Orlová, město, které je údajně nejhorší místo pro život. První zmínka pochází už z roku 1223, jméno dostala po orlu nesoucím hostii

Přidat na Seznam.cz

Nedávný průzkum označil Prahu za jedno z deseti největších světových měst pro život emigrantů. Ale co zbytek země? Raketový růst cen domů v české metropoli nutí mnoho lidí hledat dostupnější lokality, které stále poskytují vynikající kvalitu života. Jejich hledání by mohl pomoci nový Index kvality života, který sestavil Obce v datech ve spolupráci s poradenskou společností Deloitte. Nejkvalitnější život v Česku mají podle průzkumu středočeské Říčany, na druhém konci seznamu je Orlová.

Je město opravdu tak špatné?

Výsledky jsou založeny na několika ukazatelích, které přispívají ke třem hlavním skóre, která určují konečné pořadí města nebo obce: zdraví a životní prostředí – ukazatele dostupnosti zdravotní péče v oblasti, zdraví obyvatel a životního prostředí; materiální zabezpečení a vzdělání – ukazatele zaměstnanosti, ekonomické úrovně a vzdělání oblasti; a vztahy a služby – ukazatele dostupnosti služeb v oblasti, dopravy, bezpečnosti a aktivity a pohybu jejích občanů. Tyto tři hlavní kategorie používají tyto a další ukazatele k určení hodnocení místa.

Poslední místo obsadila Orlová, ležící nedaleko Ostravy v Moravskoslezském kraji. Výsledky průzkumu samozřejmě vyvolaly v Orlové na posledním místě pobouření. Starosta města argumentoval, že „kvalita života v Orlové rozhodně neodpovídá obrazu, který předkládají data. Nejde o nic jiného než o soubor čísel s pochybným vysvětlením.“ Slíbil „kroky, které zajistí, že dobré jméno našeho města nebude dále poškozováno“.

Bez ohledu na průzkum má Orlová krásnou historii

Vznik Orlové je spojen s obdobím vlády Těšínského knížete Měška. Ten se údajně v panství usadil se svojí manželkou Ludmilou k polednímu odpočinku. V tu chvíli z křoví vzlétl orel nesoucí hostii. Ludmila následkem toho porodila syna Kazimíra a šťastný otec dal v tomto místě postavit kapli. Pravdou je, že dodnes stojí nad orlovským náměstím kostel v novogotickém stylu, uvádí Město Orlová. První písemná zmínka o existenci Orlové pochází už z roku 1223. V období středověku byla Orlová zemědělskou obcí, pokusy o těžbu uhlí v Orlové pak přišly rokem 1817. Z historického jádra města zůstal zachován zmiňovaný kostel Narození Panny Marie a také budova radnice na náměstí v Orlové-Městě z roku 1928.

zdroj: Město Orlová, Výsledky, Expats, Brnodaily