Kdo se stane nejlepším brankářem NHL? V tříčlenné nominaci chybí obhájce této trofeje Linus Ullmark

Přidat na Seznam.cz

Kdo si letos svými výkony vyslouží Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře NHL? Na světě je tříčlenná nominace gólmanů, ve které však trochu překvapivě chybí obhájce této ankety Linus Ullmark z Bostonu.

Nejlepší brankář vzejde z finálové trojice Serger Bobrovskij, Thatcher Demko a Connor Hellebuyck. První jmenovaný už dobře ví, jaké to je ocenění získat. Pětatřicetiletý rodák z Novokuzněcku už má na kontě dva triumfy v této anketě, když ji v letech 2013 a 2017 vyhrál ještě v barvách Columbusu. Letos jí může poprvé ovládnout i v dresu Floridy, které v základní části pomohl v osmapadesáti utkáních šestatřiceti vychytanými výhrami. Blýskl se také šesti udrženými čistými konty a procentuální úspěšností zásahů 91,5%. Ve statistice obdržených branek na zápas pak měl u svého jména číslo 2,37.

Ruského brankáře doplňují ve finálovém výběru dva američtí zástupci. Třicetiletý Connor Hellebuyck letos hájil barvy Winnipegu, kterému během šedesáti duelů pomohl k sedmatřiceti výhrách. Co se týče statistik, je na tom ve srovnání s Bobrovskym velmi podobně v průměru obdržených branek na zápas, který má 2,39. Ještě lépe si počínal v úspěšnosti zásahů, kterou má 92,1%. V pěti případech udržel letos čisté konto. Pro Hellebuycka je to již čtvrtá nominace do finálové trojice, z celkové výhry se zatím radoval jednou v roce 2020. Na svém kontě má ještě druhé místo z roku 2018 a loni byl mezi gólmany třetí. Radost mu může zatím dělal jistota zisku William M. Jennings Trophy, kterou obdrží gólman, jehož tým v základní části inkasoval nejméně branek.

Druhým Američanem, který pomýšlí na zisk prestižního ocenění, Thatcher Demko z Vancouveru. Ten letos přispěl k pětatřiceti výhrám kanadského týmu, a mohl na tom být ještě lépe nebýt březnového zranění, jenž ho dopustilo do dalších čtrnácti utkání. Osmadvacetiletý strážce svatyně Canuks aspiruje na cenu pro nejlepšího brankáře NHL vůbec poprvé, pomoci mu k tomu má průměr inkasovaných branek na zápas 2,45 a úspěšnost zásahů 91,8%. Stejně jako Hellebuyck udržel v pěti případech čisté konto.

O tom, kdo obdrží toto ocenění, rozhodnou generální manažeři NHL. Jisté zatím je, že ho neobhájí bostonský Linus Ullmark.

zdroj: livesport