Cleome: Kompletní průvodce pěstováním

Cleome je rod rostlin, který zahrnuje 170 druhů pocházejících z Jižní Ameriky. Cleome hassleriana, často nazývaná pavoučí květina, je křehká trvalka, kterou lze pěstovat jako takovou v zónách 10 a 11, ale běžně se pěstuje jako letnička na záhonech po celých USA.

Tato okázalá květina je ideální do střední nebo zadní části květinových zahrad, aby do postele přidala barvu a pohyb. Vytváří vzdušné květy v odstínech bílé, růžové a levandule, které přitahují do zahrady kolibříky, včely, motýly a další létající hmyz.

Svůj společný název pavoučí květ získává podle svých neobvyklých květů a semenných lusků, které připomínají pavoučí nohy.

Botanický název: Cleome spp.
Běžné názvy: pavoučí květ, pavoučí nohy, dědečkovy vousky, včelí rostliny
Typ rostliny: Jemná trvalka
Zralá velikost: 1,5 až 5 stop
Vystavení slunci: Úplné nebo částečné slunce
Potřeba vody: Střední až nízká
Typ půdy: Průměrný
pH půdy: 6,0 až 7,0
Doba květu: Léto až mráz
Údržba: Nízká
Barva květu: růžová, růže, levandule, bílá, dvoubarevná
Zóny odolnosti: 10, 11
Toxicita: Netoxický

Světlo
Cleome prospívá na plném až částečném slunci, ale bude trpět, pokud dostane příliš mnoho stínu. Cleome má tendenci růst do výšky a převracet se za deště nebo větru, když je pěstován ve stínu. Pokud je musíte pěstovat ve stinné části dvora, klaďte rostliny bambusovými kůly nebo jinými rostlinnými podpěrami.

Voda
Sazenice je třeba často zalévat, aby byla půda vlhká a mohly se tvořit zdravé kořeny. Jakmile jsou však rostliny založeny, jsou odolné vůči suchu. Zalévejte cleom jednou týdně, abyste zvlhčili půdu, ale nebojte se, pokud jste pryč na dovolené. Tyto živé květiny se obecně dokážou postarat samy o sebe.

Teplota a vlhkost
Cleom je citlivý na nízké teploty a nesnese ani lehký mráz. Sazenice vysaďte na záhon na jaře poté, co ve vaší oblasti pominou všechna nebezpečí mrazů.

Cleome lze také vysévat přímo do záhonu na jaře, kdy půda dosáhne teploty 70 až 75 stupňů. Protože Cleome nekvete 70 až 80 dní po vyklíčení, nedoporučuje se přímé setí v chladném klimatu s krátkými vegetačními obdobími.

Sazenice mohou být zahájeny uvnitř 6 až 8 týdnů před posledním očekávaným mrazem ve vaší oblasti a přesazeny do zahrady, když se počasí oteplí a všechna nebezpečí mrazu pominou.

Půda
Cleome preferuje dobře odvodněnou půdu s pH mezi 6,0 až 7,0, ale snáší téměř jakékoli pH půdy. Prospívá přidání organické hmoty do půdy v době výsadby. Přidejte dobře shnilý hnůj, kompost nebo rašelinu do stávající půdy, abyste zlepšili odvodnění a zajistili dostatek provzdušnění pro kořeny. To obvykle dodává dostatek živin, aby vaše cleoma prospívala přes léto. také.

Hnojivo
Cleome nevyžaduje velké množství hnojiva. Přidání kompostu nebo dobře shnilého hnoje do půdy před výsadbou obvykle poskytuje živiny, které vaše cleome potřebuje během léta. Můžete však aplikovat hnojivo pro kvetoucí rostliny hadicovým postřikovačem každých 10 až 14 dní, pokud chcete.

Je Cleome toxická?
Podle ASPCA není pavoučí květ (Cleome haserlana) toxický pro psy, kočky a koně. Neexistuje žádný důkaz, že cleome je pro člověka toxický. Bezpečné je vysadit je v blízkosti herních ploch, kde jsou aktivní malé děti a domácí mazlíčci.

Mrtvé hlavy a prořezávání
Květy na rostlině cleome začínají na spodní části vysokého stonku a kvetou nahoru. Po starých květech následují dlouhé, štíhlé lusky semen, které připomínají pavoučí nohy. I když to neublíží vašim rostlinám, když je usmrtí, mnozí dávají přednost tomu, aby se semenné lusky vytvořily, protože to dodává květinovému záhonu dramatický zájem.

Je však třeba poznamenat, že pravidelné odstraňování odkvetlých květů může prodloužit období kvetení vašeho cleome. Odstraněním starých květů se rostlině vyšle zprávu, že nevytvořila dostatek květů k vytvoření semen a rozmnožování. Reaguje tvorbou nových květů.

Stejně tak cleome nevyžaduje prořezávání. Avšak zaštípnutí nových listů na rostoucích špičkách rostliny, když je vysoká 6 až 8 palců, přinutí rostlinu vyslat větve a vytvořit hustou, kompaktní rostlinu. To může být zvláště výhodné pro rostliny rostoucí ve stinných oblastech, protože může pomoci zabránit jejich přílišnému růstu.

Často kladené otázky:
Jsou pavoučí květiny a pavoučí rostliny stejná rostlina?

Cleome (cleome spp.) je často nazýván pavoučí květinou kvůli pavoukovitýmu vzhledu květů a semenných lusků, zatímco pavoučí rostlina (Chlorophytum comosum) získala své jméno podle drobných odrůstů, které vytváří a které vypadají jako malí zelení pavouci.

Pavoučí květiny a pavoučí rostliny jsou zcela odlišné rostliny.

Vracejí se pavoučí květiny každý rok?

Pavoučí květy (Cleome spp.) jsou něžné trvalky, které se obvykle pěstují jako letničky, ale lze je pěstovat jako trvalky v zónách 10 a 11. V zónách 10 a 11 se vrátí samy. Kromě toho se některé cleome snadno vysemeňují a přestože rodičovské rostliny na podzim odumírají, na jaře se ve stejné obecné oblasti objeví nové rostliny.

Sežerou jeleni cleome?

Pavoučí květy (cleome spp.) jsou odolné vůči jelenům i králíkům.