Počet dobíjecích stanic nedrží krok s prodejem elektromobilů

Přidat na Seznam.cz

Počet prodaných elektromobilů výrazně klesl. Podle Evropské automobilové asociace je to způsobeno mimo jiné pomalou výstavbou dobíjecích míst.

Evropský automobilový průmysl varuje před rostoucím rozdílem mezi počtem veřejných dobíjecích míst a počtem nových elektromobilů. Prodej elektromobilů v EU rostl v letech 2017 až 2023 třikrát rychleji než počet nově instalovaných dobíjecích stanic, oznámilo v pondělí evropské sdružení automobilového průmyslu Acea. Mezi počtem potřebných veřejných dobíjecích míst a jejich budoucím počtem je alarmující rozdíl.

Téměř dvě třetiny dobíjecích míst v EU jsou soustředěny do tří zemí: Německa, Francie a Nizozemska. Podle společnosti Acea existuje souvislost mezi dobrou nabíjecí infrastrukturou a počtem prodaných nových elektromobilů. Německo, Francie, Nizozemsko a Itálie patří mezi pět nejlepších zemí EU, pokud jde o počet prodaných nových elektromobilů a počet dostupných nabíjecích míst.

Podle společnosti Acea se v současné době instaluje přibližně 150 000 nových nabíjecích míst ročně. Evropská komise však odhaduje, že jich bude potřeba 440 000 ročně, aby jich bylo do roku 2030 dostatek. Automobilový průmysl dokonce předpokládá, že do roku 2030 bude potřeba 1,2 milionu nových nabíjecích míst ročně. Přechod na zvyšování elektromobility má EU pomoci splnit její klimatické cíle.

Zdroj: Spiegel