Eva Jurinová se vzdala kariéry, aby se starala o nemocného otce. Sama zdravotní problémy tajila a zemřela v 67 letech

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Eva Jurinova
Zdroj: Profimedia

Televizní moderátorka Eva Jurinová zemřela v roce 2021. Bylo jí tehdy teprve 67 let. Bohužel podlehla zákeřné nemoci, se kterou dlouhodobě bojovala. Jaký byl její život a jak ho změnila její spolupráce s TV Nova?

Po dostudování žurnalistiky na Karlově univerzitě nějaký čas pracovala v deníku Noviny. Poté se stala moderátorkou v rádiu a dopracovala se až do Českého rozhlasu. Tam se s ní seznámil i Roman Šebrle, pro kterého se stala velkou inspirací a on se i díky ní nakonec sám stal moderátorem.

Přelomová spolupráce s Novou

Ačkoli práce v Českém rozhlasu pro ni znamenala hodně, v roce 1995 dostala nabídku na spolupráci s TV Nova, píše Kafe. Až do roku 1999 uváděla hlavní zprávy společně se Zbyňkem Merunkou.

To jí výrazně změnilo život. Na vrcholu své kariéry se nicméně rozhodla z médií odejít, a to kvůli nemocnému otci. Své soukromí si tehdy začala hodně střežit. Rozhodla se nicméně své zkušenosti předávat dál.

„Dala jsem dohromady všechno, co jsem v pracovním prostředí prožila, a vyučuji mediální komunikaci na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku. A ozývají se mi i současní a začínající moderátoři, kteří se chtějí zdokonalit. Zkrátka předávám to, co mě naučil život, a přestože toho mám hodně, moc mě to baví,“ prozradila v roce 2020 pro Blesk.

Těsně před smrtí

Eva trpěla závažnou nemocí dlouhé roky. Většina lidí z jejího okolí o tom ale neměla tušení. Právě Zbyněk Merunka, se kterým spolupracovala na Nově, byl její smrtí velmi překvapený.

„Byli jsme v kontaktu. Ale nejhorší je, že poslední léta to myslím Eva záměrně tajila, že je jí skutečně hodně špatně. Nejen já, i většina kolegů netušila, jak je na tom Eva mizerně. Je to pro mě naprostý, velký šok, ze kterého se budu dlouho vzpamatovávat. Naposledy jsem s ní mluvil na podzim,“ citoval jeho slova v lednu roku 2021 server iDNES.

Posledním Eviným přáním bylo, aby se po její smrti rozloučila rodina s její osobou v menším rodinném kruhu. K tomu také nakonec došlo. Pohřeb moderátorky se konal 13. ledna 2021.

Zdroj: Český rozhlas Dvojka, iDNES, Blesk, Kafe

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články