Výsměch dopingovým komisařům. Výmluvu 23 pozitivně testovaných plavců byste nevymysleli

Na olympiádě v Tokiu získali čínští plavci šest medailí, přitom tam kvůli porušení dopingových pravidel vůbec neměli být. Jejich obhajoba je naprosto neuvěřitelná.

i Zdroj fotografie: Wikimedia Commons
                   

Podle amerického deníku The New York Times a německé televize ARD mělo 23 plavců několik měsíců před olympijskými hrami na tréninkovém kempu pozitivní test doping, konkrétně na trimetazidin. Ten je například v lécích na srdce a figuroval i v kauze ruské krasobruslařky Kamily Valijevy před olympiádou v Pekingu. Talentovaná závodnice dostala po vyšetřování Světové antidopingové agentury (WADA) čtyřletý zákaz činnosti a ruskému týmu byly zpětně odebrány zlaté medaile.

Lék na srdce kořenkách

A teď se podržte. Čínští plavci vyvázli bez trestu. Navíc je kvůli zakázané látce nikdo ani neprošetřoval. Jak je to možné? WADA nepochopitelně přijala vysvětlení Čínské antidopingové agentury, podle které k pozitivním testům došlo neúmyslnou kontaminací. Stopy trimetazidinu byly údajně nalezeny v kořenkách a dalším kuchyňském vybavení v hotelu. V něm měl čínský tým v lednu 2021 soustředění.

Zástupci WADA se vymlouvají na to, že do Číny nemohli vyrazit kvůli covidovým restrikcím. Museli tak prý uvěřit tvrzení čínské strany. Reakce znechucených sportovců a funkcionářů na sebe nenechaly dlouho čekat. „Zametli pozitivní testy pod koberec. Je to tragédie pro všechny čisté sportovce,“ řekl pro Reuters předseda Americké antidopingové agentury (USADA) Travis Tygart. O možném dopingovém škraloupu jsme na SportechŽivě psali také u hvězdy UFC Conora McGregora.

Doping brala i čínská hvězda

Celá událost je o to absurdnější, že stejnou látku měl v těle v minulosti i další čínský plavec Sun Jang, což naznačuje systematický doping. Olympijský vítěz z Londýna ale při svém prvním prohřešku vyvázl jen s tříměsíčním trestem. Komisaři si na něj ovšem posvítili podruhé. On však odebrané vzorky rozmlátil kladivem. Sportovní tribunál v Lausanne se nad ním už neslitoval a za porušení pravidel dopingu mu udělil osmiletý trest.

Jágrova budoucnost v hokeji? Myšlenky 52letého útočníka jsou více než překvapující

Jang je v plavecké komunitě velmi neoblíbený. „Já ho úplně nesnáším, nemůžu se na něj ani koukat. Přijde mi odporné, co ve sportu předvádí. Myslím, že to je přesně příklad toho, jak sport nemá vypadat,“ řekla o něm například česká plavkyně Barbora Seemanová pro Český rozhlas. „Tohle není člověk, kterého obdivuju nebo kterému vzdávám hold za jeho úspěchy,“ prohlásila.

Jaké další neuvěřitelné dopingové výmluvy jste slyšeli? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
72 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články