Hořec (gentiana) – Druhy a pěstování léčivé bylinky

Hořec, neboli Gentiana je krásná rostlina, která je chráněna. Znáte její nejznámější druhy a jak si ji můžete pěstovat u vás doma? Péče o tuhle rostlinku není náročná a zvládnete to i na zahrádce.

Gentiana, Hořec
Zdroj foto: Kluciar Ivan / Shutterstock.com

O rostlině hořec

Ve volné přírodě hořec (lat. Gentiana) roste hlavně v horských oblastech. V naší republice je najdeme zejména na horských loukách. Jsou ohroženými druhy a přísně chráněné. Není ovšem problém si koupit semena hořce a vysadit si je u sebe na zahradě.

Jak vypadá hořec?

Typické pro hořec jsou výrazné zvonkovité květy, jež jsou nepřehlédnutelné. To jak vypadá záleží na druhu. V České republice se můžete setkat zejména s modrými nebo žlutými květy hořce. Proto se pěstuje jako okrasná rostlina – skalnička. 

Účínky hořce

Hořec má mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví. Třeba takový hořec žlutý vám může pomoci při léčbe játer, či obliček. Také vám může pomoct při odstraňování škodlivých toxinů z těla, nebo při léčbě různých kožních rán. Při hubnutí se doporučuje pít čaj z hořce.

Hořec druhy

Rod hořec tvoří na 360 druhů, z nichž osm najdeme i v České republice.

Hořec tolitovitý

Hořec tolitovitý (lat. Gentiana asclepiadea) je druh chladných poloh, není problém ho vidět i v nadmořské výšce 2 000 metrů nad mořem v Alpách. U nás roste především v Krkonoších, Jizerských horách a Javorníkách. Miluje osluněná místa, lesní paseky i louky podél smrkových a bukových lesů. Mimo jiné se dostal až do znaku Krkonošského národního parku. Pokud ho budete pěstovat na skalce, je třeba mu dopřát mírně kyselou půdu a dostatek živin, dále vzdušnou vlhkost i světlo. Je celkem náročný na zalévání, protože nemá rád ani sucho, ani přemokření.

Hořec bezlodyžný

Nejkrásnější a nejoblíbenější hořec bezlodyžný (lat. Gentiana acaulis) se vyznačuje výraznou modrou barvou. Z volné přírody v České republice bohužel už vymizel. Alespoň ho najdeme ve skalkách. Dorůstá výšky až 15 centimetrů. Vykvétá podle stanoviště od dubna do srpna. Zajímavé je, že před deštěm nebo ve dne, kdy nesvítí tolik slunce, se koruna květu zavírá. Při pěstování má bezlodyžný druh rád vlhké a dobře odvodněné stanoviště, kde dopadají ostré sluneční paprsky. Množit ho můžeme na podzim řízkováním nebo dělením.

Hořec tečkovaný

Rostlina hořec tečkovaný (lat. Gentiana punctata) je kriticky ohroženým druhem. Kvete žlutě a vzácně roste na stráních Hrubého Jeseníku. V minulosti se využíval i jako léčivá bylina pro léčbu nemocí trávicího traktu. Vařil se z něho odvar nebo vyráběla tinktura, přidával se do bylinných likérů. V současné době se už kvůli jeho ohrožení tak neděje.

Hořec tečkovitý
Zdroj foto: Gherzak / Shutterstock.com

Hořec panonský

Jak jsme už úvodem říkali, hořec panonský (lat. Gentiana pannonica) patří mezi ohrožené druhy. Stejně tak se to týká i hořce panonského, kterého ve volné přírodě v tuzemsku lze najít jen v chráněných územích Šumavy. Uměle byl vysazený také v Krkonoších a v Hrubém Jeseníku. I on byl sbírán pro své léčivé účinky – odstraňoval nadýmání a léčil zánět žaludku, což vedlo ke snížení jeho počtu. Dnes je sběr této byliny zakázaný zákonem.

Hořec žlutý

V České republice se nejedná o původní rostlinu, hořec žlutý (lat. Gentiana lutea) tu byl uměle vysazen. Je to statná bylina, dorůstající do výšky až 110 centimetrů. Roste v Krkonoších, Krušných a Orlických horách, na Šumavě a v Hrubém Jeseníku. Pěstovat hořec žlutý lze i v zahradách jako okrasná rostlina a využívá se v léčitelství. Jeho kořen obsahuje hořké glykosidy, terpeny, slizy, pektiny i inulin. Pomáhá při poruchách zažívání, podporuje tvorbu krve, stimuluje centrální nervovou soustavu a zevně působí i na nehojící se rány.

Hořec jarní

V naší přírodě hořec jarní (lat. Gentiana verna) najdeme jen na nasledujících lokalitáchnedaleko Strakonic v Národní přírodní památce Rovná, v Jeseníkách v Malé a Velké kotlině. 

Jak sám jeho název napovídá, začíná růst brzy zjara. Jedná se o druh, který má rád světlo a vlhko. I tenhle jarní druh patří mezi kriticky ohrožené rostliny. Neprospěly mu zejména meliorace, které byly dříve hojně prováděné.

Existují i další druhy, které si jen vyjmenujeme, jde třeba o:

  • Hořec křížatý (lat. Gentiana cruciata)
  • Hořec drsný (lat. Gentiana scabra)
  • Hořec hořepník (lat. Gentiana pneumonanthe)
  • Hořec sedmiklaný (lat. Gentiana septemfida lagodechiana)
  • Hořec ozdobný (lat. Gentiana sino-ornata)
  • Hořec tibetský (lat. Gentiana tibetica)

Jak pěstovat hořec?

Pěstování hořce zvládne každý, komu se líbí mít na své zahradě zajímavé rostliny výrazných barev. Jestliže jste se zhlédli v tak nádherné rostlině, není problém si ji vysadit také na zahradě. Snese být v truhlících, na záhoncích i ve skalce. Pro výsadbu volíme období buď brzy zjara, nebo až v červenci. I rostlině hořec, která roste ve skalce, dopřejeme kvalitní půdu – na jaře a před zimou jim přidáme trochu rašeliny.

Je třeba vybrat mu vhodné stanoviště s dostatkem světla a tepla, kde může být i mírné zastínění. Půdu dáme spíše neutrální až mírně kyselou, s dostatkem živin. Přihnojovat ho lze běžným tekutým hnojivem, který přidáme do zálivky. V době růstu bylina hořec vyžaduje poměrně vlhkou půdu. Zaléváme ji proto pravidelně. 

Když toto všechno kořenům hořce dopřejete, odmění se vám svým zdravým růstem i krásně barevnými květy. Tahle rostlinka se skvěle hodí do skalky. Přečtěte si také článek: Jak vytvořit skalku a jaké rostliny do ní zvolit?

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.