Stavjaňa ví, jak se vyhrávají tituly. Pomůže k prvenství i Spartě?

Přidat na Seznam.cz

Antonín Stavjaňa patřil v devadesátých letech k našim elitním hokejovým obráncům. Po skončení kariéry svlékl výstroj a výzbroj, oblékl sako a stal se z něj trenér. A to úspěšný trenér, což dokazuje především na Slovensku. S Nitrou získal letos už druhý titul, navíc tento klub dovedl k dalším medailím. V příští sezoně se 61letý kouč pokusí zavést mistrovské pořádky i ve Spartě. Dnes s pražským klubem podepsal smlouvu. „Už během sezony jsme zjistili, že mu v Nitře končí smlouva. Ihned jsem mu volal a potěšilo mě, že pro něj byla naše nabídka ihned zajímavá. Z několika adeptů si ho Pavel Gross vybral jako nejvhodnějšího parťáka, na čemž jsme se nakonec postupně všichni shodli na posezonních poradách. Těšíme se na jeho přínos,“ uvedl sportovní ředitel HC Sparta Tomáš Divíšek.

Stavjaňa vystřídá na pozici asistenta Miloše Hořavu, který býval též spolehlivým obráncem a reprezentantem. Snažili jsme se najít někoho, kdo je nejen lidsky, ale také sportovně na opravdu vysoké úrovni. Nahradit Miloše Hořavu není nic jednoduchého. Antonín Stavjaňa bylo první jméno, které nás napadlo,“ vysvětluje hlavní sparťanský trenér Pavel Gross.

Pro Stavjaňu to ale nebude první česká štace. Sice v posledních devíti letech působil na Slovensku (kromě Nitry ještě v Trenčíně a ve Slovanu), ale v české extralize dříve trénoval Zlín, Třinec, Karlovy Vary nebo České Budějovice. „Poslední sezony jsem strávil na Slovensku, čtyři sezony jsem působil v Nitře. Zkrátka jsem strávil delší dobu na jednom místě a už trochu potřeboval změnu. Sparta je rozhodně skvělá hokejová adresa, na angažmá se moc těším. Moje dvě děti navíc žijí v Praze. To je pro mě příjemný bonus,“ uvedl Stavjaňa.

Sparta čeká na titul už nekonečných 17 let, což je na takovýto slavný klub dlouhá doba. Možná Stavjaňa bude tou správnou osobou, díky které zažijí v Praze mistrovské oslavy. „Působí na mě jako velice příjemný člověk, na kterého jsem vždy slyšel ty nejlepší reference. Úspěchy hovoří za něj, je to vynikající trenér. Byl několikrát ve finále s Nitrou, dvakrát vyhrál titul. Těší nás, že dostáváme do realizačního týmu velice kvalitního kolegu s opravdu vítěznou mentalitou,“ dodává Gross.

Vedle trenérského postu dochází ke změnám i v hráčském kádru. Např. do Mladé Boleslavi odchází Jan Buchtele, který oblékal sparťanský dres neskutečných 11 let. „Mrzí mě, že jsem ve Spartě nedokázal ani jednou udělat zlatou tečku. Hrozně mě to mrzí kvůli týmu, fanouškům i klubu. Sparta by si titul zasloužila a já doufám, že ho brzy získá, byť už beze mě. Celý klub si za dlouhé čekání titul zaslouží. Mně se to bohužel nepovedlo, ale udělal jsem pro to maximum,“ podotkl Buchtele.

Sparta už nepočítá ani se zahraničními hráči Nicolasem Beaudinem a Stephenem Harperem, kteří si hledají angažmá jinde.

Zdroj: redakce, hcsparta.cz