Vzápětí bylo zjevné, jak ho pečení a cukrařina doslova pohltily. Radost péct svatební dort s Vojtou byla opravdu nakažlivá, pojďte si ji užít spolu s námi. Pečení s Vojtou se neslo ve znamení klidu a trpělivosti. Byl perfektně připravený a ochotný vyhovět jakémukoli našemu přání.

Vojta lektorem

V březnu Vojtěch Vrtiška vyhrál soutěž Peče celá země a už v dubnu rozjel kurzy v Gourmet Academy. Užijte si společně dort Mont Blanc, pečení korpusů, výrobu dvou krémů, sestavování i modelování taženého karamelu. V kurzu minidezertů se pak naučíte pistáciový minifinancier, madlenky s citronem, cheesecake s brandy a baba au Grand Marnier. Pečte teď!

Dort s jasmínem a jahodami

DOBA PŘÍPRAVY 2,5 HODINY BEZ CHLADNUTÍ A PŘÍPRAVY GANACHE // PRŮMĚR FORMY 16cm

Suroviny:

KORPUS

  • vejce 250 g
  • cukr krupice 170 g
  • slunečnicový olej 50 g
  • horká voda 25 g
  • mandlová mouka 65 g
  • hladká mouka 150 g
  • čerstvé jahody 250 g
  • polohrubá mouka na obalení 10 g
  • kůra z 1 limety

GANACHE Z JASMÍNU

  • smetana ke šlehání 180 g
  • bílá čokoláda 370 g
  • plátky želatiny 9 ks
  • jasmínový čaj 12 g
  • šťáva z limety 25 g
  • kůra z 1 limety

JAHODOVÝ GEL

  • jahody 350 g
  • voda 20 g
  • šťáva z limety 30 g
  • agar 5 g
  • cukr krupice 50 g

DOKONČENÍ

  • jahody 250 g
  • limeta 2 ks
  • sušený jasmín
  • plátkové stříbro

Postup:

KORPUS

Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny, přilijte horkou vodu a dále šlehejte. Po 10–15 minutách přidejte olej, kůru z limety, hladkou a mandlovou mouku. Rychle promíchejte metlou. Do těsta zabalte v mouce obalené, na kostičky nakrájené jahody. Nalijte do dvou ráfků a pečte na 170 °C, režim horkovzduch. Pečte asi 30 minut, dokud nebude špejle vytažená z těsta suchá. Po upečení ráfky obraťte a nechte na mřížce vychladnout.

GANACHE Z JASMÍNU

Smetanu přiveďte spolu s jasmínovým čajem k varu. Stáhněte z plotny a nechte 5 minut stát. Přes sítko nalijte na čokoládu, přidejte nabobtnalou želatinu a limetu. Promixujte tyčovým mixérem, přikryjte potravinářskou fólií a nechte přes noc chladit. Poté vyšlehejte.

JAHODOVÝ GEL

Jahody spolu s vodou, agarem, cukrem a limetovou šťávou rozmixujte, provařte a vychlaďte. Poté opět promixujte do konzistence gelu.

DOKONČENÍ

Korpusy podélně prořízněte. Vysoký ráfek vyložte acetátovou fólií a střídavě plňte korpusem, jahodovým gelem, na kostičky nakrájenými jahodami a krémem. Zachlaďte. Sundejte ráfek i fólii a dort obmažte částí ganache. Ze zbytku krému vytvořte pomocí ploché špičky dekoraci. Vršek dortu ozdobte gelem, jahodami, jasmínem, limetou a stříbrem.

Recept krok za krokem

Tipy

Ke zdobení jsem použil speciální plochou špičku pro tvorbu okvětních lístků, kterou koupíte v cukrářských potřebách, případně vyrobíte zmáčknutím špičky kruhové. Korpusy hned po upečení obracím, aby v nich zůstala vlhkost a byly šťavnaté. Ovoce stříkám želatinou ve spreji, vyhnu se tak její opakované přípravě.

VOJTĚCH VRTIŠKA - cukrář a student

Ještě nedávno byl Vojta prostě „jen“ student medicíny, který miloval sladké pečení. Pak vstoupil do soutěže Peče celá země, kde odboural porotu neobvyklými chutěmi a až uměleckým provedením svých výtvorů. Vyhrál. Zatímco k vaření měl prý Vojtěch blízko vždycky, k pečení sladkostí ho přivedla až éra covidu. Bylo to něco, u čeho mohl i v náročných chvílích relaxovat… Posouval se sám, bez kurzů a učitelů a velmi brzy našel svůj originální, takřka umělecký rukopis.

„Sladké je podle mě něco, z čeho máte mít radost, ne se na tom naučit jíst zdravě,” říká Vojta, který přitom rád experimentuje s ovesnými či pohankovými korpusy.

Zdroj: časopis Gurmet

Související články