30. dubna 2024 07:00

Jako vražda mafie: Hrozivý způsob smrti, kdy se člověk sám uškrtí, se praktikoval už před 5500 lety

Když archeologové ve městě Saint-Paul-Trois-Châteaux v jihozápadní Francii objevili tři mrtvá ženská těla, psal se teprve rok 1985. Neobvyklá pozice, ve které dvě ze tří koster ležely, ale vyvolala zvědavost u současných výzkumníků.

Od té doby totiž podobně pokroucené pozůstatky lidských těl objevili na 20 různých místech Evropy, a pokaždé šlo o lidi, kteří žili v neolitu, tedy pozdní době kamenné. A jak odborníci zjistili, způsob, jakým byli tito dávní lidé zbaveni života, až děsivě připomíná kruté praktiky italských mafiánů.

Svázání do kozelce

Způsob vraždy, o kterém je řeč, spočívá v obzvlášť nepříjemném svázání do kozelce: Kotníky, zápěstí a krk oběti se spoutají k sobě tak, aby pokud nohy klesnou, začaly svou vahou svázaného škrtit. Jde o velice zdlouhavý, bolestivý a ošklivý způsob, jak odejít ze světa.

Čtěte také: Kdo nechal zabít nejmocnějšího českého mafiána? Policie prý vraha zná, důkazy ale chybí

K zastrašení tuto brutální metodu usmrcení, či incaprettamento, někdy využívají italští mafiáni. Své oběti takto spoutával i jeden z nejděsivějších českých sériových vrahů vůbec, Ivan Roubal. Přečíst si o něm můžete v tomto článku.

I v České republice

Oběti z pozdní doby kamenné nicméně nezemřely tímto brutálním způsobem, protože je někdo chtěl obzvlášť nepříjemně zavraždit, ale spíš v rámci náboženského rituálu. Dvě mladší ženy svázané do kozelce byly pravděpodobně obětovány při pohřbu té třetí, starší, která zemřela zatím z neznámých důvodů. Krom toho, že se škrtily vahou vlastních nohou, jejich těla ještě kdosi zatížil těžkým kamenem. Zřejmě byly také pohřbeny ještě zaživa. Důkazy o podobných lidských obětech vědci našli po celém území, které lidé koncem doby kamenné v Evropě obývali, tedy od Španělska až po Českou republiku.

Zdroj: Science Advances, Forensic Medicine and Pathology, CNN

Video, které jste mohli minout: Před šibenicí ho zachránil Havel. Kdo je nejdéle sedící český „doživoťák“ s IQ 77 a co udělal?

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom