Christine Buzan z Kalifornie je odbornicí na osobní styl, ale hlavně je odbornicí na to, jak pořídit dokonalou fotku na Instagram. Jejím cílem je předat ženám všech tvarů a velikostí know-how, aby i ony v sobě dokázaly najít to nejlepší ve chvíli, kdy na ně někdo namíří fotoaparát. Nejde o žádné kouzlo, jenom musíte znát ty správné fígle a potom každý zvládne vypadat na fotkách skvěle.

Ukažte křivky

S nadváhou se často pojí nízké sebevědomí. Člověk má pocit, že nedokáže konkurovat všem těm hubeným holkám, které vystavují na sociálních sítích dokonalé křivky. Fotky zachycují vzpomínky, byla by škoda se o ně ochudit jen kvůli pocitu: Nejdřív musím zhubnout, teprve pak se začnu fotit. Sama Christine se mezi ženy s velikostí XS neřadí, ale jak si můžete na jejím profilu povšimnout, vůbec to ničemu nevadí. Tím spíš si je vědoma úskalí, která na ženy nadměrných velikostí při fotografování číhají a dokáže poradit.

Christine Buzan učí umění pózování v televizní show:

Zdroj: Youtube

Není v tom magie, každý může vypadat bezvadně

Možná teď nejste přesně taková, jaká byste chtěla být, ale to by vám nemělo bránit. Jak říká Christine: „Není v tom magie, jde o posing.” Náš vzhled, tělo, osobní styl i okolnosti se vždy mění, ale zásady, jak na fotkách vypadat pěkně, jsou vesměs pořád stejné. Nevíte, kde začít? Od toho je tu právě koučka na pózování, která vás na svých sociálních sítích navede tím správným směrem.

Krásná za každých okolností

Svou firmu, kde se věnuje umění pózování na fotkách, založila v roce 2020 a od té doby Christine Buzan tvrdí, že zná všechny tipy a triky, pokud jde o osvětlení, úhly, filtry a pózy. Sama předtím pracovala v módním časopise, kde asistovala při focení s modelkami. „Naučit se fotit a pózovat mi změnilo život. Ať už děláte cokoliv, na internetu uděláte první dojem,” Fotogeničnost má podle ní čtyři pilíře:

  • Vnímání
  • Perspektivu
  • Umístění
  • Posing

Jedno z jejích mnoha doporučení zní, že fotografie promění prostorový objekt na plochý, na to je třeba myslet v případě, že se fotíte ve větším oblečení (viz. růžové šaty na fotografii). Když stojí Christine přímo proti foťáku (vlevo), její tělo vypadá jako krabice. Roztažené paže nijak nekorespondují s postavou. Ale když se lehce natočí o 45 stupňů (vpravo) a přenese váhu na jednu nohu, k tomu ruce v pase, které oděvu dodají proporce, rázem vypadá na fotografii o mnoho lépe. Ještě dodává, že snímání z mírného podhledu tělo opticky prodlouží. Takových tipů najdete u ní na profilu nespočet a převést je do praxe může každý.

Dále Christine na sociálních sítích radí třeba s pózováním u zdi, na barové stoličce, jak se vyfotit s partnerem, jak pózovat v kabátu nebo na dovolené. U každé pózy zdůvodní, co je špatně, co udělat jinak a na co si dát pozor. Dejme tomu, že pózujete na výletě. Požádejte fotografa, aby fotoaparát trochu zvednul a naklonil objektiv směrem dolů, a váhu přeneste na jednu nohu. Už to udělá obrovský rozdíl, než když si zkrátka jenom stoupnete čelem.

Za pozornost stojí i její videa, kde se zaměřuje na konkrétní celebrity a rozebírá, proč na všech fotografiích vypadají úžasně. Jedná se například o herečku Blake Lively nebo zpěvačku Taylor Swift.

Jak na perfektní selfie?

V případě selfie je velmi důležité světlo. Špatné totiž zvýrazní vrásky a jemné linky. Může vyvolat iluzi, že vypadáte starší nebo unavenější. „Vyhněte se fotografování v protisvětle, které je před oknem, na přímém poledním slunci nebo pod zářivkovým osvětlením. Místo toho volte přirozené světlo proti oknu, stín, zataženou oblohu nebo zlatou hodinku,” radí Christine. Objektiv udržujte ve výšce mezi nosem a obočím. „Jednotlivci mají často tendenci dávat objektiv výš, aby schovali dvojitou bradu, nebo velmi nízko, což zase vypadá, jako když jste foťák zapnuli omylem,” doporučuje dále. Obě chyby navíc způsobí, že budete vypadat zastarale.

Uvolněte obličej a čelo pomyslně tlačte směrem k objektivu. Zní to divně, ale prodlouží vám to krk a minimalizuje dvojitou bradu. Usmívejte se nejen ústy, ale i očima a klidně trénujte doma před zrcadlem. Podle Christine Buzan se nikdo nerodí fotogenický, je to dovednost, kterou se můžete naučit a praxí zlepšit.

Zdroj: iGlanc.cz, odbornice na styling a pózování Christine Buzan

Související články