Flora Zhao

30. 4. 2024

Kašel může chránit vaše plíce, ale někdy po proběhlé nemoci přetrvává. Zde je návod, jak se úporného kašle zbavit.

Kašel sám o sobě sice není nemoc, ale je to příznak, který se často obtížně zmírňuje. Proč někdy vytrvale kašleme? Protože se naše tělo snaží samo sebe chránit.

Kašel vaše tělo čistí

„Kašel je do značné míry přirozenou a ochrannou záležitostí; chrání naše plíce,“ uvedl pro The Epoch Times Dr. Kian Fan Chung, profesor na National Heart & Lung Institute při Imperial College v Londýně.

„Je to trochu jako alarm proti vloupání, který máte doma,“ dodal. „Takže když se vám do domu dostane zloděj, spustí se poplašný systém.“

Dýchací ústrojí je bohaté na nervová zakončení, z nichž některá jsou známá jako receptory kašle a nacházejí se v krku, hlasivkách a horních cestách dýchacích. Reagují na cizorodé látky a podněty; po aktivaci spouštějí kašlací reflex k vypuzení hlenu nebo cizích předmětů.

Při kašli se často zhluboka nadechneme, čímž umožníme vzduchu proniknout do plic. Následně se hlasivky uzavřou a zakryjí dýchací cesty, zatímco svaly na hrudníku a břiše se silně stáhnou. V tomto okamžiku vzduch uvězněný v dýchacích cestách nemůže uniknout, což vede k výraznému nitrohrudnímu tlaku. Nakonec se hlasivky náhle otevřou, což způsobí, že se vzduch řítí ven rychlostí až 80 kilometrů za hodinu a odnáší hlen a cizí částice pryč z dýchacích cest.

Procesy probíhající v těle během kašle. (Ilustrace: Epoch Times, Shutterstock)

Virové nebo bakteriální infekce, chemické toxiny, záněty, alergie, hlen v nose a žaludeční kyseliny mohou stimulovat receptory kašle. Kromě dýchacích cest se navíc v uších, nose, žaludku, pohrudnici, osrdečníku a dalších oblastech nacházejí různé smyslové receptory, které jsou schopny vyvolat kašlací reflex.

Akutní kašel se obvykle vyřeší sám od sebe

Kašel se klasifikuje podle délky trvání příznaků jako jeden ze tří typů: akutní kašel (trvající méně než tři týdny), subakutní kašel (trvající tři až osm týdnů) a chronický kašel (trvající déle než osm týdnů).

„Akutní kašel je skutečně mimořádně častý,“ uvedl pro Epoch Times Dr. Paul Marik, předseda a vědecký ředitel Front Line COVID-19 Critical Care Alliance a bývalý primář oddělení plicní a kritické medicíny na Eastern Virginia Medical School. Stává se to hlavně po virové infekci horních cest dýchacích, včetně běžného nachlazení, chřipky a covidu-19. Zánět v dýchacích cestách aktivuje smyslové receptory, a tím vyvolává kašel.

„U většiny pacientů, kteří mají akutní kašel, jde o přirozenou reakci těla na infekci a zbavení se sekretu,“ uvedl s tím, že takové příznaky obvykle během určitého období odezní.

Když virus zmizí, zmizí i kašel

Dr. Kian Fan Chung, profesor na National Heart Lung Institute, Imperial College London

Subakutní kašel je rovněž způsoben především virovými infekcemi horních cest dýchacích. Tento typ kašle obvykle ustupuje sám od sebe, přičemž klinické údaje naznačují, že léčba léky často nepřináší žádný významnější přínos.

Dr. Marik nicméně zdůraznil, že zásadní význam má sledování vlastností sekretu vylučovaného během kašle. Pokud jsou tyto sekrety spíše zakalené než čiré, je nutné další vyšetření, aby se zjistilo, zda se jedná o bakteriální infekci, například bakteriální bronchitidu nebo bakteriální zánět vedlejších nosních dutin, které obvykle vyžadují léčbu antibiotiky.

U pacientů s černým kašlem se také vyskytují záchvaty akutního kašle. Ten je způsoben konkrétní bakterií zvanou Bordetella pertussis. Onemocnět mohou i dospělí, kteří obdrželi několik dávek vakcíny proti černému kašli. Zvuk kašle u pacientů s černým kašlem je charakteristický a připomíná psí štěkot, díky čemuž je snadno rozpoznatelný.

Dr. Marik zdůraznil, že je důležité přijmout opatření pro závažné případy akutního a subakutního kašle. Nadměrný kašel může potenciálně poškodit hrdlo a horní cesty dýchací, což vede k začarovanému kruhu poškozování. Proto může být při závažnějších záchvatech občasného kašle nutné krátkodobé podávání perorálních kortikosteroidních léků.

Zmínil také specifický problém s akutní infekcí SARS-CoV-2: Pacienti nakažení virem často kašlou i poté, co se zotaví z nepříjemných pocitů a únavy.

Dr. Chung uvedl, že obecně platí, že „když zmizí virus, zmizí i kašel“. Kašel způsobený virem SARS-CoV-2 však může přetrvávat dlouhou dobu. Na základě jeho pozorování se u 60 až 70 procent osob nakažených covidem-19 vyskytuje dlouhotrvající kašel.

Přesná příčina tohoto jevu není dosud známa. Dr. Marik spekuluje, že to může být způsobeno „přetrvávajícím zánětem v tracheobronchiálním stromu, který vyvolává kašlání“. Podle Dr. Chunga navíc covid-19 vyvolává v receptorech pro kašel stav přecitlivělosti, který může přetrvávat dlouhou dobu, někdy i několik měsíců.

Léčení akutního kašle

Mnoho jedinců se při dráždivém kašli často obrací na léky proti kašli, ale výzkumy zjistily, že užívání těchto léků má na kašel způsobený virovými infekcemi minimální účinek.

Časopis British Journal of General Practice zveřejnil v roce 2018 systematický přehled a metaanalýzu, která zahrnovala 724 případů pacientů se subakutním kašlem po virové infekci v šesti randomizovaných klinických studiích. Závěrem bylo, že žádný léčebný režim neprokázal jasný přínos, pokud jde o zotavení z kašle nebo další výsledky pacientů, a to ve všech studiích a metaanalýzách hodnotících výsledky kašle po 14 a 28 dnech.

Dr. Marik zdůraznil význam suplementace vitaminu D, protože tento vitamin je pro imunitní systém klíčový. Kromě toho je třeba zvážit doplňování zinku. Některé protizánětlivé doplňky „by mohly být užitečné, ale údaje jsou omezené“.

Podělil se také o metodu ke zmírnění kašle: přidání látek obsahujících mentol do vroucí vody a vdechování páry, která z ní stoupá. Tyto inhalátory jsou snadno dostupné v lékárnách.

Léčebné přípravky z máta peprné. Ilustrační foto (Envato)

Mentol působí na smyslové nervy v ústní dutině a dýchacích cestách a vyvolává chladivý pocit. Mnoho sirupů a pastilek proti kašli obsahuje mentol jako ochucovadlo nebo účinnou látku. Studie na zvířatech prokázaly, že mentol má speciální vlastnosti tlumící kašel, které uznávají i kontrolní orgány, jako je americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Některým lidem může pomoci také konzumace medu nebo horká koupel.

Mentol působí na smyslové nervy v ústní dutině a dýchacích cestách a vyvolává chladivý pocit. Mnoho sirupů a pastilek proti kašli obsahuje mentol jako ochucovadlo nebo účinnou látku. Studie na zvířatech prokázaly, že mentol má speciální vlastnosti tlumící kašel, které uznávají i kontrolní orgány, jako je americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Některým lidem může pomoci také konzumace medu nebo horká koupel.

Přetrvávající kašel

Kašel trvající jeden až čtyři týdny se obvykle připisuje infekcím nebo dráždivým látkám, jako jsou chemikálie nebo kouř. „Pokud [trvá] déle než osm týdnů, je třeba se podívat na tyto další podmínky,“ řekl Dr. Albert Rizzo, vedoucí lékař Americké plicní asociace a docent klinické medicíny na Sidney Kimmel Medical College of Thomas Jefferson University, pro Epoch Times.

Kašel se dělí na tři typy podle délky trvání příznaků. (Epoch Times)

Chronický kašel je způsob, jak se tělo snaží „dostat z plic něco, co tam nemá být“, řekl.

Nejprve je třeba se ujistit, že kašel není způsoben rakovinou plic, chronickou plicní infekcí nebo plicní fibrózou, protože tyto stavy jsou mnohem nebezpečnější než ostatní. Lékaři provedou vyšetření pomocí rentgenu hrudníku nebo počítačové tomografie (CT).

Rentgenové vyšetření hrudníku nebo vyšetření CT může pomoci najít základní příčiny chronického kašle, včetně rakoviny plic. Ilustrační foto (Envato)

Určitá část chronického kašle je způsobena zhoubnými onemocněními. Přehled publikovaný v roce 2023 ukázal, že přibližně 90 % případů chronického kašle představují nenádorová onemocnění, zbývající část se připisuje zhoubným nádorovým onemocněním, včetně rakoviny. Systematický přehled a metaanalýza publikované v časopise BMC Family Practice v roce 2021 odhalily, že výskyt podezření na rakovinu u pacientů s kašlem se pohybuje od 0,2 do 1,8 procenta.

Podle doktora Chunga může rakovina vyvolat zvláštní formu zánětu v tkáních, díky čemuž jsou nervy citlivější, a tedy náchylnější ke kašli.

Příčiny chronického kašle však obvykle nejsou život ohrožující.

Syndrom kašle horních cest dýchacích

Syndrom kašle horních cest dýchacích, dříve známý jako syndrom postnasálního zahlenění, je nejčastější příčinou chronického kašle.

Syndrom kašle horních cest dýchacích je nejčastější příčinou chronického kašle. (Ilustrace: Epoch Times, Shutterstock)

Nos slouží jako vstupní brána do dýchacích cest a je zodpovědný za ohřívání, zvlhčování a filtrování vzduchu prostřednictvím vhodné sekrece hlenu. Když však signály virů, alergií, rýmy a látek znečišťujících ovzduší stimulují nosní sliznici, produkuje více hlenu s vlastnostmi odlišnými od obvyklé sekrece; tento hlen je řidší, vodnatý a tekutý. Vytéká z nosních dírek a často stéká do zadní části krku, stimuluje nervy a vyvolává kašel.

Pacienti se syndromem kašle horních cest dýchacích kašlou častěji v noci a mohou pociťovat svědění v zadní části krku. Ačkoli se tento syndrom může projevovat příznaky, jako je rýma, ucpaný nos a kýchání, někteří pacienti nemusí mít kromě kašle jiné zjevné příznaky.
Varianta astmatu s kašlem
Sípání a dušnost jsou typické příznaky astmatu, existuje ovšem ale i typ astmatu s kašlem.

Varianta astmatu s kašlem se projevuje úporným suchým kašlem, který se může objevovat během dne i noci. V některých případech však může kašel začít až v noci. Pacienti s tímto onemocněním často kašlou po kontaktu s alergeny, prachem nebo studeným vzduchem. Kromě toho může jejich kašel vyvolat také fyzická aktivita.

Kyselý reflux

Žaludeční kyselina může dráždit jícnové nervy a vyvolávat kašlací reflex. Kyselina může také stoupat do krku, což má za následek suchý kašel.

Některé léky na hypertenzi a srdeční choroby

Inhibitory enzymů konvertujících angiotenzin (ACE) jsou široce používány k léčbě vysokého krevního tlaku a srdečního selhání. Tyto léky však mají vedlejší účinek: Až u 10 % pacientů se může vyskytnout přetrvávající kašel. Často začíná šimráním v krku, po kterém následuje suchý kašel. Tyto příznaky se mohou objevit již za tři týdny, ale i jeden rok po zahájení léčby.

Naštěstí existuje mnoho léků s podobnými léčebnými účinky. Pokud se objeví nežádoucí účinky, lékaři mohou medikaci jednoduše odpovídajícím způsobem změnit.


Refrakterní chronický kašel je specifický zdravotní stav způsobený přecitlivělostí kašlacího reflexu.

Dr. Peter Dicpinigaitis, profesor medicíny, Albert Einstein College of Medicine

Mezi další časté potenciální příčiny chronického kašle patří chronická bronchitida.

Syndrom kašle horních cest dýchacích, astma s variantou kašle a kyselý reflux představují dvě třetiny všech diagnóz chronického kašle.

Způsoby, jak ulevit od refrakterního chronického kašle

Pokud lékař léčí pacienta na všechny tři uvedené možné příčiny a kašel se nezlepší, „v tu chvíli se jedná o kašel, [který] splňuje definici refrakterního chronického kašle,“ řekl Dr. Peter Dicpinigaitis, profesor medicíny na oddělení kritické péče na Albert Einstein College of Medicine, pro Epoch Times.

Refrakterní chronický kašel je způsoben „přecitlivělostí kašlacího reflexu“, řekl. Podle jeho zkušeností patří do této kategorie přibližně 30 až 40 procent pacientů s chronickým kašlem.

Jedinci s nezjištěnou příčinou bývají starší než 40 let, průměrný věk je 55 let. Podle doktora Chunga mezi nimi převažují ženy.

U těchto pacientů se vyskytuje přecitlivělost nervů, podobná přecitlivělému bezpečnostnímu poplašnému systému v domě, který se spustí při sebemenším závanu větru. Tento alarm mohou spustit faktory, jako jsou změny teploty, vůně parfému nebo dokonce smích.

Kromě toho hraje zásadní roli mozek. Podle doktora Chunga, pokud jsou problémy s kontrolou mozku nad signály kašle, je to srovnatelné s nepřiměřeným nastavením parametrů obvodu za poplašným systémem, což vede k častým falešným poplachům.

Strategií lékaře při zvládání těchto typů kašle je podle Dr. Dicpinigaitise co nejvíce jej potlačit, aby se snížilo strádání pacienta.

„Nemáme však žádné zvlášť dobré základní účinné léky k léčbě tohoto refrakterního chronického kašle,“ řekl.

Naštěstí tito pacienti často přijímají proaktivní opatření k identifikaci spouštěčů způsobujících jejich kašel a zapojují se do sebevýchovy, přičemž přijímají opatření, jako je cucání pastilek a udržování hydratace.

Dr. Chung také zdůraznil, že je důležité udržovat hrdlo vlhké, protože sucho může stimulovat receptory kašle, čímž se stávají citlivějšími. Vždy je vhodné mít u sebe malou láhev s vodou. Kromě toho se zdržujte v teplém prostředí a vyhýbejte se chladným podnětům.

Chronický kašel může souviset také s dysfunkcí hlasivek. Dr. Chung zmínil, že někteří zkušení logopedi mohou pacienty vést k pokusům o potlačení nutkání ke kašli.

Dr. Rizzo uvedl, že někteří lidé bohužel nemusí nikdy zjistit příčinu svého kašle.

Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.

Epoch sdílení

Facebook
Twitter
LinkedIn
Truth Social
Telegram