Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

Proč i po 500% růstu Buffett stále drží akcie Apple?

Warrenu Buffettovi se odvážný tah s akciemi společnosti Apple velmi vyplatil a investice od roku 2016 násobně vzrostla. Proč ji stále drží?

Publikováno
Proč i po 500% růstu Buffett stále drží akcie Apple?
Zdroj: depositphotos.com

Warren Buffett, veleúspěšný investor a generální ředitel společnosti Berkshire Hathaway, je pro svou prozíravost znám jako “věštec z Omahy”.

Jeho investiční rozhodnutí, která pozorně sledují světoví investoři, přitáhla pozornost především k jednomu konkrétnímu holdingu: Applu.

Investice společnosti Berkshire Hathaway do akcií Apple, zahájená v prvním čtvrtletí roku 2016, zaznamenala k dubnu 2024 pozoruhodný nárůst o 527 % a nyní představuje podstatných 41 % portfolia konglomerátu Berkshire Hathaway.

Technologický gigant Apple se může pochlubit pozoruhodnou tržní kapitalizací ve výši 2,6 bilionu dolarů a jeho akcie se obchodují s poměrem ceny k zisku 25,7.

Proč tedy Buffett dál drží tak vysoký podíl v Applu? 

Dlouhodobá investiční filozofie

Zaprvé, Buffettova investiční strategie je založena na dlouhodobé držbě akciových titulů a trpělivosti. To je v souladu s dominantním postavením Applu na trhu a bezkonkurenční silou značky. Tyto aspekty Applu umožňují stanovit prémiové ceny za její hardwarová zařízení.

To pomohlo akciím Applu v dlouhodobém pohledu překonávat širší trh reprezentovaný indexem S&P 500.

Přestože za poslední rok jsou akcie jen o něco přes 2 % výš, jejich průměrný roční výnos za posledních 10 let činí 25,06 %, čímž výrazně překonaly index S&P 500 s průměrným ročním výnosem 10,55 %.

Vývoj akcií Apple za poslední rok

Načítání
Načítání
Kupte si akcie Apple Váš kapitál může být ohrožen*

Logo sponzora Koupit!

Vyjdeme-li z Buffetovy strategie dlouhodobých investic, dá se předpokládat, že od Applu i v budoucnu očekává překonání širšího trhu a takových akcií se rozumný investor zpravidla nezbavuje.

Přístup Applu k alokaci kapitálu

Synergie mezi hardwarem a službami Applu vytvořila robustní ekosystém, který generuje značné cash flow. To firmě umožňuje investice do dalšího rozvoje a výplatu dividend.

Poznámka

Dividendový výnos akcií Apple není vysoký a činí 0,55 % ročně. Berkshire ale drží 905,6 milionů podílů, což pro ni znamená příjem z dividend 217 milionů dolarů čtvrtletně nebo 869 milionů dolarů ročně.

Masivní program zpětného odkupu akcií společnosti Apple navíc postupně zvyšuje podíl Berkshire bez dalších aktivních investic.

Apple v posledních 3 fiskálních letech svými zpětnými odkupy zredukoval množství akcií na trhu o 9 %.

Lepší příležitosti v tuto chvíli nejsou

Ačkoli můžeme jen odhadovat, co ovlivňuje investiční rozhodnutí Warrena Buffetta, značná hotovostní rezerva Berkshire napovídá, že příležitost, do které by chtěl jít po hlavě zřejmě na trhu není.

Na konci roku 2023 držela Berkshire 168 miliard dolarů v hotovosti a ekvivalentech.

Prodejem svého obřího podílu v Applu by Buffett získal další hotovost ve výši přibližně 150 miliard dolarů, kterou momentálně zcela evidentně navyšovat nepotřebuje a ztratil by šanci zúčastnit se dalšího růstu Applu, který je v dlouhodobém horizontu pravděpodobný.

A konečně je třeba si i uvědomit, že u investice s takovým výnosem, by Berkshire musela platit obrovitou daň ze zisku, pokud by ho realizovala.

Líbil se vám tento článek?
3
0

Autor

Milovník finančních trhů a akciového investování. Na své investiční cestě uplatňuje dlouhodobý pasivní investiční přístup.

Lubor se ve svých článcích nejčastěji věnuje akciovým titulům a investování do akcií jako takovému. Ekonomická a kryptoměnová témata mu však také nejsou cizí.

Jeho cílem je čtenáře rychle a stručně informovat o dění na finančních trzích.

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 77 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎