Jídlo paella s křevetama: Recept na chutné španělské jídlo

Pro mnoho lidí je toto jídlo notoricky známé, je však i spousta těch, kteří čtou jeho název dnes úplně poprvé. Jak ho tedy představit?  Paella je ve Španělsku něco jako v Česku svíčková.

Ten, kdo někdy do Španělska zavítal, nemohl paellu minout, to se prostě nedá. Všudypřítomné obrovské pánve, naplněné na dálku vonící směsí, se zkrátka přehlédnout nedají.

Co je paella?

Dříve to bylo jídlo pro chudé zemědělce, kteří od rána do večera dělali na polích a vařili ji v podstatě z toho „co pole dalo“. A pole nejčastěji dávalo rýži, zeleninu a z masa pak hlemýždě nebo zajíce. Jakkoliv nám to zní dnes nechutně, toto bývaly první verze pokrmu paella. Teprve později se začala připravovat kuřecí paella či ze skopového masa.

Původ jídla paella

Omlouvám se všem, jimž se při čtení těchto řádků nostalgicky zastesklo po úžasném státě Pyrenejského poloostrova, jenž je tak snadné si zamilovat. Jeho nekonečná pobřeží, na nichž máte dojem, že první lidská noha, která kdy na ně vstoupila, je ta vaše a sluncem zalité pláže tu čekají jen na vás. Romantika jako vyšitá. Ale nenechejte se mýlit, není to země, kde lišky dávají dobrou noc. Máte-li zájem o centrum dění a ruch města, můžete si ho dopřát plnými doušky. Španělé patří mezi nejkomunikativnější národy světa a velmi rádi vás vtáhnou mezi sebe. A že se umějí bavit, o tom vás rychle přesvědčí. Být ve Španělsku a neochutnat jejich špičková vína světové kvality, by byl hřích. A k lahodnému vínku patří i dobré jídlo. Španělská Paella (čti paeja) je v této zemi jedním z těch nejtypičtějších.

Bohužel letošní rok nepřál cestování do zahraničí, a jak to bude v roce nadcházejícím, je pořád jednou velkou neznámou. To nám ale nemůže zabránit v tom, abychom si nemohli o paelle a její historii popovídat v dnešním článku podrobněji a třeba si i připravit jednu z nejoblíbenějších verzí.

Paella
Zdroj foto: from my point of view / Shutterstock.com

Proč se paella jmenuje paella

Název tohoto pokrmu byl odvozen z názvu „paellera“, co je označení pro nízkou kulatou nádobu s madly, jejichž použití je základním předpokladem pro úspěšnou přípravu tohoto oblíbeného pokrmu.

Jak to všechno začalo

Mluvíme-li o začátcích dnešní paelly, musíme se v čase vrátit do španělského města Valencie na konci 15. století. Právě tam, poblíž jezera Albúfera, se tehdy nacházela veliká rýžoviště, která byla zdrojem základní ingredience tohoto pokrmu, jemuž se tehdy říkalo Arroz a la Valenciana (Paella valenciana), což přeloženo do češtiny bylo něco jako rýže po valencijsku. Celý proces výroby spočíval v pomalém varu surovin v nízké dvouuché pánvi.

Doporučujeme také: Španělské občerstvení tapas

Od jídla pro chudé až po světové dědictví

Úplně první případ, kdy bylo slovo paella použito pro název pokrmu a písemně zdokumentováno, byl v roce 1840 právě ve španělské Valencii a jednom regionálním plátku. Začalo to pokrmem pro chudé zemědělce, a skončilo jídlem připravovaným při těch nejsvátečnějších příležitostech. Jde o jídlo, jenž má každého 20. září svůj světový den a je zapsáno i na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Pánev na paellu

V podstatě pořád stejná pánev se využívá dodneška. Musí být opravdu velmi široká a velmi nizoučká. Aby množství jídla zasytilo třeba 4 člennou rodinu, musí být průměr pánve minimálně 40 cm, ale raději i více. Prioritou je, aby všechna zrníčka rýže ležela ve šťávě na dně nádoby, kde se během varu vytvoří speciální krustička, již se říká „socarrat“. Tato krusta je prý na paelle to úplně nejlepší, neboť jsou v ní koncentrovány ty nejúžasnější chutě. Není proto divu, že mnozí o socarrat svádějí bitvu.

Pravá paella si žádá přírodu

Nejtradičnějším místem pro přípravu paelly je volná příroda, terasa nebo zahrada, tedy nejvhodnější místa pro setkání s přáteli či rodinou. Správná paella s kuřecím masem musí být totiž načichlá ohněm z dříví, ale nemáte-li tu možnost, lze ji samozřejmě připravit i doma v kuchyni na sporáku. Jen už je to její „druhá jakost“, jak by řekli mistři kuchaři.

Postup je triviální, výsledek famózní. Stačí pochopit základní princip a chutím se pak již žádné meze nekladou.

Recept na paellu

My si dneska připravíme Paella de mariscos (Paella s krevetami), tedy paellu s mořskými plody. Je to asi nejznámější a nejoblíbenější verze tohoto pokrmu. Pojďme se podívat jak připravit dobrou paellu.

Ingredience

Postup na paellu krok za krokem

  1. Do pánve nalejeme dobrý olivový olej. Slovo „dobrý“ je zde na místě, protože některé olivové oleje dokáží svou velmi intenzivní chutí jídlo i pokazit. Na mírně rozehřátý olej dáme orestovat 2 jemně nasekané stroužky česneku a na něj přihodíme na kousky nakrájené maso ze dvou kuřecích stehýnekOsolíme, opepříme a restujeme za občasného promíchání.
  2. Mezitím si nadrobno nakrájíme cibulku, připravíme několik lístků čerstvého tymiánu a jednu konzervu loupaných rajčat. Vše přidáme do restujícího se základu.
  3. Zalijeme trochou bílého vína, přidáme pár pečených paprik a ve Španělsku nezbytný šafrán. Stačí ho špetička a zbarví nám rýži dožluta.  Pak pokrm doladíme mletou sušenou červenou paprikou.
  4. Takto připravený základ pořádně promícháme a přidáme rýži (Rýže na paellu se hodí kulatozrnná). Ta se nesype na jedno místo, ale Španělé ji sypou tzv. do kříže, přestože vzápětí celý pokrm opět důkladně promíchají.
  5. V dalším kroku přichází na řadu kvalitní kuřecí vývar a další promíchání. Pak již pánev přiklopíme pokličkou, snížíme plamen, aby se nám rýže nepálila, a vyčkáme, až všechna tekutina vsákne.
  6. V tom okamžiku by měla být rýže poloměkká, a je to je ten správný čas na to, abychom do pokrmu přidali krevety a slávky a dusili do změknutí rýže, což by mělo být tak zhruba 10 minut. Díky nim chutná jídlo opravdu luxusně. Slávky se varem otevřou, ty, které zůstanou zavřené, nemilosrdně vyhodíme. Samozřejmě, kdo tuto tradiční španělskou verzi nezná a chuti mořských plodů se bojí, tento krok vynechá. Tím ovšem pokrm ztrácí na hodnotě a řadí se mezi paelly „třetí jakosti“.
  7. A to je vlastně všechno. Zbývá naservírovat na talíř rýžovou hmotu a úplně nahoru posadit dušené krevety a slávky. K tomu nezbytná sklenka dobrého vína a vykouzlíte si pravou španělskou atmosféru i u vás v obýváku.
    kuřecí paella
Paella recept
Zdroj foto: gkrphoto / Shutterstock.com

Přeji vám dobrou chuť!


Další oblíbené recepty

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.