10 let od smrti Ivety Bartošové: Rychtář má svědomí čisté, vinu hází na bývalé partnery a jiné parazity

Včera uběhlo už 10 let od smrti talentované a krásné zpěvačky Ivety Bartošové. Zničená depresemi, nešťastná v osobním životě, vláčená bahnem bulváru se Iveta rozhodla ukončit svůj život skokem pod vlak na trati mezi Uhříněvsí a Kolovraty v pouhých osmačtyřiceti letech. Její fanoušci a blízcí na ni nepochybně myslí každý rok nebo den co den.

Stejně tak i její poslední manžel Josef Rychtář. Toho zastihla redakce webu Prima Ženy právě u kolejiště, kde Ivetin život vyhasl. „Já sem chodím každý měsíc vždy 29., kromě února, který má jen 28 dnů. Novináře potkávám, když jde o nějaké výročí a mohu vám říct, že o to vůbec nestojím. Já sem chodím z vlastní vůle, protože k Ivetce stále chovám nějaké city, vzpomínky jsou, nedělám to pro média, dělám to pro sebe,“ řekl Rychtář, který kromě toho, že v tento den oplakává svoji zesnulou manželku, slaví také narozeniny.

Symbolika, kterou si Iveta pro svůj odchod vybrala, stále lidem vrtá hlavou. Číslo 29 je spjato také se smrtí její první lásky Janem Sepéšim, který zemřel 29. července rovněž na kolejích. Tomu bychom rozuměli. Ale proč si vybrala zrovna narozeninový den svého manžela? Někteří lidé v tom vidí pomstu z její strany – za jenom další využívání, vyhřívání se v její slávě, hádky a nešťastné manželství, ve kterém se stále nedokázala vyhnout démonu alkoholu. Rychtář se však chvástá, že po Ivetině návratu z Itálie až do její smrti se mu dařilo držet jí od něj dál. Kdyby měl říct něco, co by v péči o ni udělal jinak, bránil by ji před bulvárem. Ne před alkoholem. Odborníky by prý rozhodně nekontaktoval.

Hlavní vinu Josef hází na Ivetiny expartnery, mezi které patřil podvodník Sepéši, pedant Štajdl, vyžírka Pomeje, Ital Martuci nebo posedlý obranář Macura. Nevíme, koho z nich posadit na špici, nicméně je jisté, že osoba Josefa Rychtáře Ivetině psychickému zdraví moc nepomáhala. On dodnes stále zarytě tvrdí, že ji miloval a že má svědomí čisté. „Že bych Ivetku k tomuto kroku nějakým způsobem přiměl, nebo k tomu nějak dopomohl či to nedejbože schvaloval,“ přísahá Rychtář, o kterém vyšlo spoustu nelichotivých článků.

Ne moc hezky o něm smýšlí i jiné známé tváře. Například, podle informací webu Extra, herec Jan Antonín Duchoslav nejednou prohlásil, že Rychtář Ivetě podával alkohol záměrně, aby ji mohl ovládat. On se na fotografy culil, Iveta se vedle něj potácela. Pak fotografy spráskal na jednu hromadu, že Ivetce ubližují a byl zase hrdina.

Ivetin život si nyní můžeme připomenout v minisérii Iveta, jejíž druhá řada nyní běží na televizi Nova, nebo je stále ke shlédnutí na Voyo. Jak to bylo doopravdy, se nikdy úplně nedozvíme, známe jen několik svědectví, která popisuje web Expres. Přešla přes rybník ve směru k osudné trati a postavila se do kolejiště. Když uslyšela varovné zahoukání vlaku, bez zaváhání si lehla napříč na koleje. Po zastavení vlaku už jí bohužel nebylo pomoci.

Zdroje: Prima Ženy, Extra, Expres