Tolerantní lídr i konzervativec, který se nepostavil rasové segregaci. Poslední roky strávil Woodrow Wilson nedaleko Bílého domu

Woodrow Wilson byl americkým prezidentem v době 1. světové války. Výrazně se zasloužil o poválečné uspořádání Evropy a také o vznik Československa. Od mladého státu tehdy dostal darem ve své době unikátní kapesní hodinky s ciferníkem ukazujícím, kolik je hodin v různých městech na světě. Jsou uložené ve Washingtonu v domě, ve kterém Woodrow Wilson po skončení prezidentského mandátu až do roku 1924 bydlel.

2340 S Street – to je adresa domu, kde Woodrow Wilson strávil poslední tři roky svého života poté, co v roce 1921 opustil Bílý dům.

Hlavní výstavní sál je rozdělený na tři pomyslná oddělení. Jednak tu najdete panel s fotografiemi a informacemi o životě bývalého amerického prezidenta. Na pravé straně jsou vitríny a obrázky, které ho ukazují jako tolerantního lídra, globálního světového vůdce, reformistu… zkrátka z pozitivní perspektivy.

Dům prezidenta Woodrow Wilsona ve Washingtonu

A na druhé straně si můžete prohlédnout exponáty, které ukazují, že Woodrow Wilson byl konzervativní, trpěl předsudky a prosazoval rasovou segregaci.

Když můžeš, musíš

Manažerka sbírek a vzdělávání Edith Michelová vysvětluje, že jednou z prvních věcí, které Wilson udělal po nástupu do funkce v roce 1913, bylo rasové rozdělení úředníků na ministerstvech, která už byla integrovaná.

To vyvolalo zmatek a zklamání nejen mezi Afroameričany, ale v celé společnosti, protože na začátku 20. století už se mělo za to, že je rasová segregace minulostí.

Čtěte také

Zástupkyně ředitelky Domu prezidenta Wilsona Felice Hermanová k tomu dodává, že segregování úředníků nebyl tak úplně prezidentův nápad.

„Měl ve vládě ministry, kteří si přáli zavést rasovou segregaci ve svých úřadech. A on to dovolil,“ vysvětluje. „Byl tím, kdo to nezastavil a nepostavil se za dobrou věc. Delegoval pravomoc na své ministry a těm se segregace na úřadech líbila. On proti tomu nezasáhl.“

Srdce domu

V prvním patře je pracovna Woodrow Wilsona s psacím stolem a křeslem, ve kterém rád sedával a trávil čas s rodinou. Je o něj opřená vycházková hůl, jedna ze skoro padesáti, které prezident vlastnil. Nejdřív to pro něj byl jen módní doplněk, ale potom, co utrpěl v roce 1919 mozkovou příhodu, byla hůl k chůzi nutnost.

Tady si prezident četl, poslouchal dceru, jak hraje na klavír, nebo si nechával promítat němé filmy

Tady si prezident četl, poslouchal dceru, jak hraje na klavír, nebo si nechával promítat němé filmy. Právě z této pracovny se také v předvečer 5. výročí konce 1. světové války 10. listopadu 1923 uskutečnil první živý rozhlasový přenos projevu tehdy už bývalého prezidenta.

Výjimečnou událost dodnes připomíná starý mikrofon na stolku.

Dům měl tu výhodu, že v něm byla betonová šachta, do které nechala paní Edith pro svého manžela vestavět výtah

Díky, Edith

Tím, kdo vybral pro rodinu dům nedaleko centra Washingtonu, byla podle Felice Hermanové exprezidentova druhá manželka Edith. Byla o 17 let mladší než Wilson a tušila, že svého manžela o mnoho let přežije.

Dům měl tu výhodu, že v něm byla betonová šachta, do které nechala paní Edith pro svého manžela vestavět výtah. A tak Woodrow Wilson po schodech v domě nikdy nechodil. Výtah je přes 100 let starý, stále funguje a je pravděpodobně první, který byl ve Washingtonu instalovaný v soukromém domě.

Edith Wilsonová svého muže přežila o 37 let. V jejich společném domě bydlela až do roku 1961.

autoři: Pavel Novák , and
Spustit audio

Související