Průzkum Fostra: 47 % dětí neví, co studovat po základní škole. Třetina rodičů preferuje gymnázia

Praha, 30. dubna 2024 – Individuální přístup a moderní výuka, to jsou dva nejzásadnější prvky výuky na soukromých školách, jaké vnímají respondenti dubnového průzkumu agentury Ipsos. Ten byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research v období 16. – 18. dubna na vzorku 1050 respondentů z České republiky ve věkové kategorii 18-65 let.  Vyplynulo z něj, že 47 % dětí neví, jaký obor chtějí studovat po základní škole. 32 % dotazovaných dává přednost gymnáziím před odbornými školami. Na vysokou poptávku po všeobecném vzdělávání reagují zakladatelé gymnázia Fostra. Pro nový školní rok otevírají celkem 12 tříd, vznikají tak zcela nová specializovaná gymnázia, Fostra Europea a Fostra Pontia.

Z průzkumu Fostra: Výběr střední školy vyplynulo, že hlavními kritérii pro výběr střední školy je na prvním místě kvalita vzdělání, následuje specializace školy a vzdálenost od bydliště. Průzkum také zjistil, že 32 % rodičů preferuje nebo spíše preferuje pro své dítě všeobecné středoškolské vzdělání, což může souviset s tím, že více než 47 % dětí neví, jaký obor chtějí po základní škole studovat. Díky studiu gymnázia, které jim poskytuje rozšíření obzorů, mají studenti další čtyři roky na správné rozhodnutí, jakým směrem se chtějí ve své budoucnosti ubírat. Z průzkumu dále vyplývá, že 41 % rodičů by bylo ochotno platit za vzdělání svého dítěte na soukromé škole, většinou do výše školného 30 000 korun ročně. Od soukromé školy očekávají zejména individuální přístup a moderní styl výuky. 22 % respondentů již navíc mělo zkušenosti se soukromým školstvím. 

„Jsme si vědomi rostoucího zájmu o kvalitní všeobecné vzdělání a nedostatku míst na středních školách, i proto jsme se rozhodli vedle gymnázia Fostra Aspira, na kterém již v letošním školním roce studuje 92 studentů, otevřít další tři gymnázia, a to Fostra International, Fostra Europea a Fostra Pontia. Gymnázium Fostra Europea stojí na evropských hodnotách, Fostra International nabídne česko-anglickou výuku a gymnázium Fostra Pontia bude jediným česko-ukrajinským gymnáziem v České republice,“ uvedl jeden ze zakladatelů gymnázií, Stanislav Pavlín. 

„Chceme studentům nabídnout široký výběr a zároveň jim při tom být oporou. Již od prvních ročníků je jim k dispozici kouč a kariérní poradce, aby se mohli co nejlépe rozhodnout o svém budoucím směřování,“ vysvětluje ředitelka gymnázií Fostra Sandra Keyzlarová. Cílem všech čtyř gymnázií je pomáhat dětem systematicky rozvíjet jejich talenty, kouč a kariérní poradce jim pomáhají s výběrem volitelných předmětů. Kouč se studentům věnuje individuálně i ve skupinkách a pracuje s nimi tak, aby našli své cíle i cestu k nim. „Zároveň získají všeobecný přehled, znalosti a dovednosti, které jsou relevantní pro život ve 21. století. Právě kompetence pro 21. století jsou jedním z klíčových pilířů gymnázia Fostra a věříme, že k rozvíjení těchto schopností u mladé generace zásadně přispějí i naše nová gymnázia, Fostra Europea a Fostra Pontia,“ doplňuje Keyzlarová. Fostra pro školní rok 2024/2025 otevírá celkem 12 tříd.  

Gymnázia Fostra učí studenty poznat a porozumět svým slabým a silným stránkám a umět s nimi efektivně pracovat. Vzdělávání zde stojí na třech pilířích – rozvoj osobnosti studenta s cílem formovat z něj mladého člověka, který si uvědomuje své místo ve společnosti, kompetence 21. století jako je kritické myšlení, kreativita schopnost učit se a sebepoznání, které jsou důležité pro rychle se měnící svět a společenská odpovědnost, která vede studenty k tomu, aby se aktivně zapojovali do občanské společnosti. 

Nově otevírané gymnázium Fostra Europea, které stojí na evropských hodnotách, navíc svým studentům vedle všeobecného vzdělání nabízí i studium strategických oblastí podporovaných Evropskou komisí, jako jsou digitální technologie, ekologie a udržitelnost, mezinárodní vztahy a globální politika. Vedle těchto oblastí bude výuka na gymnáziu Fostra Europea zaměřena také na rozvíjení jazykových dovedností a mezikulturní dialog. 

Fostra Pontia bude jediným česko-ukrajinským gymnáziem v České republice, které se pod záštitou velvyslanectví Ukrajiny zaměří na mezinárodní vztahy, především na rozvoj evropského partnerství, český a ukrajinský kulturní kontext, komunikaci, umění, kulturu a kritické myšlení. V každé třídě gymnázia Fostra Pontia bude podpůrný lektor ovládající ukrajinský i český jazyk, aby studentům poskytoval během výuky podporu, která jim pomůže lépe porozumět a dosáhnout studijních úspěchů. 

 

_______________

O gymnáziích Fostra

Gymnázia Fostra připravují své studenty na život ve 21. století, rozvíjí jejich talenty, podporují individualitu a kreativitu, učí kritickému myšlení, sebepoznání a zodpovědnosti. Poskytují kvalitní vzdělání a rozvíjí schopnosti, které studenty připraví na studium na prestižních univerzitách, ale i na jejich budoucí kariéry. Provoz zahájili ve školním roce 2023/2024, kdy byly otevřeny 4 třídy všeobecného gymnázia. Pro školní rok 2024/2025 bude otevřeno česko-anglické gymnázium Fostra International, evropské gymnázium Fostra Europea a první česko-ukrajinské gymnázium Fostra Pontia, celkově bude otevřeno 12 tříd.  

Zakladatelé gymnázií Fostra Radek Stavinoha a Stanislav Pavlín se vzdělávání věnují více než 20 let a mají za sebou řadu úspěšných projektů v této oblasti. Vlastnili a vedli EDUA Group – největší českou vzdělávací skupinu, do které patřily společnosti: Tutor, Top vision a Caledonian School. Vybudovali největší soukromou vysokou školu v České republice – AMBIS.

Pro školy skupiny Fostra byly vytvořeny dvě unikátní instituce, které pomáhají zajistit nejkvalitnější vzdělávání a dlouhodobě ho udržovat. Fostra Academy je interní platforma pro učitele, která se zaměřuje na sjednocení hodnot a využití nejefektivnějších výukových metod, jejím cílem je vytvořit prostředí, ve kterém každý učitel může dosáhnout svého maximálního potenciálu. Cílem Fostra Vision, poradního sboru expertů pracujících mimo skupinu Fostra, je pomáhat vedení škol a Fostra Academy nastavit správný směr a cíle v klíčových rozvojových a inovativních oblastech. Poradní sbor Fostra Vision tvoří: 

Josef Kotrba, absolvent VŠE a University of Pittsburg, dlouholetý vedoucí partner a následně chairman Deloitte Czech Republic, renomovaný makroekonom, poradce v oblasti energetiky a školství

Radek Špicar, absolvent Univerzity Karlovy a University of Cambridge, viceprezident BusinessEurope a Svazu průmyslu a dopravy ČR, bývalý náměstek místopředsedy vlády pro ekonomiku

Juraj Liška, absolvent Univerzity Karlovy, bývalý ředitel Gymnázia Jana Nerudy a Nového PORGu

Více informací najdete na: https://www.fostra.cz