Orangutani & 3D tisk – Týden ve vědě 29. dubna až 5. května 2024

Nedělní odpoledne stane se,
pro mnohé chvílí vědy!

18. týden ve vědě roku 2024! Zdroj: CC BY, Apple, vlastní
18. týden ve vědě roku 2024! Zdroj: CC BY, Apple, vlastní

Pozorováno, jak si orangutan léčí ránu pomocí byliny. Poprvé se podařilo zdokumentovat, kterak volně žijící zvíře využívá rostlinu s léčivými účinky. Pozorování provedené v indonéském národním parku Gunung Leuser ukazuje na vysoké kognitivní funkce orangutanů.

CRISPR může z buněk „vystřihnout” HIV. Virus se umí šikovně schovat v našem genomu – ale CRISPR může být využit k tomu, aby tuto jeho výhodu eliminoval.

Vznikla rekordní 3D tiskárna, tiskne metrové objekty. Velká tiskárna může z polymerů tlačit objekty až o 29x10x5,5 metrů. Je označována za prototyp 3D tisknoucí továrny.

Normální tlak a 150 minut – studie urychlila pěstování diamantů. Diamanty lze vyrábět synteticky již dnes, trvá to ale až 12 dní a tlak až 50 000 atmosfér. Nová práce tato omezení odstranila. Může tak přinést i zbrusu nové možnosti pro promyslové využití.

Astronomové našli nové nepřímé důkazy pro existenci Planety 9. Simulace znovu ukázaly, že nejpravděpodobnějším vysvětlením chování objektů na periferii soustavy je gravitační působení velké neznámé planety, která se nachází za oběžnou dráhou Neptunu.

Testuje se očkování proti melanomu, je založené na principu mRNA. Ani chirurgické odstranění melanomu čili nádorového onemocnění kůže nechrání před rizikem návratu. Snížit by jej však mělo očkování proti této rakovině – zřejmě až o 44 %.

Bottom

Ptačí chřipka v syrovém kravském mléce poprvé zabila kočky. Virus ptačí chřipky se úspěšně šíří mezi řadou neptačích druhů po celém světě. Vůbec první známý příklad nákazy koček je nově hlášen z Texasu.

Za vznik dlouhodobých vzpomínek platíme v DNA. Z nového objevu vyplývá, že proces vytváření dlouhodobých vzpomínek v mozku vyžaduje mírné, ale časem potenciálně se nabalující poškození DNA v neuronech.

Viry zaměřené na bakterie mohou jednou eliminovat tělesný zápach. Japonští vědátoři objevili potenciální průlom v boji proti tělesnému zápachu pomocí virů známých jako bakteriofágy. Tyto viry produkují enzym, který se specificky zaměřuje na bakterii S. hominis, která v reakci na pocení produkuje tělesné zápachy.

Léky na diabetes (a hubnutí) ovlivňují spotřebu tabáku a alkoholu. Uživatelé léků třídy GLP-1, jako jsou Ozempic a Wegovy, často také snižují konzumaci tabáku a alkoholu. Tyto léky, původně zaměřená na diabetes a hubnutí, totiž také výrazně potlačuje chuť k jídlu.

Pokročilá umělá synapse funguje v solném roztoku. Tzv. iontronický memristor, umělá synapse o velikosti 150 krát 200 mikrometrů, operuje v prostředí podobném nervové soustavě – v solném roztoku.

SpaceX ukázala své obleky pro výstup do volného prostoru. Jedná se o evoluci lehkého skafandru pro nouzové využití uvnitř lodi, budou však již otestovány v praxi při blížící se soukromé misi.

Bonusy

TÉMA TÝDNE: Jak se vyhnout nadměrnému přemýšlení? Mentální ruminace je běžný projev lidského mozku. Stane-li se chorobnou a patologickou, může pomoct racionalizace – nebo v nejlepším případě pomoc odborných psychologů či psychiatrů.

POKEC TÝDNE: Od umělých diamantů ke kachním penisům – živák se studenty Univerzity Palackého. V historickém premiérovém streamu se studenty našeho vlastního předmětu „SLO/POPV – Popularizace vědy“ si na závěr našeho kurzu probereme po vzoru TVV témata, která je zaujaly či se jim věnují.

Videa

Krom tradičního týdne ve vědě a spešl streamu se studenty (viz výš) došlo také na sérii novinek – vývoj nových mikrobotů & aktuální krizi v bělení korálů & obnovené spojení s Voyagerem 1 & objev nejstaršího známého chleba, plus také spešl téma o vitaminu C (viz níž).

[red]

Vědátor vzniká v dílně spolku studentů a popularizátorů vědy UP Crowd za podpory MUDRstart, který tvoří přípravné testy pro studenty vysokých škol. Krom různých autorů projekt jako šéfredaktor vede Ladislav Loukota – jeho kontaktní mail je vedatororg@seznam.cz

xxx tvv2024_18

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Reklama