Nemusíte narvané čekárny u doktora? AI vás vyšetří v samoobslužné ordinaci

10. 5. 2024 | Aneta Birnerová
Stydíte se svlékat před lékařem? Startup Forward Health se chystá uvést na trh samoobslužné ordinace. AI zde vypracuje diagnózu, změří tlak i odebere krev.

CarePod | zdroj: Forward Health

V obchodních centrech si můžeme kromě nákupů dopřát dobré jídlo, masáž a brzy i lékařské vyšetření. Samoobslužná ordinace CarePod vás nejprve vyzpovídá, vytvoří anamnézu a změří tlak. Pak vám může ale vzít i krev nebo stěr. 

To vše bez přítomnosti lidského doktora za 99 dolarů (2 217 Kč) na měsíc. V rámci předplatného můžete navštívit jakýkoliv CarePod, kdykoliv potřebujete.

CarePod | zdroj: Forward Health

Vše začalo v roce 2017, kdy Adrian Aoun, spoluzakladatel společnosti Forward Health uvedl na trh jeho slovy „ordinaci budoucnosti, která by měla být jako Apple Store v medicínském prostředí“. Doktorům zde pomáhá vyspělá technika včetně stetoskopů, které jsou schopné vás poslouchat, aniž byste si sundali triko. 

Vyspělé ordinace z roku 2017 | zdroj: Forward Health

Problém těchto ordinací Aoun viděl v nedostatečné možnosti škálování. Jak v roce 2017 řekl pro Techcrunch: 

„Musíme přijít na to, jak škálovat lékařskou pomoc, abychom pomohli více lidem. Stejně jako inženýr může škálovat software.“

Tento problém vyřešil právě pomocí CarePodů, které nepotřebují „asistenci“ lidského doktora. 

Každý CarePod k sobě stále potřebuje lidskou obsluhu. Asistent tady ovšem není, aby vás vyšetřil, ale aby zodpověděl otázky ohledně samoobslužné ordinace. Nevstupuje s vámi dovnitř. 

A jak se CarePod používá? Odemknete dveře pomocí aplikace v mobilu. Uvnitř se usadíte před interaktivní obrazovku, vyplníte informace o sobě, a pak si vyberete oblast, která vás trápí. CarePod provede příslušná vyšetření od stěrů až po odebrání krve. Pokud objeví větší problém, lidský doktor se o tom dozví prostřednictvím aplikace a nabídne svou pomoc. 

Nejde tedy o primitivnější sebediagnostické weby, které máme k dispozici dnes. CarePod měří naše biometrické údaje místo toho, aby svou diagnózu zakládal na našem popisu nebo fotografii. 

Čím pravidelněji k AI doktorovi budeme chodit, tím lepší nám nabídne výsledky. Buduje si totiž databázi našeho stavu. Což se hodí například při prevenci rakoviny kůže, kdy CarePod sleduje změny u podezřelého znaménka.

Více o tomto plně automatizovaném zážitku vám prozradí následující video.

Společnost plánuje uvést do provozu 25 CarePodů v rámci první vlny. Do roka pak chce lidem nabídnout až 3200 samoobslužných ordinací.

Zdroj: TechcrunchTechcrunch

 
Štítky dokumentu: AI

To nejlepší z moderního marketingu každý pátek do vašeho inboxu.

Ochrana proti spamovacím robotům. Odpovězte prosím na následující otázku: Jaký je letos rok?
Podobné články: