Nešťastné číslo 7 v manželství Babišových: Brali se v sedmém měsíci, rozešli se téměř po sedmi letech od svatby. Pohled odborníka

Monika Babišová a Andrej Babiš
Monika Babišová a Andrej Babiš
Foto: ALEXANDR MALACHOVSKÝ / CNC / Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 30. 4. 2024

Na konci pracovního týdne to budou přesně dva týdny od oznámení expremiéra Andreje Babiše, že jeho vztah s manželkou Monikou proťal cílovou pásku na společné cestě. Rozchod nastal po téměř 30 letech vztahu a bezmála sedmi letech v manželství –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ letos v červenci (v sedmém měsíci roku) by uplynulo přesně sedm let, kdy si řekli své »ano«. Brali se v roce 2017. V mnoha kulturách je »sedmička« pokládána za šťastné číslo, u Babišových jde však spíše o nešťastné. I když číslo »sedm« v případě zmíněného může svádět k až »mysticko-konspiračním« teoriím, je to jinak. "V běžném povědomí koluje řada termínů, které označují různé partnerské krize," upozornil pro ŽivotvČesku.cz specialista na psychologii partnerských a rodinných vztahů Jeroným Klimeš.

"Po třiceti společných letech plných vzestupů, pádů a nezapomenutelných zážitků jsme se s Monikou rozhodli, že naše cesty se nyní rozdělují. Jako rodiče dvou úžasných dospělých dětí si nejvíce přejeme zachovat rodinnou harmonii," napsal Babiš ve svém vyjádření oznamujícím rozchod manželů. "Naše rodinné vazby zůstávají pevné, a i když se naše osobní cesty mění, naše láska a respekt k sobě a k našim dětem zůstávají stejné," dodal ve sdělení na svých profilech na sociálních platformách.

Pokud jde o data, která jsou zakotvena v rámci manželství Babišových a jeho rozpadu, lze si všimnout, že se náhodně »opírají« o číslo »7«. Pro některé milovníky konspiračních teorií to musí být přímo »paráda«, aby se dalo spekulovat, že za rozchodem stojí příkladem »temné síly«, »finančník George Soros«, »mimozemšťané« nebo »Fialova vúdú panenka«.

Ve skutečnosti to je však jinak. "V běžném povědomí koluje řada termínů označujících různé partnerské krize. Mezi ně například patří přechozený vztah, krize středního věku, syndrom uprázdněného hnízda. Obecně platí, že lidem v těchto případech chybí hlubší vhled do příčin těchto krizí, a tak si pletou příznaky různých krizí. Stejně tak panují nejasnosti nad periodizací krizí, to znamená, kdy která fáze přichází a proč," uvedl pro ŽivotvČesku.cz Jeroným Klimeš s odkazem na své webové stránky, kde více věc rozvádí. Doplnil, že si lidé často kladou kladou otázku, zda ke krizím dochází zákonitě, zda se dají nějak předvídat a zda se na ně lze připravit.

Pokud jde pak o periodické krize ve vztahu, jsou roční, měsíční, týdenní, ba i denní mívají nejrůznější příčiny a různou tíži. "I když lidi často hledají nějakou univerzální krizovou periodu, příkladem 4 roky, nezdá se, že by periodické krize převažovaly. Naopak převažují spíše jednorázové, neperiodické krize různého druhu," doplnil pro ŽivotvČesku.cz Klimeš.

Podle odborníka za rozchodem nestojí přímo vývojové parametry, ale jde o nahodilou událost, a to ve smyslu, že k »citovému rozchodu již došlo mnohem dříve«.

"Krize u Babišů je podle mého daná fungováním v politice, nikoliv »magickým číslem«. U vztahů, v nichž nejsou děti, se objevuje jev »přechození«, který se objevuje přibližně kolem šesti let vztahu, a to v závislosti, zda ti lidé spolu bydlí, či nikoliv. A tím číslem svádí k tomu, že u Babišových šlo o přechozený vztah, ale o přechozený vztah nešlo, protože trvá 30 let a mají v něm děti. Jinými slovy je krize Babiše dána něčím jiným a já ji řadím ke krizím nahodilým, které nemají vztah k žádným vývojovým parametrům," dodal pro ŽivotvČesku.cz psycholog Jeroným Klimeš, který proslul v minulosti tím, že nepoužívá zjemněné diplomatické fráze, ale preferuje upřímnost a přímočarost ve sděleních.

V posledních dnech se do popředí ohledně rozpadu manželství dostala informace, že lídr hnutí ANO a expremiér již delší dobu není sám. Jde však o informaci nepotvrzenou. Redakce ŽivotvČesku.cz ji získala již před několika měsíci.

Do zájmu médií se tak dostalo jméno Babišovy marketérky Anety Zicklerové, která v PR týmu politika začala pracovat už před senátními a komunálními volbami v roce 2022 a postupně se vypracovala v klíčovou osobu v blízkosti Babiše, o čemž redakce ŽivotvČesku.cz psala v jednom z předchozích článků.

V médiích se také objevila tvrzení, že manželka Monika se měla už dávno odstěhovat ze společného domu v Průhonicích. Ostatně by to odpovídalo i tomu, že politik oznámil idylický rozchod a nedošlo na žádné »rozchodové kotrmelce«. To, kdo by mohl být novou partnerkou politika, by však byla čistá spekulace. 

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.