30. dubna 2024 07:05

Vražda Ludmily Pražákové otřásla celou Prahou. Připomíná noční můru každé ženy

S urputným obtěžováním ze strany cizího muže se v hospodě nebo baru bohužel setkává více žen, než by mělo. A Ludmile Pražákové se stalo přesně to, čeho se takto obtěžované ženy děsí nejvíc.

Roku 1984 bylo Ludmile Pražákové teprve 21 let. Pracovala jako prodavačka a byla tak krásná, že jí kamarádi přezdívali Panenka. Byla oblíbená a milá.

I proto se jí přátelé okamžitě zastali, když ji v prosinci, o mikulášském večeru, v žižkovském podniku U Sadu začal dotěrně obtěžovat tehdy devětadvacetiletý podivín Jaroslav Kadlec. Ludmila se ho snažila odehnat a přitom urazila jeho mužnost nadávkou „impotente“, což mohla podle kriminalistů být její osudová chyba.  Z hospody Kadlece nakonec vyhodili a všichni včetně Ludmily si mysleli, že tím tahle nepříjemná epizoda skončila navždy. Nemohli se mýlit víc.

Ohavná vražda přímo u domu

Ludmila se rozhodla odejít dřív, než ostatní, aby o ni její nevidomá maminka neměla strach. Nikdo ji nedoprovodil a na oplzlého podivína si v té chvíli už ani nevzpomněla… dokud ji nepřepadl přímo v průchodu domu, ve kterém bydlela.

Mohlo by vás zajímat: Důchodce se postavil dvojici kapsářů. Hrozil jim pěstí, záběry jako z filmu obletěly svět

Během vzájemného souboje jí stisknul hrdlo a svíral ji tak silně, že jí zlomil jazylku. Svlékl jí kalhoty a kalhotky s úmyslem ji znásilnit, jenže nestihl ukočírovat touhu. „Lehl jsem si na ni, ale o soulož jsem se nepokusil, poněvadž jsem už byl hotovej, udělal jsem se do trenek,“ vypověděl Kadlec v lednu 1985. Bezvládné tělo prý nechal ležet a utekl domů smýt a schovat důkazy.

Na notorického násilníka byli málo přísní

Dívčinu mrtvolu našel ráno náhodný kolemjdoucí, který zalarmoval veřejnou bezpečnost. Kriminalisté ve snaze nebezpečného vraha najít co nejdříve uvolnili podrobnosti o případu do médií, Ludmilu tak oplakávala celá Praha. Jenže po jejím vrahovi jako by se slehla zem.

Až celý týden po vraždě konečně detektivové obdrželi telefonát, na který čekali. Ozvala se jim totiž žena, která krátce před vraždou asi 80 metrů od místa činu venčila svého kokršpaněla. Vypověděla, že její pes štěkal na křoví, ze kterého nakonec vyběhl právě Jaroslav Kadlec, kterého dokonce dobře znala.

Kriminalisté zjistili, že je Kadlec známá firma a několik přepadení žen s ním už řešili, do vazby ho ale nikdy předtím nevzali. Černá vlákna nalezená na těle Ludmily Pražákové byla každopádně shodná s vlákny na Kadlecových kalhotách, což Kadlec nedokázal u výslechu nijak vysvětlit a nakonec se ke všemu přiznal. Soud ho poslal do vězení na 23 let.

Zdroj: Databazeznamychmist.cz, Nasregion.cz, Rozhlas.cz

Video, které jste mohli minout: Kdo nechal zabít nejmocnějšího českého mafiána? Policie prý vraha zná, důkazy ale chybí

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom