Americká pomoc Ukrajině. Tvrdý byznys a America First

Americká pomoc Ukrajině. Tvrdý byznys a America First
Ukrajinci označují americké M2 Bradley za nejlepší bojové vozidlo pěchoty na bojišti. / Defense of Ukraine (Zvětšit)

Většina finančních prostředků schválených americkým Kongresem na podporu Ukrajiny neputuje přímo do Kyjeva, ale končí ve Spojených státech. Místní zbrojovky díky nim získávají kontrakty na výrobu nových zbraní nebo na výrobu náhrad za techniku zaslanou Ukrajincům z armádních zásob. Posílání americké munice do zámoří USA pomáhá zrychlit modernizaci vlastních ozbrojených sil.

Vůdce republikánské senátní menšiny Mitch McConnell, který je dlouhodobým zastáncem americké pomoci Ukrajině, si na tiskové konferenci minulý týden nebral servítky. Za zpožděné schválení zahraniční pomoci pokáral „izolacionistické“ křídlo své strany s vazbami na bývalého prezidenta Donalda Trumpa. McConnell navíc obvinil konzervativního politického komentátora Tuckera Carlsona z „démonizace Ukrajiny“ a Bidena z nízkého růstu rozpočtu na obranu, jenž považuje za nedostatečný pro boj s Ruskem a Čínou.

Budu prosazovat zvýšení rozpočtu na obranu bez ohledu na to, kdo bude zvolen [příštím prezidentem]. Musíme se připravit na dlouhodobé hrozby, kterými jsou Čína, Rusko a Írán,“ řekl Mitch McConnell v nedávném rozhovoru pro CBS News. „Představy současné vlády o rozpočtu na obranu ani nedrží krok s inflací. To se musí změnit... Demokraté zde v Kongresu vždy trvali na tom, aby výdaje na obranu rostly stejně rychle jako ostatní výdajové položky. To se změnilo při posledním schvalování rozpočtových návrhů. Naše výdaje musí odrážet potřeby a ty jsou nyní na straně obrany.

Vůdce senátní menšiny pokládá dodatečných 95 miliard dolarů za nezbytné pro „nastartování americké průmyslové základy“. Balíček zahraniční pomoci obsahuje přibližně 48 miliard dolarů pro Pentagon a jeho podporu Ukrajině, 14 miliard dolarů na vojenskou pomoc Izraeli a asi čtyři miliardy dolarů na vyzbrojení Tchaj-wanu a spojenců v Indopacifiku. Zahrnuje také hospodářskou a humanitární pomoc, zabavení ruského majetku na obnovu Ukrajiny, sankce vůči Íránu a ustanovení, které může vést k zákazu populární aplikace TikTok.

Podle internetových stránek Defense News půjde 23 miliard dolarů určených pro Ukrajinu na doplnění amerických zásob zbraní. Washingtonský think-tank American Enterprise Institute (AEI) částku určenou na zaplnění skladů odhaduje až na 29,5 miliardy dolarů (téměř třetina ze schválených 95 miliard). Pentagon a zákonodárci doufají, že další peníze plynoucí do průmyslu pomohou po celé zemi rozšířit výrobní linky na výrobu munice.

Doplnění zásob a modernizace americké armády se stane pozitivním vedlejším efektem odsouhlasené zahraniční pomoci. Washington k podpoře Ukrajiny často využívá naskladněnou techniku ještě z dob studené války, jež si ovšem zachovává vysokou účinnost. Ukrajinské armádě se například osvědčila lehká obrněná pozemní vozidla Humvee, která jí poskytují potřebnou kapacitu pro přepravu vojáků. V případě vyzbrojení protitankovými střelami dokonce dokáží ničit ruské tanky. Američané nahrazují Humvee víceúčelovými obrněnými vozidly JLTV (Joint Light Tactical Vehicle).


Americké zbrojovky, které svou výrobou podporují vládní pomoc Ukrajině ; větší foto / American Enterprise Institute

Další platformy, jako jsou jednoduché, levné a snadno opravitelné obrněné transportéry M113, chrání ukrajinské vojáky, materiál a zraněné před dělostřeleckou palbou. Některé z nich ještě pamatují nasazení před více než 50 lety ve válce ve Vietnamu. Kromě M113 si Ukrajinci oblíbili bojová vozidla pěchoty Bradley, další kus techniky z dob studené války. M2A2, varianta dodávaná Kyjevu, se do výzbroje americké armády poprvé dostala v roce 1988. Díky dodatečnému financování mohou být další z nich převezeny na Ukrajinu a postupně nahrazeny novějšími systémy.

Totéž lze říci o obrněných vozidel Stryker, které Američané taktéž posílají ukrajinským ozbrojeným silám. Byť staršího data, po technické stránce stále převyšují své protějšky sovětské výroby, s nimiž Ukrajinci musí také nadále pracovat. Postarší varianty zasílané na Ukrajinu budou Američané nahrazovat vylepšenými Strykery s digitálními systémy, vyšším výkonem a pokročilejšími zbraněmi.

Dokonce i podpůrné nákladní automobily, jako je těžký taktický nákladní automobil s rozšířenou pohyblivostí HEMTT (Heavy Expanded Mobility Tactical Truck) a střední taktický nákladní automobil FMTV (Family of Medium Tactical Vehicles), sehrály klíčovou logistickou roli na ukrajinském bojišti. Tato vozidla čekají na svou výměnu a jejich uprázdněné místo mohou nyní zaujmout verze HEMTT A4 a FMTV A2.

Peníze se dostanou i k americkým výrobcům dělostřeleckých granátů, díky čemuž bude možné více munice odeslat Kyjevu. Think tank AEI zmiňuje snahu vedoucích zbrojovek získat finance též na vývoj granátu ráže 155 mm, jenž by dokázal „zaměřit obrněné vozidlo i v prostředí bez GPS signálu“ a „daleko za hranicí dostřelu současných granátů ráže 155 mm“.

Dodatečné financování také umožnilo další transfer taktických balistických střel ATACMS (Army TACtical Missile System), jež ukrajinská armáda úspěšně použila k úderům na cíle v ruském týlu. Systém ATACMS Američané využívají od roku 1986. Díky dodatečným finančním prostředkům může americká armáda Ukrajině poskytnout další ATACMSy a rychleji modernizovat či navýšit výrobu taktických balistických střel.

Americký generálmajor ve výslužbě John G. Ferrari, nyní spolupracovník think tanku AEI, podporu Ukrajině charakterizuje jako win-win situaci: Kyjev získá potřebné zbraně pro svou obranu a americké ozbrojené síly náhradu v podobně soudobých systémů. „Vzhledem k existujícím rozpočtovým tlakům na armádu by si ozbrojené síly tuto potřebnou modernizaci nemohly za normálních okolností dovolit,“ uvedl Ferrari. „Převodem zbraní a vybavení na Ukrajinu armáda na oplátku získá modernější zbraně.

Snaha o vyzbrojení Ukrajiny pod vedením USA oživuje americké obranné výrobní kapacity ještě jiným způsobem. Washington aktivně vytváří pobídky pro spojence v NATO, aby Ukrajině darovali své zbraně ze sovětské éry. Za odměnu ve větší míře povoluje prodej a vývoz novějších a pokročilejších amerických systémů, které darovanou techniku nahrazují. Polsko například poslalo na Ukrajinu 250 starších sovětských a německých tanků a následně v dubnu 2022 podepsalo dohodu v hodnotě 4,75 miliardy dolarů na nákup 250 tanků M1A2 Abrams. Varšava se následně rozhodla pro nákup další várky tanků v hodnotě 1,4 miliardy dolarů. Polská vláda k tomu Ukrajině předala své útočné vrtulníky Mi-24 sovětské výroby a poté uzavřela dohodu o nákupu 96 amerických vrtulníků Apache v hodnotě 12 miliard dolarů.

Úsilí o vyzbrojení a vybavení Ukrajiny výrazně zvýšilo i prodej amerických stíhaček F-35. Finsko, které dokončilo dohodu o nákupu 64 letounů F-35 v hodnotě 9,4 miliardy dolarů, je třeba otevřené darování svých starých stíhaček F/A-18 Hornet Kyjevu. Norsko zase daruje Ukrajincům své letouny F-16 a zároveň zavádí 52 F-35. Dánsko a Nizozemsko Kyjevu předají 61 letounů F-16 a nahradí je rovněž F-35.

Analýza AEI celkově odhalila nejméně 13 výrobních linek v deseti státech a jedenácti městech USA, které vyrábějí nové zbraně pro domácí potřebu a pro spojence NATO jako náhradu za systémy předané Ukrajině.

Americká vojenská pomoc Ukrajině oživuje průmyslovou aktivitu po celých Spojených státech, vytváří nová pracovní místa a obnovuje schopnost Spojených států vyrábět zbraně pro obranu vlastní i svých spojenců. Bílý dům se tak možná rozhodl reagovat na zavedení ruského válečného hospodářství, které celou ekonomiku podřizuje Putinově agresi na Ukrajině.

Zdroje: AEI, Washington Post, X, Breaking Defense, Defense News, CBS News, Politico

Nahlásit chybu v článku


Související články

PREMIUM NÁZOR z Polska: Strategické zájmy České republiky a Pax Americana

Když jsem před více než rokem napsal své krátké zamyšlení nad strategickými dilematy České ...

PREMIUM Sekvenční strategie: Američané nebránili ruské invazi na Ukrajinu. Naopak. Podporovali ji

Sekvenční strategii před několika lety navrhl americký stratég Wess Mitchell. Popsal ji ...

PREMIUM Svět se třese v základech. Končí Pax Americana

Mezinárodní řád je pod větším tlakem a na více místech než kdykoli od chaotického období po konci ...

Zvýraznit příspěvky za posledních:

  • flanker.jirka
    15:03 30.04.2024

    Má pravdu, inflace za posledních pár let významně promlouvá do cen všeho zboží. A USA mají zájmy takového charakteru, že zbrojit musí. ČR je na tom, bohužel, hůře než se na první ...Zobrazit celý příspěvek

    Má pravdu, inflace za posledních pár let významně promlouvá do cen všeho zboží. A USA mají zájmy takového charakteru, že zbrojit musí.
    ČR je na tom, bohužel, hůře než se na první pohled zdá. Samochvála za 2% z HDP na obranu (nikoliv pro samotné MO ČR) je kapka v moři dlouhodobého dluhu vůči AČR a neodpovídá dnešní bezpečnostní situaci, kdy se válka z Asie vrací do Evropy. Přitom nemáme jistotu, že to Ukrajinou končí. To co tam probíhá může být pouhým oťukávacím předkolem pro soupeření mocností.Skrýt celý příspěvek

    • liberal shark
      07:37 01.05.2024

      Taky mám dojem, že jsme někde v roce 1936 :-(.

      Taky mám dojem, že jsme někde v roce 1936 :-(.

      • flanker.jirka
        07:54 01.05.2024

        V roce 1936 jsme na tom byli lépe, nyní jsme úplně, ale úplně, někde jinde. :-) Podívejte se zpětně co vše jsme si pro obranu tehdy byli schopni vyrobit doma.

        V roce 1936 jsme na tom byli lépe, nyní jsme úplně, ale úplně, někde jinde. :-) Podívejte se zpětně co vše jsme si pro obranu tehdy byli schopni vyrobit doma.

        • torong1
          12:45 01.05.2024

          A co jsme vyrobit schopni nebyli a díky lobby domácích firem neměli. Kdy Avia přiznala, že motor pro B35 prostě nevyrobí? Jak dlouho trval boj mezi Škoda Plzeň a ČKD ohledně tanků? Zobrazit celý příspěvek

          A co jsme vyrobit schopni nebyli a díky lobby domácích firem neměli. Kdy Avia přiznala, že motor pro B35 prostě nevyrobí? Jak dlouho trval boj mezi Škoda Plzeň a ČKD ohledně tanků?Skrýt celý příspěvek

          • flanker.jirka
            17:30 01.05.2024

            Lobbing zde byl, je a bude. Techniku se dařilo vyrobit a i exportovat do zahraničí. Ne vše bylo technologicky na výši v té době. Němci měli zkušenosti z války ve Španělsku a šli ...Zobrazit celý příspěvek

            Lobbing zde byl, je a bude. Techniku se dařilo vyrobit a i exportovat do zahraničí. Ne vše bylo technologicky na výši v té době. Němci měli zkušenosti z války ve Španělsku a šli jinou cestou než dřevo a plátno pro letadla. Uměli jsme kanony a kulomety všech ráží a použití. Uměli jsme i dělostřelecké zbraně více ráží.Skrýt celý příspěvek

          • tomas.kotnour
            20:18 01.05.2024

            Tak můžeme se podívat, co se na území současné ČR vyrábělo v roce 1985, kdy šla do obrany 1/6 rozpočtu ČSFR, resp. 6,2 % HNP, a porovnat to s tím, co děláme dnes, kdy máme za ...Zobrazit celý příspěvek

            Tak můžeme se podívat, co se na území současné ČR vyrábělo v roce 1985, kdy šla do obrany 1/6 rozpočtu ČSFR, resp. 6,2 % HNP, a porovnat to s tím, co děláme dnes, kdy máme za posledních pět let průměr 1/20 rozpočtu a 1,5% HDP.Skrýt celý příspěvek

          • flanker.jirka
            21:26 01.05.2024

            "1/6 rozpočtu ČSFR, resp. 6,2 % HNP" 1/6 je cca 16,6%. ČSSR se snažila vyrábět věci napříč technickými obory, z části i díky tomu, že na některé technologie bylo embargo a tak ...Zobrazit celý příspěvek

            "1/6 rozpočtu ČSFR, resp. 6,2 % HNP" 1/6 je cca 16,6%.
            ČSSR se snažila vyrábět věci napříč technickými obory, z části i díky tomu, že na některé technologie bylo embargo a tak nezbývalo nic jiného, než se o to pokoušet sami. Některé projekty zůstaly pouze u prototypů nebo jen na papíře. Některé věci tehdy vyvinuté a vyrobené stále armáda používá.Skrýt celý příspěvek

  • dusan1
    14:55 30.04.2024

    A zabudúda sa na jeden aspekt - odskúšanie zbraní v boji. Platí "kto nie je na Ukrajine ako keby nebol" ... Ak už je zbraňový systém odskúšaný na Ukrajine a osvedčil sa, tak ...Zobrazit celý příspěvek

    A zabudúda sa na jeden aspekt - odskúšanie zbraní v boji. Platí "kto nie je na Ukrajine ako keby nebol" ...

    Ak už je zbraňový systém odskúšaný na Ukrajine a osvedčil sa, tak už firma žiadnu reklamu riešiť nemusí.

    Samozrejme i armáda USA a ostatné štáty získavajú bojové skúsenosti Ukrajincov bez straty kvapky krvy .... za "len" cenu pomoci čo by i tak pretestovali pri skúškach, ktoré by sa i tak nevyrovnal reálnemu bojisku.Skrýt celý příspěvek

    • flanker.jirka
      15:06 30.04.2024

      Konfliktů k takové činnosti je na světě dostatek.

      Konfliktů k takové činnosti je na světě dostatek.

      • alexa123
        16:16 30.04.2024

        A kde? Mohol by si menovať aspoň jeden jediný taký konflikt, kde už dva roky sa denno-denne zapájajú do bojovej činnosti desiatky-stovky tankov, BVP, OT, delostreleckých systémov ...Zobrazit celý příspěvek

        A kde? Mohol by si menovať aspoň jeden jediný taký konflikt, kde už dva roky sa denno-denne zapájajú do bojovej činnosti desiatky-stovky tankov, BVP, OT, delostreleckých systémov typu Himars, PVO typu S-300 a pod a pod. Mám pokračovať ďalej?Skrýt celý příspěvek

        • dusan1
          16:54 30.04.2024

          A hlavne kde je silný rádioelektronický boj .....

          A hlavne kde je silný rádioelektronický boj .....

        • flanker.jirka
          17:35 30.04.2024

          Opravdu potřebujete na testování zbraní tak intenzivní konflikt?

          Opravdu potřebujete na testování zbraní tak intenzivní konflikt?

          • dusan1
            18:45 30.04.2024

            Samozrejme ... Nemecký inštruktor ktorý školil Ukrajincov na Pz2000 vystrelil za svoju misiu v Afgaistane 38 granátov... jeho žiak vystrelil 120 granátov prvý deň nasadenia v ...Zobrazit celý příspěvek

            Samozrejme ...

            Nemecký inštruktor ktorý školil Ukrajincov na Pz2000 vystrelil za svoju misiu v Afgaistane 38 granátov... jeho žiak vystrelil 120 granátov prvý deň nasadenia v akcii ....Skrýt celý příspěvek

          • pjaro77
            13:48 02.05.2024

            Nemusí byť tak masívny ale musíí tam byť technicky vypelý protivník. Taký čo má kvalitné schopnosti rušenia, pvo, rakety, drony. Inak niektoré veci neotestuješ .

            Nemusí byť tak masívny ale musíí tam byť technicky vypelý protivník. Taký čo má kvalitné schopnosti rušenia, pvo, rakety, drony. Inak niektoré veci neotestuješ .

  • Poly
    14:52 30.04.2024

    Pokud chce být velmoc velmocí, tak musí vždycky hledět především na sebe. Velmoci jsou z principu vypočítavé a na ostatních státech je rozhodnutí, s kterou velmocí budou ...Zobrazit celý příspěvek

    Pokud chce být velmoc velmocí, tak musí vždycky hledět především na sebe. Velmoci jsou z principu vypočítavé a na ostatních státech je rozhodnutí, s kterou velmocí budou spolupracovat.

    Na stávajícím provedením americké pomoci nevidím nic, co by bylo nečekané a nebo výjimečné. Je to normální a udělal by to každý stát v jejich postavení.

    Naše pomoc je taky z nějaké části zištná a to nám na rozdíl od US hrozí průšvih.Skrýt celý příspěvek

  • liberal shark
    11:20 30.04.2024

    Tento efekt přeci platí pro všechny státy, které dodávají zbraně na Ukrajinu, včetně ČR.

    Tento efekt přeci platí pro všechny státy, které dodávají zbraně na Ukrajinu, včetně ČR.

Načítám diskuzi...