Výstraha meteorologů pro většinu území ČR. Na části platí dokonce extrémní riziko.Ve Středočeském kraji a v Praze se od úterý nesmí rozdělávat ohně

Přidat na Seznam.cz

Český hydrometeorologický ústav vydal dne 29. 4. 2024 výstrahu č. 000151 před nebezpečím vzniku požárů platnou od 30. 4. 2024 0:00 hodin do 1. 5. 2024 24:00 hodin. Týká se to tedy i oblíbené Filipojakubské noci s tradicí pálení čarodějnic. Ve Středočeském kraji a v Praze se proto od úterý nesmí zapalovat oheň, a to nejen v lesích a na loukách či polích, ale ani na zahradách v blízkosti lesa nebo na zahradách se souvislým porostem, který umožňuje další šíření požáru. Dále je zakázáno používání zábavní pyrotechniky a vypouštění „lampionů štěstí“ a jiné rizikové aktivity uvádí HZS Středočeského kraje.

V případě organizovaného pálení čarodějnic bude možné akci za dodržení bezpečnostních podmínek uskutečnit, informoval mluvčí středočeského hejtmanství David Šíma. Podrobnosti pořadatelům upřesní středočeští hasiči.

Opatření přijala i Praha. Zákaz rozdělávání ohňů zde platí na rizikových místech jako jsou parky, lesní porosty, zahrady či lesoparky. Hasiči varují především před neorganizovanými ohni. Velké předem registrované akce se zajištěnou požární bezpečností a pod dohledem hasičů mohou využít vyjímku v městské vyhlášce a vatry zapálit.

Hasiči informují, že pro právnické osoby a fyzické osoby podnikající platí povinnost pálení předem na hlásit. Pálení „čarodějnických ohňů“ ale doporučují hlásit i fyzickým osobám. Díky evidenci tak mohou zabránit mnoha zbytečným výjezdům.

Protože meteorologické podmínky budou možnosti šíření požáru nahrávat, přidávají liberečtí hasiči, a nejen oni, i rady jak toto riziko snížit.

Zdroj: HZS Středočeského kraje, ČHMÚ