Vladimír Železný se v médiích už příliš neukazuje. Píše knihy o židech a o víně

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Vladimir Zelezny
Zdroj: Profimedia

Bývalý ředitel televize Nova se v posledních letech v médiích příliš neobjevoval. Vladimír Železný se v minulosti proslavil jako ikona české mediální scény, angažoval se v politice a psalo se o něm také v rámci celé řady skandálů. Co ale dělá v posledních letech?

Je mu 79 let. Na kontě má dílo s názvem Můj Štetl, ve kterém píše o ultraortodoxní skupině židů, mezi které se po ukončení své kariéry v televizi uzavřel.

„Když na ně namíříte objektiv, tak po vás hážou kameny, plivou na vás, otáčejí se. Já mám nějakou zvláštní výsadu, že je mohu fotit, takže jsem je fotil od jejich narození až po jejich pohřeb,“ popsal loni pro Blesk s tím, že je kniha především fotodokumentací.

Ředitel Novy, ochránce a fotograf židů

Železný působil jako ředitel TV Nova v letech 1994–2003. V televizi pak vystupoval ještě nějaký čas v roce 2013, kdy na TV Barrandov měl vlastní pořad s názvem Volejte Železnému. Pak se ale v médiích odmlčel.

Na spolupráci s ním zavzpomínala nedávno například Libuše Šmuclerová, podle které to s ním jako s ředitelem nebylo vždy snadné. „Vnímám to s odstupem času jako obrovskou školu pro sebe, protože jeho mediální zkušenost a to, s čím tu Novu zakládal, a jeho profesionální principy, které byly v té době nové, tak ty byly jeho,“ cituje její slova Extra.

Nějaký čas se angažoval v politice, v letech 2004 až 2009 byl dokonce europoslancem. Po svém skončení televizní kariéry ho nejvíce proslavilo jeho spojení právě se skupinou židů, kterým se snažil pomáhat a zároveň dokumentovat jejich život.

Mimo jiné se věnoval sběratelství. „Kromě toho, že jsem řídil Novu, jsem nakoupil i tři obrazy denně,“ pochlubil se nedávno se vzpomínkami v rozhovoru pro Deník. Jeho život byl velmi bohatý. Pak se o něm ale přestalo psát. Co dělá ve svém věku 79 let dnes?

Stal se z něj vinař

Dobré víno uměl ocenit Vladimír Železný vždy. Především v posledních letech se ale oboru věnuje i na profesionální úrovni. V minulosti sepsal knihu Dobré rady milovníka vína, dlouhodobě se věnuje tvorbě publikací na toto téma a navštěvuje rád sklípky na Moravě.

Kromě toho také neustále investuje do sbírek obrazů, ale už ne v takovém množství jako dříve. Užívá si především života v soukromí a na veřejnosti se příliš neukazuje.

Zdroj: Deník, Blesk, Extra, Forum24, TV Nova

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články