Sponzorováno

TOP 7 druhů zeleniny pro vaši krásnou pleť 4.14/5 (21)

  • Špenát obsahuje velké množství vitamínu A, který je důležitý pro zdravou pokožku. Tento vitamín podporuje regeneraci buněk a má protizánětlivé vlastnosti, což může pomoci při léčbě akné a podpořit celkovou hydrataci pokožky.
  • Brokolice je bohatá na vitamin C, který je důležitý pro tvorbu kolagenu, klíčového proteinu pro zdravou a pružnou pleť. Tento antioxidant také pomáhá chránit pokožku před poškozením volnými radikály způsobenými slunečním zářením a znečištěním.
  • Mrkev obsahuje beta-karoten, který se v těle přeměňuje na vitamín A. Beta-karoten má silné antioxidantní vlastnosti a pomáhá chránit pokožku před škodlivými účinky UV záření, což může pomoci předcházet předčasnému stárnutí pokožky.
  • Paprika je bohatá na vitamin C a také na betakaroten, což pomáhá zlepšovat pružnost pleti a chrání ji před poškozením volnými radikály. Vitamin C také podporuje tvorbu kolagenu, což přispívá k mladistvému vzhledu pleti.

Papriky jsou pro zdraví pokožky prostě super

Papriky jsou pro zdraví pokožky prostě super

Věděli jste, že vaše strava může výrazně ovlivnit vzhled vaší pleti? To je naprostá a prokázaná pravda.

Špatná strava je ve skutečnosti pro vaši pokožku stejně špatná jako kouření cigaret – může způsobit zánět a spouštět oxidační stres, který poškozuje kolagen a DNA. Obecně nejhorší potraviny pro vaši pokožku jsou ty, které mají vysoký obsah sodíku, cukru a jednoduchých sacharidů. V podstatě vše, co je přehnaně zpracované a naplněné umělými přísadami, znamená zkázu pro vaši pokožku. Takovým potravinám se snažte vyhýbat jak jen to jde.

Zelenina jako zachránce krásné pleti

To je ta špatná zpráva. Dobrou zprávou je, že pokud budete jíst zdravou stravu se spoustou ovoce a zeleniny, můžete skutečně vylepšit vzhled vaší pleti a třeba i zlepšit svoje akné.

Které druhy zeleniny byste tedy měli jíst více? Zde jsou moje nejlepší tipy:

Čerstvé papriky

Věděli jste, že ženy, které pravidelně jedí zelenou a žlutou zeleninu, mívají méně vrásek? Opravdu je to pravda! Paprika obsahuje karotenoidy, což jsou antioxidanty, které snižují citlivost pokožky na slunce. Paprika je také skvělým zdrojem vitamínů C a E, které pomáhají s tvorbou kolagenu. Čerstvé papriky jednoznačně patří do jídelníčku, který krásu vaší pleti podpoří.

Brokolice

Brokolice je pro naše zdraví velmi důležitá. Tato růžičková zelenina je významným zdrojem hořčíku, vitamínu C a betakarotenu, je plná vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů. Je obzvláště dobrým zdrojem vitamínů A, C a E – vitamín C stimuluje tvorbu kolagenu a vitamín E pomáhá opravit poškozenou pokožku. Brokolice také obsahuje vitamín B komplexu, který udržuje pokožku zářící a chrání před předčasným stárnutím pleti.

Kapusta

Kapusta je považována za superpotravinu, a to z dobrého důvodu! Kapusta, známá jako královna vitaminu A, obsahuje více než 100 procent denní hodnoty vitaminu A a C. Vitamin A hraje klíčovou roli při opravě poškození kůže a zabraňuje dalšímu poškození způsobenému volnými radikály. Kapusta má také protizánětlivé vlastnosti, což znamená, že díky ní bude pleť vypadat zářivě. Zkuste jíst více syrové kapusty, třeba v salátu je super.

Sponzorováno

Špenát

Stejně jako kapusta, špenát je také superpotravina, která vyživuje vaši pokožku. Tato listová zelenina je nabitá živinami a antioxidanty. Ve skutečnosti je špenát nabitý hlavně luteinem, vitamíny B, C a E, draslíkem, vápníkem, železem, hořčíkem a omega-3 mastnými kyselinami. Vitamin E je silný antioxidant, který chrání a regeneruje vaši pokožku. Neutralizuje také volné radikály, čímž pomáhá předcházet poškození pokožky. Místo ledového salátu do salátů zkuste použít špenát. Pokožka vám poděkuje.

Zdroje vitamínu A - ilustrace

Zdroje vitamínu A – ilustrace

 

Rajčata

Někteří lidé považují rajčata za ovoce, ale já je považuji za zeleninu. V každém případě jsou skvělé pro vaši pokožku! Rajčata jsou vlastně nejlepším zdrojem antioxidantu lykopenu, který má účinky proti stárnutí. Lykopen zabraňuje poškození volnými radikály a zlepšuje buněčnou funkci pokožky. Je také pomocníkem také při produkci kolagenu, který pomáhá předcházet tvorbě vrásek. O důvod víc jíst více rajčat! Lykopen je tedy karotenoidní pigment, který dává rajčatům jejich charakteristickou červenou barvu, a je známý svými antioxidantními vlastnostmi a potenciálními zdravotními benefity.

Chcete dostat více lykopenu z rajčat? Povařte je. Proč? Lykopen, který je tedy přirozeně obsažen v rajčatech, se uvolňuje a je lépe absorbován tělem po vaření nebo tepelném zpracování rajčat.

Při vaření rajčat se buněčné stěny rozbijí a uvolní se lykopen, což zlepšuje jeho dostupnost pro absorpci tělem. Některé studie dokazují, že tepelné zpracování rajčat může zvýšit množství absorbovaného lykopenu ve srovnání s syrovými rajčaty. Také je důležité poznamenat, že i přidání malého množství zdravého tuku do jídla s obsahem lykopenu může dále zlepšit jeho absorpci, protože lykopen je tuky rozpustný a jeho absorpce je podporována tukem. Z tohoto důvodu mohou vařená rajčata, rajčatové omáčky a další tepelně zpracované produkty z rajčat poskytovat více lykopenu než syrová rajčata.

Sladké brambory

Batáty, neboli sladké brambory, Jsou plné beta-karotenu, silného antioxidantu, který bojuje proti stárnutí. Bojuje s volnými radikály, které způsobují předčasné stárnutí, a působí také jako takový vnitřní opalovací krém. Batáty jsou navíc plné vlákniny, která pomáhá detoxikovat tělo a podporuje zářivou a mladistvou pleť. Příště vyměňte obyčejné brambory za batáty!

Tykev a dýně

Existují různé druhy tykví a všechny jsou skvělé pro vaši pokožku! Zimní i letní tykve obsahují spoustu základních vitamínů a minerálů, včetně vitamínů A a C, jakož i železa a riboflavinu. Tykev také chrání před škodlivými účinky slunečního záření a zabraňuje dehydrataci. Pokud budete tykve či dýně konzumovat pravidelně, vaše pokožka bude hydratovaná a mladší.

A dále je pro pleť super i avokádo. I když tedy avokádo je botanicky ovoce. Avokádo je bohaté na zdravé tuky, vitamíny E a C, které jsou důležité pro hydrataci pokožky a podporu jejího regeneračního procesu. Tyto vitamíny a tuky pomáhají udržovat pokožku hydratovanou a chrání ji před škodlivými účinky UV záření a oxidativním stresem.

Sponzorováno

A jakou zeleninu si dáváte často vy? Napište mi pro inspiraci do komentářů níže.

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Dara Slánská (více o nás)

 

Dara má na starosti ženská témata v našem magazínu. Má rozhled, životní zkušenosti, ráda bloguje. Mezi její oblíbená témata patří zdravý životný styl, cvičení, ženská krása a obecně problémy, které trápí něžnější část populace. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva