Elon Musk získal povolení k zavedení technologie v Číně, akcie Tesly bleskově vzrostly

Přidat na Seznam.cz

Elon Musk dokázal získat povolení k zavedení technologie samořízení Full Self Driving (FSD) v Číně. Akcie společnosti Tesla tak vzrostly o více než 12 %, jak píše deník NyPost.

Elon Musk se tento týden setkal na nečekané cestě do Pekingu s nejvyššími čínskými úředníky. Ti dali předběžně povolení společnosti Tesla na uvedení softwaru na trh. Společnost tak při navigaci na veřejných komunikacích bude spoléhat na mapovou licenci čínského technologického gigantu Baidu.

Elon Musk se setkal i s premiérem Li Kiangem

Při své cestě do Pekingu se také setkal s premiérem Li Kiangem. Tento krok, tedy souhlas s plně samořízenými vozy by mohl Tesle poskytnout velice významnou podporu v Číně. Celkově je čínský trh největší na světě. A přichází mu to vhod i z toho důvodu, že Tesla čelí tvrdé konkurenci v oblasti čínských výrobců automobilů, jako je společnost BYD.

Díky této domluvě vzrostly akcie o více než 30 % a na začátku týdne se obchodovaly za cca 190 dolarů. Dle dostupných informací tato dohoda pomohla uklidnit úředníky v Pekingu, protože se obávali bezpečnostních rizik s ochranou osobních údajů. Společnost Tesla od roku 2021 ukládá veškerá data, která souvisejí s čínským podnikáním v Šanghaji v rámci dohody o dodržování předpisů s místními regulačními čínskými orgány.

Pokročilý Full Self Driving

Systém Full Self Driving je nejvyspělejší verzí poloautnomního asistenčního softwaru, který je určený pro řidiče společnosti Tesla. Dle věrných zákazníků Tesly se jedná o velmi zdařilou verzi. Nicméně nad tímto softwarem dohlíží bezpečnostní regulátory v USA. Zajímavostí je, že všichni potencionální kupci musí před koupí vozu absolvovat předvedení technologie FSD, včetně zkušební jízdy.

Cena Full Sell Drivingu vychází na 8 000 dolarů, tedy zhruba 187 000 Korun. Lze si ji však předplatit na měsíc za 99 dolarů, tedy zhruba 2 321 korun.

Zdroj: Nypost