedl. A získala tak filmu i relativně vysoké tržby navzdory tomu, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Tenis

Kultura, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější