Není nic výjimečného, že právě v den "pálení čarodějnic" mají záchranáři plné ruce práce s následky oslav. Hra s ohněm může přerůst v požár a někdy způsobit nebezpečné popáleniny. Právě o nich se na svém instagramovém profilu v jednom z příspěvků zmiňuje lékař záchranné služby Marek Dvořák. “Popálení nebo opaření vozíme vrtulníkem určitě častěji, než bysme sami chtěli a rozhodně častěji, než by chtěli ti pacienti a jejich blízcí. Je to nepříjemný zranění, bolí to, může nechat následky, někteří lidi na závažný popáleniny umřou." Dodává, že nejlepší popálenina je taková, která se nestane a přidává rady, jak se nebezpečnému zranění nejlépe vyhnout.

Co v případě popálení dělat?

Ve svém příspěvku Marek Dvořák dává stručné pokyny, co v podobných případech, konkrétně u dětí, nejlépe dělat a naopak nedělat. “Sundejte z něj hned všechno oblečení i boty, jen to přiškvařený nechte až odborníkům Chlaďte ty popálený plochy příjemně studenou vodou, ne tou nejledovější co teče z kohoutku, chladit hlavně hlavu (ale neutopte si to dítě u toho), krk a ruce - a to celou dobu až do příjezdu záchranky. Zbytek těla naopak držet v teple, aby dítě neprochladlo. Nic na to nepatlejte, ničím to nezakrejvejte, dejte nám vědět na 155 a přiletíme, přijedeme, pomůžeme, nesoudíme...," popisuje záchranář Marek Dvořák.

Co je nejdůležitější při spálení?

Když už k popálení tedy z jakéhokoliv důvodu dojde, je podle lékařů skutečně nejdůležitější místo okamžitě zchladit. Proč by ale použitá voda neměla být úplně ledová, vysvětlila lékařka Jeanne Lee z popáleninového centra Kalifornské univerzity. "Ledová voda způsobí, že se cévy zúží a sníží průtok krve do oblasti, což může ve skutečnosti zhoršit popáleniny, protože ty se hojí tím, že do oblasti proudí krev, aby se poraněné tkáně mohly znovu obnovit.” Popálenou kůži držte pod tekoucí vodou přibližně deset minut nebo ji ponořte do studené vody, dokud bolest neustoupí. Pokud je popálenina na obličeji, použijte obklad například z ručníku, který před tím namočíte ve studené vodě. Odstraňte také těsné předměty z popálené oblasti. Zkuste to udělat rychle a jemně, než oblast opuchne. 

Co je nejvíc nebezpečné?

Popáleniny způsobují nejen silnou bolest, ale při větším poškození kůže může hrozit zanesení infekce. Nejvíc nebezpečné je, když postihne velkou plochu kůže nebo oblast obličeje, krku a hrudníku. V takovém případě je vždy na místě okamžitě volat záchrannou službu. Nejohroženější jsou děti do tří let a senioři. Pokud je popálená oblast menší než velikost vaší dlaně, můžete si popáleninu ošetřit doma. "V závislosti na hloubce popáleniny může léčba trvat jeden až dva týdny," řekla doktorka Lee. Místo udržujte v suchu a čistotě, a nejlépe každý den převazujte čistým obvazem z lékárny.

Zdroj: iGlanc.cz, usa.today.com, mayoclinic.org, záchranář Marek Dvořák

Související články