Vláčná jablečná bábovka – Snadný a tradiční recept

Jablečná bábovka ke snídani, kávě či jako rychlá svačinka pro děti. Připravte si dokonale vláčnou bábovku z jablek, jejíž rychlá příprava vás mile překvapí.

Kdy vznikly bábovky?

Bábovky jsou nesmrtelné, receptů na jejich přípravu existuje nespočet. Na našem území se bábovky začaly objevovat už v 15. století, a do dnešního dne nevíme, proč tento výtečný moučník nese zrovna název „bábovka“. Některé zdroje tvrdí, že bábovky jsou pojmenovány podle starých žen, které bábovky rády pekly, ale i jedly. Někdo zase tvrdí, že bábovka vypadá jako svraštělá tvář staré ženy. Ať tak, či onak, je vidno, že bábovky všeho druhu, například hrnková jablečná bábovka, jsou v domácnostech oblíbené už po mnoho staletí. 

Recept na jablečnou bábovku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 20 minutČas vaření: 50 minutCelkový čas:1 hodina 10 minutPorce:10 porce

Tradiční bábovky jsou výborné, ovšem taková bábovka z jablek je mnohem vláčnější a lehčí. Můžete tak zužitkovat podzimní sběr jablek. Navíc linoucí se vůně skořice vám vytvoří dokonalou atmosféru podzimu. Tato nejlepší jablková bábovka jistě potěší celou vaši rodinu.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Troubu rozehřejte na 175 stupňů.
  2. Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubé straně struhadla.
  3. Mouku s kypřicím práškem prosejte, přidejte cukr, skořicový cukr, vejce, olej a mléko a vymíchejte v těsto.
  4. Nastrouhaná jablka vymačkejte, abyste je zbavili přebytečné vody a přidejte je do těsta.
  5. Všechno pořádně smíchejte a vlijte do předem připravené formy na bábovku.
  6. Vložte do trouby a pečte asi 50 minut.
  7. Po upečení nechte bábovku alespoň půl hodiny vychladnout a poté ji z formy vyklopte.

Doporučujeme: Tvarohová bábovka

Jak připravit formu na bábovku

Aby se vám bábovka dobře vyklopila, je důležité si správně připravit formu na bábovku. Jestliže máte teflonovou či silikonovou formu, vystačíte si pouze s klasickým olejem. Formy keramické, plechové, skleněné nebo dokonce litinové se musí připravit mnohem důkladněji. K vymazání vám poslouží obyčejný olej, mnohem lepší je však rozehřáté sádlo nebo tuk, které ze stěn formy nestékají. Formu důkladně vymažte, dejte si záležet u záhybů, následně ji vysypte hrubou nebo polohrubou moukou. Na posypků můžete také jemnou krupici, strouhankou nebo kokos (TIP: nebo si připravte kokosovou bábovku). Těsto do formy lijte pouze do jejích ⅔.

Jak připravit jablka?

Jablková bábovka se bez jablek neobejde, a i když je bábovka se strouhanými jablky ideální, jablka můžete je také nakrájet na malé kostky nebo dokonce na jemné plátky. Samozřejmostí je zbavit je jádřinců a slupek. Pro výraznější chuť je můžete naložit do rumu či griotky.

Doporučujeme: Maková bábovka s pomerančem 

Jistě jste si všimli, že jablka ještě před použitím často zhnědnou. Abyste zamezili zhnědnutí jablek, zakápněte je čerstvou citronovou šťávou.

Jak vylepšit bábovku s jablky?

Nemusí to být zrovna bábovka s jablky, k její přípravě můžete použít i jiné ovoce, například taková jablečno-banánová bábovka nebo jablečná bábovka s tvarohem potěší každého vyznavače zdravého životního stylu. Malinová bábovka, jahodová bábovka, bábovka z cukety nebo bábovka s rybízem, hruškami či třešněmi provoní celou vaši domácnost.

Lidé také připravují: Šlehačková bábovka

Kromě ovoce můžete do bábovky také přidat i jiné ingredience, jako jsou například oříšky, kokos, čokoláda, rozinky, kandované či sušené ovoce. Ať už vás napadne přidat do receptu na bábovku cokoliv, rychlá bábovka bude vždy chutná.

Patří jablečná bábovka ve vaší domácnosti k pravidelně připravovaným dezertům nebo preferujete jiný druh bábovky?

Zdroj: recipetineats.com, bbcgoodfood.com


Další recepty na bábovky

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.