Koupaliště Dachova se slunečními lázněmi: Koupání ve stylu první republiky

Přidat na Seznam.cz

Venku se pomalu začíná dělat teplo, což s sebou přináší myšlenky na venkovní koupání. Pokud pojedete do okolí Hořic, určitě byste se měli zastavit u koupaliště Dachova, které vás jako mávnutím kouzelného proutku přenese do časů první republiky.

Koupaliště se slunečními lázněmi z 20. let

Koupaliště Dachova vzniklo v Královéhradeckém kraji již ve 20. letech minulého století, konkrétně v roce 1925. Celý projekt vznikl podle profesora sochařsko-kamenické školy v Hořicích a architekta Karla Bachury. Místo pro výstavbu nebylo vybráno náhodně, protože tu býval dachovský rybník. Dřevěné historické budovy se specifickým designem a barvami se dochovaly až do dnešní doby, proto toto místo neláká jen příznivce koupání a architektury, ale někdy také filmové štáby. Hlavní budovou je podlouhlý pavilon s kabinami. Také nezapomeňte obdivovat jeho obnovenou původní vitráž. Zvlášť, pokud se do ní opře odpolední sluníčko.

Dá se tu jen koupat?

Vzhledem k účelu tohoto místa se tu dá především koupat. Uprostřed koupaliště je navíc dřevěný ostrůvek, na kterém se dá v případě potřeby odpočívat. Nechybí tu ani skokánek, fotbalové hřiště nebo stůl na ping-pong.

Zajímavostí je, že zdejší čisté prostředí láká i některé živočichy. Kdo bude mít štěstí, tomu se možná v průběhu relaxace podaří vidět čolka horského, jehož přítomnost je jasným ukazatelem toho, že jste si místo pro svlažení ve vodě vybrali naprosto správně. Objevuje se totiž jen tam, kde je opravdu perfektně čisto. V blízkém okolí koupaliště je pak také ještě rozhledna Masarykova věž samostatnosti, kterou bychom vám taktéž doporučili navštívit.

Zdroj: redakce, Infocentrum Hořice