Západočeská hokejová škatulata hejbejte se. Karlovy Vary mají mistra světa, Plzeň se zhlédla v Kanaďanovi

Přidat na Seznam.cz

Už příští týden začíná dlouho očekávaný světový šampionát v hokeji. Po devíti letech se bude MS konat v České republice. A proto pozornost hokejových fanoušků je zaměřena především na nominaci národního týmu. To však neznamená, že by klubová scéna utichla, i když se včera dohrál poslední extraligový zápas, který rozhodl o tom, že titul opět slaví Třinec. Naopak teď se finišují sestavy pro ročník 2024/25. A hodně živo je především na západě Čech, přesněji v Karlových Varech.

Hokejový tým z proslulých lázní opustilo v minulých týdnech devět hráčů (obránci Tomáš Bartejs, Tomáš Havlín, Garrett McFadden, Matěj Stříteský a Lukáš Pulpán a útočníci Jan Bernovský, Roman Přikryl, Jan Hladonik a Lukas Zetterberg). Proto bylo samozřejmě nutné kádr doplnit. A vedení Energie Karlovy Vary už postupně nové posily představuje.

Zajímavým jménem je jistě útočník Robin Sapoušek, který má na kontě stříbro a bronz z posledních dvou světových šampionátů do 20 let. Poslední dva roky hrál v kanadské juniorce a nyní se do svého mateřského klubu vrací. Robin je hráč s velkým potenciálem. Slibujeme si od něj, že by se mohl stát jedním z klíčových hráčů našeho klubu, stejně jako se to postupně daří Víťovi Jiskrovi. Poslední sezónu a půl sbíral zkušenosti s hokejem v zámoří a i když jej čeká první sezona v pozici dospělého hráče, jsme přesvědčeni, že už v této sezóně bude platným hráčem našeho týmu, říká manažer mládežnického úseku Energie Bronislav Píša, který zná Sapouška už od jeho dorosteneckých let.

To samé se týká forvarda Lubomíra Kupča, který sice pochází z Košic, ale v dorosteneckém věku se stěhoval na západ Čech. Poté to též zkoušel za mořem a nyní se tedy vrací, aby se naplno prosadil v dospělém hokeji. Návrat do Karlových Varů byl pro mě první volbou, když nevyšlo mé účinkování v univerzitní soutěži. Už když jsem odcházel do Ameriky, tak jsem mluvil s klubem o tom, že mě tu rádi uvidí a já to viděl stejně. Jsem velmi rád, že mi Energie dá příležitost a teď je to jen na mně, jak se ukážu,říká k návratu Kupčo.

Dalšími novými tvářemi v Karlových Varech jsou obránci Radim Šalda z Litvínova a Adam Rulík ze Sokolova a útočník Jan Šír z Liberce.

Ale ani o kousek vedle v Plzni nezahálejí. Z Hradce Králové přichází kanadský útočník Christophe Lalancette, který už má na kontě 189 utkání v české extralize. V nich zaznamenal 94 bodů (34+60). „Nutně jsme potřebovali centra. V uplynulé sezóně jsme s tím měli problém, že jsme jich měli málo. Christophe je ryzí centr, dlouho jsme ho v Mountfieldu sledovali. Měl by to být ten správný kluk, kterého potřebujeme. Naši ligu zvládá již tři roky po sobě a měl by tedy zastat pozici v prvním nebo druhém útoku,“ říká sportovní manažer klubu Tomáš Vlasák.

Zdroj: hcplzen.cz, hokejkv.cz