Analýza XTB: Předpovědi rychlého poklesu úrokových sazeb v tomto roce berou za své

Ještě před pár měsíci to vypadalo, že úrokové sazby letos výrazně klesnou. Dění v posledních týdnech však naznačuje, že situace nebude tak jednoznačná. Centrální banky ubírají na optimismu a peníze na mezibankovním trhu zůstávají drahé. „Žádné citelné zlevnění úvěrů či hypoték tak není na pořadu dne a je obtížné předpovědět, zda se letos výrazného zlevnění těchto produktů vůbec dočkáme,“ říká šéf analytik XTB, Jiří Tyleček.

Česko má v posledních letech za sebou výraznou inflační vlnu. Meziroční inflace je však od února letošního roku zpět na 2% inflačním cíli ČNB. To je situace, kdy by banka mohla pokračovat v razantním snižování své hlavní úrokové sazby. Po třech sníženích sazeb od konce minulého roku dosahuje základní 14denní repo sazba ČNB před květnovým zasedáním na 5,75 %. Další vývoj už by však nemusel být tak jednoznačný, jak by se z české inflace mohlo zdát.

Čím dál více se skloňuje situace v USA, kde inflace opět vystrkuje růžky. Meziroční růst výdajů na osobní spotřebu výdajů zveřejněný v pátek byl dalším inflačním číslem v řadě, které překonalo očekávání. Je čím dál více zřejmé, že prostor pro pokles sazeb amerického Fedu se v letošním roce snižuje. Někteří komentátoři už spekulují na scénář, že další pohyb úrokových sazeb Fedu bude směrem vzhůru.

Dá se očekávat, že na tento vývoj budou muset reagovat další centrální banky včetně ČNB nebo ECB. Vysoké úroky v USA totiž přitahují kapitál, a pokud bychom v Česku dále úroky rychle snižovali, hrozilo by výrazné oslabení koruny spojené s mnoha dalšími negativními důsledky, které by pokles úrokového diferenciálu přinesl. 

„Úrokové sazby centrálních bank jsou jedna věc, ovšem neméně důležité jsou pro reálnou ekonomiku sazby na mezibankovním trhu. A právě ty dokázaly během posledních několika týdnů odmazat pokles, kterého v posledních měsících dosáhly. Cena pětiletého korunového swapu překonala v posledních dnech 4,2% hranici a dostala se na nejvyšší úrovně od listopadu, přičemž ještě v polovině března se pohybovala okolo 3,3 %,“ vysvětluje Tyleček. 

Laicky řečeno je poskytnutí pětiletého úvěru pro banku nyní takřka o 1 procentní bod dražší, než tomu bylo ještě před několika týdny. „Pokud by růst ceny peněz pokračoval, tak dokonce hrozí zdražení úvěrů i hypoték. Jednalo by se o naprostou změnu předpokladu na trhu úrokových sazeb, kde se letos očekával pokles. A i pokud úrokové sazby finančních produktů letos přece jen klesnou, nemělo by se jednat o výrazný propad,“ dodává šéf analytiků XTB. 

Vysoké úrokové sazby však nemusí být pouze negativní zprávou. Sazby na spořících účtech a termínovaných vkladech by se citelně snížit nemusely. Dobré nabídky by si i v následujících měsících mohly udržet 5% úroveň. Banky si budou chtít udržet zdroj relativně levného kapitálu. Vyšší výnosy nabídnou také dluhopisy. Zároveň na finančních trzích klesne riziko cenových bublin, za kterými často stojí právě levný kapitál.

Kdo letos čeká na levnější úvěr nebo hypotéku, tak bude potřebovat pevné nervy. „A ani v dlouhodobějším horizontu to nevypadá, že by se cena peněz vrátila na nízké předcovidové úrovně. Tato problematika souvisí s konceptem přirozené úrokové míry, která je něco jako paní Colombová – nikdo ji nikdy neviděl. Takže existuje spousta sporů, kde se nachází. Ekonomové se však přiklání k jejímu růstu v posledních letech, což by mohlo naznačovat, že peníze budou v budoucnu skutečně dražší,“ uzavírá Tyleček s tím, že smysl bude nadále dávat spoření i investování. 

Obě tyto formy nyní synergicky zavádí společnost XTB, která jako první v Česku přišla s nabídkou vhodnou právě do současného prostředí na trzích. XTB umožňuje úročení volného kapitálu při čekání na tu pravou investici. Aktuální sazba je v případě korun 6 procent, v případě eur je to 4,2 procenta. Úročit z neinvestovaných prostředků lze u XTB do 90 dnů od založení účtu. 

 

***

O společnosti XTB

XTB je globální fintech společnost, která poskytuje individuálním investorům okamžitý přístup na finanční trhy z celého světa prostřednictvím inovativní online investiční platformy a mobilní aplikace XTB. Společnost byla založena v Polsku v roce 2002 a podporuje více než 847 000 zákazníků po celém světě při dosahování jejich obchodních ambicí.

V XTB se snažíme neustále rozvíjet online investiční platformu, která našim zákazníkům umožňuje obchodovat s více než 6 000 nástroji včetně akcií, ETF, CFD na měnové páry, komodity, indexy, akcie, ETF a kryptoměny. Díky nedávnému uvedení produktu dlouhodobého pasivního investování, tzv. Investičních plánů, mohou nyní naši klienti využít rostoucí potenciál ETF a efektivně diverzifikovat svá portfolia. Na klíčových trzích XTB nabízíme úrokové sazby neinvestovaných prostředků, které investorům umožňují, aby jejich vložené peníze pracovali i ve chvíli, kdy aktivně neinvestují.

Naše online platforma je špičkovým místem nejen pro investování, ale také pro analýzu trhu a vzdělávání. Nabízíme rozsáhlou knihovnu vzdělávacích materiálů, videí, webinářů a kurzů, které našim zákazníkům pomohou stát se lepšími investory bez ohledu na jejich zkušenosti s obchodováním. Náš tým zákaznického servisu poskytuje podporu v 18 jazycích a je k dispozici 24 hodin denně 5 dní v týdnu prostřednictvím e-mailu, chatu nebo telefonu. 

Za více než dvě desetiletí působení na finančních trzích jsme založili 12 poboček po celém světě, včetně Polska, Velké Británie, Německa, Rumunska, Španělska, České republiky, Slovenska, Portugalska, Francie a Chile. 

Od roku 2016 jsou akcie XTB kótovány na varšavské burze cenných papírů. Jsme regulováni největšími světovými dohledovými orgány: Financial Conduct Authority, Polish Financial Supervision Authority, Cyprus Securities & Exchange Commission a Financial Services Commission. V rámci České republiky podléháme dohledu ČNB.

Další informace najdete na webu xtb.com/cz.  

Investování je rizikové. Investujte zodpovědně.